Ako vybrať tlakový hrniec
Tlakový hrniec slúži na varenie pri vyššom tlaku. V 17. storočí ho zostrojil francúzsky vynálezca Denis Papin. Odtiaľ tiež pochádza názov Papinov hrniec alebo papiňák. V súčasnosti sa jedná o bezpečné zariadenie, ktoré vám ušetrí veľa času a energie. Pri jeho výbere by ste mali zohľadniť nasledujúce parametre:
- Zamerajte sa na vhodný typ. K dispozícii máte „klasické“ a elektrické tlakové hrnce, ktoré sa od seba môžu v mnohých ohľadoch odlišovať.
- Vyberte správny objem. Zatiaľ čo jednotlivcom či párom postačí tlakový hrniec s objemom do 5 litrov, pre väčšie rodiny sú vhodné varianty s objemom nad 8 litrov.
- Zohľadnite materiál. Tlakové hrnce môžu byť vyrobené z nerezovej ocele, hliníka alebo v kombinácii oboch týchto materiálov.
- Sústreďte sa na bezpečnostné prvky. Dnes už sú síce tlakové hrnce všeobecne bezpečnejšie, napriek tomu sa uistite, že má daný produkt bezpečnostný ventil/y a poistku.
- Nezabudnite na systém zatvárania. Tlakové hrnce môžu mať bajonetové, pákové alebo cvakacie uzatváranie. Jednotlivé typy sa síce líšia, napriek tomu sú všeobecne bezpečné.
- Vyberajte podľa funkcií a doplnkov. Predovšetkým drahšie produkty majú mnoho funkcií a doplnkov, ako napríklad dvojité varenie, parný košík, displej, časovač či nadstavce na oddelenie potravín.
- Nepodceňujte cenu. Niektoré hrnce zoženiete za niekoľko eur, iné sa môžu cenou vyšplhať aj nad 600 €.
Typ
Tlakové hrnce si v súčasnej dobe môžete zaobstarať v mnohých variantoch. Všeobecne ich možno rozdeliť na dva základné typy, takže zvážte, ktorý bude viac zodpovedať vašim požiadavkám. K dispozícii totiž máte „klasické“ a elektrické varianty.
Typ |
Výhody |
Nevýhody |
„Klasické“ tlakové hrnce |
Možno ich využiť na všetkých typoch sporákov (plynových, elektrických, indukčných, sklokeramických). |
V priebehu používania ich aj napriek bezpečnému mechanizmu musíte strážiť. |
Elektrické tlakové hrnce |
Nepotrebujú sporák, stačí ich zapojiť do zásuvky, majú displej, na ktorom je možné zvoliť program, netreba ich strážiť. |
Obvykle bývajú niekoľkonásobne drahšie ako „klasické“ tlakové hrnce. |
„Klasické“ tlakové hrnce
Elektrický tlakový hrniec
Objem
Po výbere vhodného typu sa zamerajte na objem. Musíte však pamätať na skutočnosť, že tlakový hrniec je z bezpečnostných dôvodov možné naplniť len z dvoch tretín. Reálny objem je vždy o niečo menší. V tomto ohľade hrá každopádne rolu to, či budete toto kuchynské náčinie používať na varenie pre jednu alebo dve osoby, alebo sa v ňom budú pravidelne pripravovať pokrmy pre početnú rodinu.
- Menšie tlakové hrnce (do 5 litrov) – v tejto kategórii si zaobstaráte produkty na varenie pre dve, maximálne tri osoby. Najmenšie zariadenia mávajú objem iba 3 litre.
- Stredné tlakové hrnce (5 až 8 litrov) – v nich už uvaríte obed aj pre viacčlennú rodinu, prípadne pre menej ľudí na niekoľko dní. Hodia sa pre maximálne šesť osôb.
- Veľké tlakové hrnce (nad 8 litrov) – toto riešenie je vhodné pre väčšie rodiny či častejšie varenie pre priateľov. Najväčšie produkty na trhu mávajú objem aj okolo 15 litrov.
Upozorňujeme: Ak by sa vám hodilo viac variantov, aktuálne máte bežne k dispozícii aj sady dvoch tlakových hrncov, z ktorých jeden býva menší a druhý väčší.
Tlakový hrniec s objemom 4 l
Tlakový hrniec s objemom 9 l
Materiál
Výrobný materiál hrnca je ďalší dôležitý parameter, ktorý je pri výbere potrebné zohľadniť. Aké materiály máte aktuálne k dispozícii?
