Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
350 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
100 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
60 € | Zobraziť ponuky | |
Top 4 |
|
|
250 € | Zobraziť ponuky | |
Top 5 |
|
|
130 € | Zobraziť ponuky | |
Top 6 |
|
|
110 € | Zobraziť ponuky | |
Top 7 |
|
|
70 € | Zobraziť ponuky |
Ako vybrať teplovzdušnú fritézu
Hoci vyprážané jedlá nepatria k tým zdravým pokrmom, určite sa niekedy neubránime pomysleniu na zlatisté chrumkavé hranolky alebo napríklad šťavnatý rezeň. Tieto pokrmy sa obvykle pripravujú vo fritézach – veľkých nádobách naplnených olejom. Táto príprava má však niekoľko nevýhod. Tou najväčšou je vysoký obsah tuku. A práve tomu sa snažia zabrániť teplovzdušnej fritézy.
Inovatívny kuchynský pomocník dokáže fritovať na jednej lyžici oleja, či dokonca úplne bez pridaného tuku. Vďaka horúcemu vzduchu je jedlo z fritézy chrumkavé a napriek tomu šťavnaté. Väčšina výrobkov má navyše viac funkcií a zvládne okrem fritovania aj piecť, zapekať, grilovať či variť. V nasledujúcom článku vás prevedieme výberom tohto domáceho spotrebiča, vysvetlíme vám jednotlivé parametre a zdôrazníme, na čo sa pri výbere zamerať.
Pokiaľ však vyznávate tradičné fritovanie a chcete poradiť s výberom klasickej fritézy, môžete si prečítať náš článok Ako vybrať fritovací hrniec. Ak sa zaujímate o zdravšie varenie, mohol by vás zaujať článok Ako vybrať pomalý hrniec, čo je pomocník, ktorý okrem iných benefitov napomáha aj menšej strate živín.
Ako vybrať teplovzdušnú fritézu stručne:
- Prečo kúpiť kvalitnú fritézu – Spoľahnúť sa môžete nielen na vyššiu kvalitu pečenia, ale aj konštrukcie.
- Rozhodnite sa pre správny typ – V statickej bude treba suroviny občas premiešavať, dynamická sa o to postará za vás.
- Zvážte objem – Ako z hľadiska množstva pripravovaných potravín, tak aj v spojitosti so skladnosťou prístroja.
- Rozmyslite si, či chcete aj ďalšie programy – Častý je program na pečenie pizze, grilovanie na rošte alebo prípravu zeleniny.
- Poobzerajte sa po užitočných doplnkoch– Napríklad po priehľadnom veku či ďalšom príslušenstve v balení.
- Premyslite nákladnosť investície – Preskúmanie cenových kategórií vám prinesie prehľad o ponuke na trhu a pomôže vám vyhnúť sa predraženému tovaru.
Prečo kúpiť kvalitnú fritézu
Kvalitnejšie teplovzdušné fritézy sú väčšinou drahšie. Okrem väčšieho objemu ale prinášajú aj odolnejšiu konštrukciu, lepšiu kvalitu pečenia či pokročilejšie funkcie. Konkrétne sa na to, prečo radšej kúpiť kvalitnejšiu fritézu, pozrieme nižšie:
- Kvalita konštrukcie – Lepšie fritézy sa môžu pochváliť svojou konštrukčnou odolnosťou. Ponúknu tiež väčší objem, studený povrch a niekedy aj nádobu na pečenie s pojazdom.
- Lepšie pečenie a komfort – Kvalitnú fritézu spoznáte tak, že má silné prúdenie vzduchu. Vďaka tomu dokáže prepekať potraviny rovnomerne zo všetkých strán.
- Pokročilejšie funkcie – Ak si za teplovzdušnú fritézu priplatíte, môžete dostať k dispozícii aj možnosť ovládania z mobilnej aplikácie.
Kvalita konštrukcie
V základe treba povedať, že najlacnejšie fritézy na tom konštrukčne nie sú nijako zvlášť dobre. Z našej skúsenosti z testovania vyplýva, že lacnejšie modely nielen hrejú pri pečení, ale chýba im aj pachový filter. Čo sa samotnej odolnosti týka, pri jednom z lacných modelov nám pri menej opatrnom zaobchádzaní upadla rukoväť. Pozreli sme sa preto podrobnejšie na to, ako je uchytenie rukoväte riešené v odlišných cenových hladinách. So stúpajúcou cenou používajú výrobcovia väčší počet nitov, alebo v lepšom prípade skrutky. Drahšie fritézy navyše ponúknu napríklad nádobu na pečenie s pojazdom, čo vám uvoľní ruky potrebné na manipuláciu s jedlom.
