Udiarne na drevo
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
1 190 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
190 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
185 € | Zobraziť ponuky |
Domáce údenie má svoje kúzlo, ktorému ľahko podľahnete. Podomácky zaúdené potraviny sú totiž vyhlásenou delikatesou, po ktorej sa doma len tak zapráši. Na rozdiel od kupovaných údenín máte pri výrobe plne pod kontrolou kvalitu potravín a môžete si výslednú chuť prispôsobiť vašim predstavám. Navyše, rovnako ako pri grilovaní, ide o príležitosť, pri ktorej sa môže pohromade stretnúť celá rodina či partia priateľov.
Keďže v prípade udiarne nejde o práve malú investíciu, mali by ste si nákup dopredu dobre premyslieť. Nenechajte sa zlákať reklamnými trikmi a radšej si prejdite naše porovnanie overených produktov. Nájdete v ňom tip na udiareň pre náročných zákazníkov, obľúbený priestranný model za priaznivú cenu či alternatívu vhodnú do domácnosti.
Pri rozhodovaní a správnom nákupe vám pomôže aj náš článok Ako vybrať udiareň, v ktorom vám poskytneme potrebné know-how. Predstavíme vám dostupné typy udiarní a ich vlastnosti a poradíme, na ktoré parametre by ste sa mali pri nákupe zamerať. Chýbať nebude ani inšpiratívny návod na údenie mäsa, rýb či syrov.
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
1 190 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
190 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
185 € | Zobraziť ponuky |
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
990 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
280 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
190 € | Zobraziť ponuky |
Udiareň Master Smoker LD vrátane ohniska predstavuje optimálnu voľbu pre náročných zákazníkov, ktorí túžia po extra objemnom variante. Objem dosahuje úctyhodných 360 litrov, pričom výška skrine o niekoľko málo centimetrov presahuje 1 meter. Z prednej strany nájdete vstupné dvierka s robustnými pántami. Skriňa je vyrobená z 28 mm hrubého masívu a má vzhľad opáleného dreva a okamžite sa stane dominantou každej záhrady či terasy.
V sete s udiarňou obdržíte tiež ohnisko a rúru na odvod dymu, masívny podstavec pre udiareň, 4 údiace bukové palice na zavesenie mäsa v 3 poschodiach, 10 nerezových hákov na mäso, teplomer a komín s možnosťou plynulej regulácie dymu. Prednosťou tohto modelu je extra objem, zaujímavý dizajn a prvotriedne materiály, ktoré sa zaslúžia o dlhú životnosť.
Vynikajúcim pomerom výkonu a ceny sa pýši táto prenosná udiareň na drevo od vyhlásenej značky KAISER. Pojme až 15 kilogramov potravín, ktoré je vďaka sade príslušenstva možné rozmiestniť až do 7 poschodí. V balení nájdete nevyhnutné háčiky aj rošty a dokonca aj 500 g bukových štiepok. V udiarni nechýba teplomer ani miska na zachytávanie tuku.
Udiareň má pomerne ľahkú pozinkovanú konštrukciu, čo sa vzhľadom na použitie od jari do jesene celkom hodí. Pri skladovaní a transporte sa teda až tak nenadriete. Výhodou je priehľadné okienko, ktoré vám umožní neustálu kontrolu nad procesom údenia bez toho, aby ste akokoľvek zmenili teplotu vo vnútri udiarne. Nevýhodou naopak je, že sa udiareň dodáva bez stojana na vyvýšenie a bez generátora studeného dymu. Oboje je ale možné dokúpiť.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Z užívateľských recenzií je zrejmé, že sú majitelia so svojimi udiarňami nadmieru spokojní. Za prednosti udiarne považujú dobrú skladnosť a nízku hmotnosť, rovnako tak veľmi priaznivú cenu. Niektorých používateľov teší dobre udržiavateľný materiál.
Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom
Výhodou tohto modelu je takmer bezkonkurenčne najlepší pomer výkonu a ceny. Nejaké tie muchy ale táto udiareň prirodzene má. Vytknúť môžeme fakt, že ju vzhľadom na konštrukciu nie je možné napojiť na externý dymovod a za zmienku stojí aj menej kvalitný pozinkovaný materiál.
Záverečné zhrnutie
Ak hľadáte produkt, ktorý za priaznivú cenu ponúkne veľa muziky, potom kúpou tejto udiarne rozhodne neurobíte chybu. Ide o pozinkovaný model na drevo, ktorý je určený na údenie od jari do jesene. Ak vám to ale rozpočet dovolí, nebojte sa priplatiť si o zhruba 40 € viac za podobný model KAISEROVA ‚100‘, ktorý je vyrobený z kvalitnejšej nerezovej ocele, ostatné parametre má totožné.