- Nerezová oceľ – Najpoužívanejší materiál na výrobu tlakových hrncov. Je odolný, dobre vedie teplo a nenasáva pachy. Navyše sa hodí na všetky druhy ohrevu. Do týchto hrncov sa môže pridávať aj chróm či nikel (viď nižšie), pričom niektoré varianty disponujú aj vnútornou nepriľnavou vrstvou z titánu.
- Hliník – Tento materiál je ľahší a lacnejší a zaručuje rovnomernú distribúciu tepla. Navyše sa rýchlejšie zohrieva. Musíte však počítať s tým, že nie je tak odolný proti mechanickému poškodeniu a zároveň udržuje teplo po kratšiu dobu ako nerezová oceľ. Navyše sa obvykle nedá umývať v umývačke.
- Nerezová oceľ/hliník – Veľmi obľúbené sú dnes tlakové hrnce, ktoré boli vyrobené z oboch materiálov, teda ako z nerezovej ocele, tak z hliníka. Kombinujú tak pozitívne vlastnosti oboch riešení. Často sa pritom jedná o tzv. sendvičové dno, ktoré sa skladá z troch vrstiev, a to oceľ – hliník – oceľ, čo zaručuje veľmi dobré rozloženie tepla.
Upozorňujeme: Výrobky z nerezovej ocele sa predávajú s rôznym značením. Najvyššia kvalita sa označuje 18/8, 18/10 a 18/12, pričom platí, že čím vyššie číslo, tým vyššia akosť. Tieto čísla vyjadrujú pomer chrómu a niklu v oceli. Označenie 18/10 teda napr. znamená, že oceľ obsahuje navyše 18 % chrómu a 10 % niklu.
Tlakový hrniec z nerezovej ocele
Tlakový hrniec z hliníku
Bezpečnostné prvky
Pri pôvodných tlakových hrncoch bolo možné meniť vnútorný tlak hmotnosťou záťaže ventilu. Jeho uvoľňovanie bolo sprevádzané charakteristickým pískavým zvukom. Tieto produkty neboli považované za úplne bezpečné, čo sa však pri ich moderných variantoch zmenilo. Na aké bezpečnostné prvky by ste sa ale mali konkrétne zamerať?
- Bezpečnostné ventily – Moderné tlakové hrnce majú pružinový ventil, ktorým začne v prípade zvýšenej teploty unikať para, na čo by ste mali znížiť ohrev. Papiňák by mal však mať ešte jeden záložný bezpečnostný ventil, čo je vhodné pre prípad zlyhania toho prvého.
- Bezpečnostné poistky – Tlakový hrniec by mal mať aj tento prvok, ktorý nedovolí jeho otvorenie, ak bude vo vnútri príliš vysoký tlak. Tým zabraňuje rýchlemu úniku pary a vás ochráni pred nepríjemným obarením. Bezpečnostných poistiek navyše môže byť viac.
Z hľadiska bezpečnosti by ste sa mali zamerať aj na niekoľko ďalších aspektov. Pred použitím si vždy preštudujte návod. Aj napriek bezpečnostným prvkom by ste tlakový hrniec nemali nechať pripravovať pokrmy úplne bez dozoru a určite ho nezabudnite včas vypnúť. Pred použitím skontrolujte, či nie sú ventily a tesnenia upchaté. Po použití ho nezabudnite zase dôkladne umyť. Mnohé dnes dostupné produkty je pritom možné umývať v umývačke riadu.
Systém zatvárania
Tlakové hrnce sa líšia aj systémom zatvárania. Aj keď je každý z nich bezpečný, môžu sa odlišovať komfortnosťou. Pohodlné sú síce všetky tri, každému ale vyhovuje niečo iné.
- Bajonetové zatváranie – Oválne veko, ktoré sa nasadí na hrniec a pootočí. Drážky na hrnci sa zasunú do otvorov na pokrievke. Ide o jednoduchý spôsob, ktorý je možné ovládať iba jednou rukou, čo je jeho výhoda.
- Pákový uzáver – Pokrievka sa nepokladá na hrniec, ale do hrnca a následne sa zafixuje pomocou páky. Tento spôsob zaručuje silnejšie tesnenie, na druhú stranu, veko nie je možné ovládať jednou rukou.
- Cvakacie zatváranie – V tomto prípade sa veko na vrchnú časť hrnca len nacvakne. Výhodou je opäť to, že ho otvoríte aj jednou rukou. Ide síce o slabšie tesnenie, napriek tomu je rovnako bezpečné ako ostatné spôsoby.