Lepšie pečenie a komfort
Typickým znakom kvalitnejšej fritézy je lepšie prúdenie vzduchu, teda aj pečenie všetkými smermi. Vďaka tomu vyžaduje fritéza menej asistencie rúk kuchára a zvláda prepekať potraviny rovnomernejšie. Na porovnanie sa môžete pozrieť na fotky nižšie. Obe fritézy piekli bez toho, aby sme kuracie stehná v priebehu otáčali a obe fritézy tiež piekli na rovnaký program pečenia. Zatiaľ čo lacná fritéza jedlo pripálila, kvalitnejšia (a nie oveľa drahšia) mäso prepiekla zo všetkých strán.
Pokročilejšie funkcie
Úplne základné modely môžu disponovať iba časovačom a nastavením teploty, ale aj medzi lacnými zariadeniami nájdete predvolené programy. V drahších produktových radoch sa vám ale otvoria oveľa väčšie možnosti nastavenia. Okrem väčšieho množstva predvolieb či dlhodobých programov, ktoré môžu fungovať aj desiatky hodín, si môžete vyberať aj z kvalitných fritéz s podporou ovládania prostredníctvom mobilnej aplikácie.
Ako funguje teplovzdušná fritéza
Vyprážanie horúcim vzduchom funguje na princípe cirkulácie horúceho vzduchu vo vnútri fritézy. Pod vekom je umiestnené výhrevné teleso, ktoré vzduch ohrieva a ten potom cirkuluje okolo potravín vložených do nádoby. Tým ich ohrieva a môže tak vyprážať, variť či grilovať (Zdroj: Wikipedia). Princíp je podobnejší skôr teplovzdušnej rúre, než klasickej konvekčnej fritéze. Preto je aj výsledná chuť pokrmu odlišná, než chuť vyprážaných jedál.
Typ teplovzdušnej fritézy
Túto kategóriu prístrojov ďalej rozdeľujeme do troch typov. Sú to halogénové fritézy, statické fritézy a dynamické fritézy.
Halogénové fritézy
Ako už názov napovedá, tento typ fritézy je vybavený halogénovým svetlom, ktoré vytvára teplo a dokáže tak uvariť, usmažiť či ugrilovať vložené potraviny. Jednou z výhod je, že produkuje svetlo a vďaka priehľadnému veku je možné sledovať, ako postupuje proces prípravy. Nevýhodou je vyššia obstarávacia cena, ktorá sa s týmito výrobkami spája.
Statické fritézy
V statických fritézach koluje horúci vzduch okolo potravín a tým ich zahrieva. Výhodou je nízka obstarávacia cena. Pokiaľ však chcete dosiahnuť rovnako rovnomerné prepečenie ako pri použití dynamickej fritézy, budete musieť občas obsah nádoby premiešať.
Dynamické fritézy
Dynamické fritézy fungujú rovnako ako tie statické. Ich výhodou je rameno či lopatka, ktorá potraviny počas prípravy premiešava. Tým dochádza k rovnomernému opečeniu bez toho, aby človek musel strážiť obsah nádoby a miešať ho ručne.
Výhody | Nevýhody | |
Halogénové fritézy | + Presklené veko
+ Rýchla príprava |
– Vysoká cena
– Malý výber |
Statické fritézy | + Široký výber
+ Nízka obstarávacia cena |
– Pokrm je potrebné miešať |
Dynamické fritézy | + Pokrm sa premiešava automaticky
+ Často väčší objem |
– Užší výber
– Vyššia cena |
Pri bližšom skúmaní teplovzdušných fritéz sa môžete stretnúť aj s rôznymi názvami, ktoré obvykle popisujú jeden a ten istý prístroj alebo princíp. Príkladom je suchá fritéza, vzdušná fritéza, fritéza bez oleja a teplovzdušný hrniec. Na Slovensku sa označuje teplovzdušná fritéza tiež často ako parná fritéza. V zahraničí sa ale začínajú objavovať modely, ktoré na vyprážanie využívajú paru v kombinácii s vykurovacím telesom.
Veľkosť
Na veľkosť ako takú možno pozerať z dvoch uhlov, a to ako na veľkosť spotrebiča a na objem nádoby na potraviny. Rozmery fritézy by ste si mali vopred premyslieť v závislosti od umiestnenia. Záleží na tom, či bude fritéza umiestnená na kuchynskej linke, alebo ju budete po každom varení upratovať. Pokiaľ máte malú linku a skrinky naplnené rôznymi spotrebičmi či riadom, mohli by ste pri zaobstaraní rozmernej fritézy naraziť na problém.
Druhým dôležitým parametrom je objem nádoby, v ktorej sa jedlo pripravuje. Na rozdiel od klasických fritéz nemusíte pri ich teplovzdušnom variante riešiť objem oleja a kapacitu potravín. Objem nádoby by ste mali vyberať v závislosti od početnosti vašej domácnosti.