Pre nenáročných zákazníkov sme do porovnania zapojili dizajnovo atraktívnu drevenú udiareň XXL z eshopu ohenvzahrade.cz. Je vyrobená zo škandinávskeho smreku a hoci sa hrúbka použitého materiálu pohybuje na hranici minima, stále sa jedná o kvalitný model vhodný na rekreačné využitie na záhrade. Ponúkne priestrannú skriňu s jedným roštom a háčiky na zavesenie surovín. V balení nechýba ručičkový teplomer, ohnisko, ani podstavec pod skriňu.
Pokiaľ hľadáte základný model udiarne na občasné využitie a preferujete drevo, potom je tento variant ideálnou voľbou. Udiareň síce neponúka žiadne prídavné funkcie v podobe termostatu alebo generátora studeného dymu, avšak svoju základnú funkciu vykonáva veľmi dobre. V balení nájdete všetko potrebné, stačí len dokúpiť suroviny a palivo. Ak zvažujete aj kovovú udiareň, prezrite si model KAISEROVA Pozinkovaná ‚100‘.
Ak hľadáte elektrickú udiareň a váš rozpočet je dostatočne pružný, potom sa nebojte investovať do udiarne darčekového setu KAISEROVA ‚200‘. Ide o veľmi kvalitnú nerezovú udiareň, ktorá v sade obsahuje aj masívny podstavec pre bezpečné vyvýšenie. Zmestí sa do nej až 35 kg mäsa, 50 rýb alebo celá stovka klobások, takže údeným pohostíte skutočne celú rodinu.
Veľkou výhodou je, že je elektrické vykurovacie teleso možné z udiarne vybrať, takže ako zdroj tepla môžete kedykoľvek použiť aj drevo. Túto kráľovnú medzi udiarňami je možné vďaka príslušenstvu rozčleniť až na 7 poschodí a vďaka kvalitnej izolácii ju môžete využívať celoročne. Dokúpiť k nej môžete generátor studeného dymu na studené údenie, ktorý bohužiaľ nie je súčasťou balenia.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Užívatelia pri tejto udiarni oceňujú predovšetkým kvalitné dielenské spracovanie a príkon. Chvália tiež kapacitu udiarne a možnosť rozčlenenia až na 7 poschodí. Jediné, čo by používatelia uvítali a čo udiarni chýba, je madlo pri šuplíku s elektrickou špirálou.
Záverečné zhrnutie
Tento model udiarne sa môže pochváliť variabilitou – ako zdroj tepla je možné použiť elektrinu aj drevo. Ponúka extra objem až na 100 klobások alebo 35 kilogramov mäsa, možnosť pripojenia externého odvodu dymu a vďaka izolácii je ju možné používať celoročne. Pokiaľ dávate prednosť zdravému údeniu na studenom dyme, môžete si navyše k tejto udiarni dokúpiť špeciálny generátor, ktorý má výrobca v ponuke.
Najlepším pomerom výkonu a ceny a kategórii elektrických udiarní sa môže pochváliť tento model Klarstein Flintstone. Disponuje príkonom 650 W a štyrmi roštmi o rozmere 40 x 30 cm, ktoré poskytujú dostatočný priestor pre mäso, slaninu, kusy zeleniny či tofu alebo vlastné výtvory. Má digitálne ovládanie aj praktický digitálny displej. Okrem toho na konštrukcii nájdete aj priehľadné okienko.
Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom
Oproti konkurencii táto udiareň vyniká svojím moderným dizajnom, ktorý dopĺňa aj digitálny displej a sklenený priehľad. Nad údením tak môžete mať neustály prehľad bez toho, aby ste strácali teplotu otváraním dvierok. Z užívateľských reakcií je zrejmé, že sa s udiarňou horšie manipuluje – váži 25 kg, ale na transport slúži len jedno malé koliesko a madlo.
Záverečné zhrnutie
V tomto prípade ide o dizajnovo veľmi vydarený model, ktorý vzhľadom na obstarávaciu cenu ponúkne adekvátny užívateľský komfort. Udiarni nechýba termostat, takže sa pri údení nemusíte starať o konštantné udržiavanie teploty, navyše máte k dispozícii displej aj digitálne ovládanie. Naopak, budete sa musieť zmieriť s absenciou údenia studeným dymom alebo možnosti vybratia elektrickej vykurovacej špirály – toto udiareň nedokáže.