Bajonetové uzatváranie
Pákový uzáver
Cvakacie zatváranie
Funkcie a doplnky
Tlakové hrnce môžu byť opatrené mnohými doplnkovými funkciami, ktoré taktiež môžete zohľadniť pri ich výbere. Na druhú stranu kvôli nim môžu byť hrnce drahšie, takže vždy dobre zvážte, či danú funkciu využijete, aby ste neplatili zbytočne.
- Funkcia dvojitého varenia – Mnoho tlakových hrncov umožňuje voľbu tlaku. Na nižší program je možné uvariť napr. zeleninu, strukoviny alebo polievky, vyšší tlak je zase vhodnejší na prípravu mäsa.
- Parný košík – toto príslušenstvo je súčasťou niektorých hrncov. Využiť ho možno napr. pri varení zeleniny.
- Displej – Užitočný doplnok, ktorý majú elektrické tlakové hrnce, ako sme už spomenuli vyššie. Na displeji môžete vidieť nastavenie tlaku, teploty alebo doby varenia.
- Časovač – Niektoré hrnce vás môžu v správny čas upozorniť na to, že sa príprava pokrmov blíži ku koncu. Elektrické varianty sa navyše vypnú automaticky.
- Nadstavce na oddelenie potravín – Vďaka tejto vychytávke je možné rozdeliť varný priestor. Môžete teda pripravovať aj dva alebo tri pokrmy naraz.
Obľúbené značky
Hoci si aktuálne môžete zaobstarať stovky rôznych tlakových hrncov, zhruba tretina ponúkaných produktov pochádza od piatich značiek, ktorých produkty patria medzi slovenskými užívateľmi k najobľúbenejším. Ktoré sú to?
- Tefal – tradičná francúzska značka, ktorá okrem iného ponúka veľmi populárne tlakové hrnce. Niektoré z nich sú lacnejšie, za iné zaplatíte viac, ale majú zaujímavé funkcie.
- Tescoma – český výrobca kuchynských potrieb, medzi ktoré patria aj široko obľúbené tlakové hrnce. Produkt z modelového radu Ultima dokonca získal známe dizajnérske ocenenie.
- Banquet – česká značka rozmanitých produktov do kuchyne a jedálne. Jej tlakové hrnce sú veľmi lacné, napriek tomu spĺňajú nároky na kvalitu a bezpečnosť pri používaní.
- Orion – česká rodinná firma, ktorá sa sústredí na produkty (nielen) do kuchyne. Ponúkané tlakové hrnce sú kvalitné a bezpečné, napriek tomu ich kúpite za nízku cenu.
- Fissler – nemecká spoločnosť, ktorá je zaradená medzi popredných výrobcov tlakových hrncov. Ich produkty sú vysoko kvalitné, musíte však počítať s vysokou cenou.
Tefal
Tefal S.A.S. je francúzska spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1956. Dlhodobo sa jedná o popredného výrobcu zariadení s nepriľnavým povrchom pre rýchlu a zdravú prípravu pokrmov. Veľmi obľúbené sú pri tejto značke lacnejšie tlakové hrnce, ale aj drahšie zariadenia, ktoré majú zaujímavé funkcie ako zabudovaný snímač spúšťajúci systém kontroly varenia s časovačom. Na kovové časti navyše výrobca garantuje záruku 10 rokov.
Tescoma
Tescoma je česká spoločnosť, ktorá sídli v Zlíne, pričom existuje dlhšie ako 30 rokov (založená bola v roku 1992). V súčasnosti sa jedná o nadnárodnú spoločnosť, ktorá pôsobí v mnohých krajinách sveta. Veľmi obľúbené sú aj jej nerezové tlakové hrnce, ktoré majú veľmi dobrý pomer kvalita/cena. Spadajú sem napr. produkty z modelového radu Ultima. Jeden z týchto modelov získal v roku 2017 dizajnérske ocenenie Red Dot Design Award.
Banquet
Banquet je ďalšia česká značka, ktorá sa sústredí na vývoj produktov do kuchyne a jedálne. Patria medzi ne aj tlakové hrnce, ktoré si získali popularitu predovšetkým vďaka priaznivej obstarávacej cene. Na druhú stranu spĺňajú aj nároky na kvalitu. Tlakové hrnce Banquet, ktoré majú pákový uzáver, boli vyrobené z kvalitných materiálov (nerezu), čo má pozitívny vplyv na ich životnosť. Navyše sú pri samotnom používaní bezpečné a následne sa jednoducho udržiavajú.