Pokiaľ obvykle varíte pre dve osoby, bude vám stačiť menšia kapacita, než keď budete chystať obed pre šesťčlennú domácnosť. Bežne sa môžete stretnúť s objemom od 1 do 3 litrov. Narazíte ale aj na modely s kapacitou až 10 l.
Maximálna hmotnosť potravín
Objem a veľkosť sa spája aj s maximálnou hmotnosťou potravín, ktorú je možné vo fritéze pripraviť naraz. Tá sa líši nielen produkt od produktu, ale aj podľa typu pripravovanej suroviny. Zvyčajne sa v technických parametroch udáva maximálna hmotnosť zemiakových hranolčekov. V návode sa potom dozviete podrobnejšie informácie napríklad na prípravu mäsa, zeleniny či sladkých pokrmov. Orientačne sa hodnoty pohybujú medzi 1 a 2 kilogramami.
Materiál
Materiál môžeme skúmať ako u vonkajšieho plášťa, tak u vnútornej misy. Napriek tomu však platí, že väčšina výrobkov na trhu je veľmi podobná. Materiálom plášťa je takmer vždy plast, len ojedinele sa objavia aj modely z nerezovej ocele. Pokiaľ nad takýmto produktom váhate, pravdepodobne vás poteší vyššia odolnosť, ktorú ponúka. Zvážte však aj váhu, najmä pri objemnejších fritézach môže byť náročné ich presúvať.
Čo sa týka vnútornej nádoby, tu suverénne vedú materiály s nepriľnavou úpravou. Vďaka tomu sa jedlo v teplovzdušnej fritéze len málokedy pripáli.
Funkcie
Funkcie sú doplnkom takmer každého spotrebiča. Robia z obyčajného prístroja vylepšený model a uľahčujú tak jeho obsluhu. Niektoré funkcie majú vplyv nielen na pohodlie, ale aj na bezpečnosť. Iné zase rozširujú možnosti použitia.
Kontrolky
Pri používaní teplovzdušnej fritézy určite budete chcieť vedieť, či už je prístroj nahriaty a pripravený na použitie. Práve to vám uľahčia kontrolky, ktoré vám dajú vedieť, že je fritéza nahriata na požadovanú teplotu a vy môžete začať chystať obed či večeru.
Časovač
Každá surovina má špecifickú dobu prípravy, ktorú treba dodržať, aby ste dosiahli optimálnu chuť. So strážením času prípravy vám pomôže časovač. Ten vás upozorní, že pokrm je hotový, pri niektorých modeloch sa tiež fritéza automaticky po vypršaní času vypne. Tu by sme vás radi zároveň upozornili, že príprava pokrmov v teplovzdušnej fritéze trvá (omnoho) dlhšie, než v klasickom fritovacom hrnci. Dobu prípravy je možné prirovnať skôr k rúre.
Filtre
Proti klasickým fritézam nevzniká pri teplovzdušnom fritovaní nepríjemný olejový zápach. Nie je teda nutný pachový filter. Napriek tomu ním je rad produktov vybavený.
Displej a tlačidlá
Nastavenie požadovanej teploty, času, či programu sa vykonáva pomocou rôznych koliesok či tlačidiel. Modernejšie prístroje zobrazujú nastavenia a informácie o prebiehajúcom varení na displeji.
Prednastavené programy
Prednastavené programy vám môžu výrazne ušetriť prácu. Nemusíte nastavovať čas, teplotu ani nič ďalšie. Iba vyberiete konkrétny program a môžete začať s prípravou.
Počet programov rozširuje možnosti využitia. Bežne sa stretnete s programami pre hranolky alebo grilovanie, niekedy narazíte aj na sladké koláče, ryby alebo pizzu.
Príslušenstvo
Najmä multifunkčné zariadenia disponujú príslušenstvom na prípravu rôznych druhov pokrmov. Môžu to byť rôzne nástavce či držiaky. Ďalším typom príslušenstva môžu byť kliešte či rošty.
Tipy na prípravu pokrmov
- Hranolčeky – Veľká časť z vás si určite teplovzdušnú fritézu zaobstaráva kvôli príprave zemiakových hranolčekov. Pokiaľ pripravujete túto pochutinu z čerstvých zemiakov, mali by ste sa zamerať na výber dobrej suroviny. Zemiaky by mali byť čo najpevnejšie, aby dobre držali tvar. Zemiaky dôkladne umyte, prípadne namočte na 30 minút do vody a následne osušte. Zbavíte sa tak prebytočného škrobu.