Ako najlepšia voľba pre nenáročných užívateľov sa nám v kategórii elektrických udiarní javí model Pozinkovaná ’50‘ od známej značky KAISER. Výborne sa hodí na údenie od jari do jesene, pričom vo svojej priestrannej skrini pojme napríklad 12 stredných pstruhov, cca 25 klobás alebo napríklad 10 kg krkovičky rozloženej na roštoch. Využiť pritom môžete až 3 poschodia a háčiky a rošty obsiahnuté v balení.
Proces údenia vám výrazne uľahčí integrovaný termostat na vykurovacej špirále, ktorý sa postará o udržanie teploty – na výber pritom máte škálu teplotných stupňov až do 110 °C. Pri nákupe si len dajte pozor, aby ste vybrali model vybavený vykurovacou špirálou. V ponuke je totiž aj lacnejší variant na drevo. Tento fakt nám však napovedá, že je v tejto udiarni po malej úprave možné kúriť aj drevom.
Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov
Medzi užívateľmi je tento produkt obľúbený, o čom svedčí aj mnoho pozitívnych užívateľských recenzií. Za výhodu je považované kvalitné spracovanie, hoci je použitý iba základný pozinkovaný materiál. Vzhľadom na obstarávaciu cenu je to ale adekvátne. Pozitívne užívatelia hodnotia aj výbavu udiarne, možnosť vybratia elektrickej vykurovacej špirály alebo možnosť použitia generátora studeného dymu (k zakúpeniu samostatne).
Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom
Prednosťou oproti modelu s najlepším pomerom výkonu a ceny je rozhodne možnosť vybratia vykurovacej špirály a kúrenia drevom. Na druhú stranu, v tomto prípade nejde o dizajnovo výnimočné zariadenie a oproti drahším modelom z nerezovej ocele tu výrobca použil len pozinkovaný plech. Aj napriek tomu však táto udiareň naplní očakávania mnohých užívateľov.
Záverečné zhrnutie
Ak hľadáte cenovo dostupnú udiareň na údenie najrôznejších lahôdok od jari do jesene, potom v tomto prípade nie je nad čím váhať. Napriek tomu, že sa jedná o pomerne lacný produkt, rozhodne má čo ponúknuť. Okrem veľkého a dobre variabilného priestoru udiareň disponuje vyberateľným vykurovacím telesom, takže ako hlavný zdroj tepla môžete používať aj drevo. Navyše je k nej možné dokúpiť generátor studeného dymu na údenie za studena.
Ak nemáte v pláne postaviť si udiareň svojpomocne, ale dávate prednosť profesionálne skonštruovaným výrobkom, ste na správnom mieste. V riadkoch nižšie vám poradíme s výberom. Predtým, než si začnete prechádzať ponuky rôznych výrobcov, zamyslite sa nad vašimi možnosťami a potrebami. Nákup vhodnej udiarne sa odvíja predovšetkým od toho, ako intenzívne ju budete chcieť používať a aké množstvo mäsa či iných potravín v nej budete najčastejšie údiť.
Zamyslieť by ste sa mali aj nad budúcim umiestnením. Okrem klasických udiarní vhodných do priestrannej záhrady sú dostupné aj kompaktnejšie prenosné modely, ktoré je možné použiť napríklad v záhradnom altánku, pergole, na terase či dobre odvetrávanom balkóne. S tým súvisí aj výber podľa zdroja tepla – rozlišujú sa klasické udiarne na drevo či uhlie a elektrické varianty s vykurovacím telesom, do ktorých sa pridávajú brikety alebo štiepky.
V článku vám predstavíme aj užitočné príslušenstvo, ktoré môže byť súčasťou balenia udiarne. Nebude chýbať ani tradičný náhľad do finančnej problematiky týchto výrobkov, aby ste si mohli dopredu stanoviť rozpočet podľa toho, čo od udiarne očakávate. Nakoniec spomenieme niekoľko praktických informácií k samotnému údeniu – napríklad vhodné teploty a doby údenia.
Ako vybrať udiareň stručne:
V mnohých záhradách môžete vidieť vlastnoručne postavené udiarne, napríklad ako nadstavbu k vonkajšiemu krbu. Ide o tradičné a v mnohých prípadoch aj výrazne lacnejšie riešenie, ktoré si však môžu dovoliť len zapálení domáci majstri. Svojpomocná stavba udiarne má totiž pochopiteľne aj svoje úskalia.