Orion
Ďalšia česká značka, tentoraz menej známa ako tie predchádzajúce. Napriek tomu sú tlakové hrnce tejto rodinnej firmy dosť obľúbené. Spoločnosť funguje od roku 1993 a sústredí sa na tovar do kuchyne a do domácnosti. Rovnako ako v prípade produktov Banquet zaujmú nízkou obstarávacou cenou, pričom sa jedná o nerezové hrnce s pákovým uzáverom, ktoré majú aj niekoľko spoľahlivých bezpečnostných prvkov.
Fissler
Fissler je nemecká značka, ktorá vyrába predovšetkým hrnce a panvice. Celosvetovo patrí medzi popredných výrobcov tlakových hrncov. Koniec-koncov, najviac takýchto produktov na slovenskom trhu zrejme zoženiete práve od tohto výrobcu. Dané papiňáky sa vyrábajú v mnohých typoch a veľkostiach, majú mnoho funkčných aj bezpečnostných prvkov a sú dizajnovo zaujímavé. Väčšina produktov stojí nad 200 €, cena niektorých sa dokonca pohybuje okolo 400 €.
Značka |
Špecifikácia |
Cenová kategória |
Ktoré druhy ponúka |
Komu značku odporúčame |
Tefal |
Tradičná francúzska značka kvalitných zariadení na prípravu pokrmov |
Skôr nižšia a stredná |
Lacnejšie tlakové hrnce aj drahšie zariadenia so zaujímavými funkciami |
Jedincom, ktorí hľadajú kvalitu, ktorú dokladá aj výrobca 10-ročnou zárukou na kovové časti |
Tescoma |
Výrobca kuchynských potrieb so sídlom v Zlíne, ktorý pôsobí vo viac ako 130 krajinách sveta |
Skôr stredná |
Nerezové tlakové hrnce, ktoré majú veľmi dobrý pomer kvalita/cena |
Jedincom, ktorí hľadajú produkty vysokej kvality, ale nechcú minúť príliš veľa peňazí |
Banquet |
Česká značka produktov do kuchyne a jedálne |
Nižšia |
Nerezové tlakové hrnce s pákovým uzáverom za veľmi nízke ceny |
Jedincom, ktorí chcú pri nákupe ušetriť, ale zároveň majú isté nároky na kvalitu |
Orion |
Česká rodinná firma sústrediaca sa na tovar do kuchyne a domácnosti |
Nižšia |
Nerezové tlakové hrnce s pákovým uzáverom za priaznivú cenu |
Jedincom, ktorí sa sústredia na produkty za nízku cenu, ktoré sú napriek tomu pomerne kvalitné |
Fissler |
Nemecká značka, ktorá patrí medzi popredných výrobcov tlakových hrncov |
Vyššia |
Tlakové hrnce s celým radom kvalitných funkčných a bezpečnostných prvkov |
Jedincom, ktorí hľadajú vysokú kvalitu bez ohľadu na cenu |
Cena
Pri nákupe tlakového hrnca je samozrejme dôležitá aj obstarávacia cena, pretože v tomto ohľade sa môžu jednotlivé produkty značne líšiť. Niektoré z nich zoženiete za niekoľko eur, iné vás môžu vyjsť aj na viac ako 600 €. Z hľadiska finančnej stránky sme tlakové hrnce rozdelili do troch cenových kategórií, podľa ktorých je možné sa orientovať.
Cena do 100 €
Aj v tejto cenovej kategórii si môžete zaobstarať kvalitné produkty na bezpečnú a bezproblémovú prípravu pokrmov. Niektoré lacnejšie varianty však môžu disponovať menej kvalitným prevedením, čo sa niekedy prejaví aj na životnosti. Pri väčšine týchto produktov sa nebudete môcť spoliehať na prídavné funkcie a doplnky, minimálne nie vo väčšom množstve.
Cena od 100 do 200 €
Ak chcete skutočne kvalitný tlakový hrniec s mnohými funkciami a doplnkami, ktoré vám môžu výrazne spríjemniť prípravu pokrmov a zároveň nechcete zruinovať rodinný rozpočet, poobzerajte sa v tejto cenovej kategórii. Tieto produkty obvykle disponujú viacerými bezpečnostnými prvkami a bývajú tiež odolnejšie, rovnako ako jednoduchšie na údržbu.
Cena nad 200 €
V tejto cenovej kategórii nájdete špičkové výrobky, ktoré nájdu uplatnenie aj v profesionálnych prevádzkach. Nielenže bývajú objemnejšie a spracované sú naozaj perfektne, taktiež ponúkajú aj variabilnejšie využitie. Pokrmy je teda možné pripravovať rýchlo a bez väčších ťažkostí. Tieto tlakové hrnce obvykle disponujú aj dlhšou záručnou lehotou.
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.