Hranolky potom zľahka potrite olejom a vložte do fritézy. Ak sa rozhodnete pre mrazený variant, vyberte z regálu v obchode tie hranolky, ktoré sú určené na prípravu v rúre. Hranolčeky určené do tradičnej fritézy by neboli chrumkavé. - Obaľované pokrmy – Rezne, obaľovaný karfiol či rybie prsty. To sú pokrmy, ktoré sa často pripravujú v klasickej fritéze, kde sa vyprážajú vo veľkom množstve oleja. Teplovzdušné fritézy umožňujú tieto pokrmy pripravovať v zdravšej verzii, nemožno ale predpokladať, že dosiahnete rovnaký výsledok. Niektorí používatelia ale nie sú z obaľovaných pokrmov príliš nadšení. Niektorým pripadajú rezne vysušené a bledé. Iní si zase výsledky pochvaľujú.
- Rizoto, kaša a mäsové zmesi – Tieto pokrmy je možné pripravovať v niektorých dynamických fritézach, ktoré potraviny neustále premiešavajú. Vďaka tomu sa potraviny nepripaľujú, ale rovnomerne prehrievajú.
Najobľúbenejšie značky teplovzdušných fritéz
Predtým boli teplovzdušné fritézy skôr raritou, dnes už ich nájdeme v sortimente mnohých značiek kuchynských spotrebičov. Obľúbené sú najmä modely značiek Tefal, Philips a Sencor.
Teplovzdušné fritézy Philips
Patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie teplovzdušné fritézy na trhu, a to najmä u tých užívateľov, ktorí vyžadujú maximálnu kvalitu a väčší objem pripravovaného jedla. Typicky disponujú jednoduchým ovládaním tlačidlami a predvolenými programami. Výhodou je vynikajúce prúdenie vzduchu, ktoré zvláda potraviny fritovať rovnomerne. Špecifickou funkciou je špeciálne tvarovanie dna na odvod prebytočného tuku (nemusí platiť pre všetky modely).
Poteší tiež dostupná aplikácia NutriU, ktorá ponúka veľké množstvo receptov, a to vrátane nutričných hodnôt a možnosti uložiť suroviny do zoznamu. Fritézy Philips patria skôr medzi tie drahšie, a aj keď je ich kvalita dobrá, cena môže niektorých užívateľov odradiť. Je však potrebné podotknúť, že kvalita obstarávacím nákladom rozhodne zodpovedá.
Teplovzdušné fritézy Tefal
Obľúbená značka Tefal predáva niekoľko modelov teplovzdušných fritéz. Všetky nesú označenie Actifry a líšia sa najmä svojou veľkosťou. Rozdiely sú ale aj vo výbave funkciami. Všetky sú dynamické a majú okrúhly tvar. Medzi užívateľmi sú obľúbené kvôli niekoľkým prednastaveným programom, automatickému premiešavaniu a jednoduchej obsluhe. Na druhú stranu sa ale radia do vyššej cenovej kategórie a hodia sa skôr pre náročných užívateľov.
Teplovzdušné fritézy Sencor
V sortimente českej značky Sencor nájdete niekoľko rôzne veľkých a rôzne vybavených modelov. Od základných modelov s jednoduchými funkciami po zložitejšie varianty s pokročilým nastavením a prednastavenými funkciami. Na rozdiel od iných spotrebičov značky Sencor nie sú fritézy ponúkané v mnohých farebných prevedeniach. Cenovo patria tieto fritézy do nižšej až strednej cenovej triedy.
Cena
Na trhu sa stretnete so stále sa rozširujúcim sortimentom teplovzdušných fritéz. Najčastejšie to sú výrobky značiek Tefal, Sencor, Tristar, Klarstein a ďalšie. V nasledujúcej kapitole vám predstavíme porovnanie teplovzdušných fritéz podľa ich obstarávacích cien a vysvetlíme s akými parametrami môžete v jednotlivých kategóriách počítať.
Cena do 100 €
V najnižšej cenovej kategórii nájdete predovšetkým statické fritézy s objemom okolo 3 litrov. Ich príkon sa pohybuje medzi 1500 W a 1800 W. Sú väčšinou vybavené iba nastavením teploty a času.
Cena od 100 do 150 €
Spolu s cenou sa zvyšuje aj výbava prístrojov. Rastie výkon, množstvo funkcií a tiež objem. Ten môže pri najväčších prístrojoch presiahnuť až 10 l. Ide teda naozaj o multifunkčné prístroje. Niektoré modely sú vybavené prednastavenými programami, ktoré uľahčujú voľbu teploty, času a typu prípravy pre jednotlivé pokrmy.
Cena od 150 €
V najvyššej cenovej kategórii nájdete všetky typy teplovzdušných fritéz. Stretnete sa so špičkovo vybavenými prístrojmi s veľkou kapacitou aj výkonom. Bohaté príslušenstvo vám umožní prípravu mnohých rozličných pokrmov.