Domáca výroba udiarne si žiada isté kutilské zručnosti a potrebné náčinie. Na celú stavbu si musíte vyhradiť dostatok času a zároveň si sami nakúpiť výrobný materiál. Ak nemáte technické vzdelanie, nemusí byť domáca udiareň ani tak ekonomicky výhodná ako tá kupovaná. Môže spotrebovať viac paliva a údenie v nej môže trvať dlhšie, na druhú stranu ale budete mať z používania udiarne dobrý pocit.
Než prejdeme k hlavným parametrom udiarní, poďme si najskôr podrobne popísať jednotlivé časti. V základe sa udiareň skladá zo 4 častí, ktorých popis nájdete nižšie v tabuľke.
Časti | Popis |
Skriňa | Najväčšia časť udiarne. Vnútri sa nachádzajú buď háčiky alebo rošty, na ktoré sa ukladajú potraviny. Spravidla máva dvierka a môže nadobúdať mnoho rôznych tvarov a veľkostí. |
Komín | Veľmi dôležitý prvok, ktorý sa stará o odvod dymu von. Nesprávne ťahajúci komín môže zapríčiňovať uhasenie tuhého paliva a tým prerušovať údenie, údržba je preto nevyhnutná. |
Ohnisko | V ohnisku sa spaľuje zdroj tepla. Malo by byť situované nižšie než je samotná skriňa so surovinami, aby mohol dym prestupovať správnou cestou nahor. |
Dymovod | Pomocou dymovodu sa dostane dym z ohniska do udiarne. Dymovod by mal mať dĺžku aspoň 2 metre. |
Základné rozdelenie udiarní sa odvíja od typu paliva. Pri výbere narazíte hneď na niekoľko variantov. Okrem klasických udiarní na drevo sú dnes dostupné aj elektrické udiarne a zvláštne kategórie potom tvoria multifunkčné udiarne a kombinované udiarne s grilom. Nenechajte sa ale zmiasť, v každej udiarni je nutné použitie aspoň menšieho množstva tuhého paliva, ktoré vyprodukuje dym potrebný na údenie.
Z hľadiska ekológie je jasné, že na tom elektrické modely budú o niečo lepšie. Na druhú stranu má ale aj tuhé palivo svoje výhody – je lacnejšie a potraviny si vďaka nemu získajú tú pravú vyúdenú chuť. V čom sa ďalej jednotlivé varianty líšia? Nižšie sa vám pokúsime prehľadne zhrnúť najdôležitejšie vlastnosti.
Štandardná udiareň na drevo používa na údenie tuhé palivo v podobe dreva. Neobsahuje elektronickú jednotku, nenájdete v nej teda vykurovacie teleso, ale kovové ohnisko, do ktorého sa vkladá palivo. K niektorým moderným udiarňam môžete dokúpiť aj samostatný elektroset s vykurovacou špirálou, čím získate multifunkčný model kombinujúci výhody drevených aj elektrických udiarní.
Drevené udiarne sú obľúbené najmä pre svoj typický dizajn, vďaka ktorému sa ľahko stanú dominantou záhrady. Používajú sa výhradne v exteriéri, inak sa hmotnosťou, rozmermi či dostupnými kapacitami od elektrických modelov príliš nelíšia. Pozor si pri výbere dajte na výrobný materiál – malo by byť použité kvalitné drevo s hrúbkou aspoň 2 cm, v ideálnom prípade aj hrubší masív.
Rozdeľujú sa podľa typu údenia na nižšie uvedené varianty.
Elektrické udiarne predstavujú moderný variant, ktorý stojí za nárastom popularity tejto metódy prípravy a uchovávania potravín. Vynikajú totiž veľmi jednoduchou obsluhou – na zaúdenie potravín stačí vynaložiť minimálne úsilie. Disponujú totiž integrovanou vykurovacou špirálou, ktorá slúži na automatické rozpálenie tuhého paliva – najčastejšie sa používajú špeciálne brikety či pelety, piliny, hobliny alebo drevená štiepka.
Z hľadiska jednoduchej obsluhy a nízkych prevádzkových nákladov sledujte pri elektrickej udiarni tri základné parametre.
Multifunkčné udiarne sú vhodné na všetky druhy paliva. Vďaka kombinácii rôznych vykurovacích zdrojov a prítomnosti vykurovacieho telesa môžete kúriť tým, čo máte práve po ruke – ako palivo sa používa drevo, piliny, brikety alebo elektrina. Multifunkčné udiarne sú vďaka širokým možnostiam využitia veľmi obľúbené a je možné v nich údiť mäso, klobásy, ryby a tiež syry či iné druhy potravín.
Izolované udiarne sú vhodné na celoročné využitie. Väčšinu udiarní je možné používať len od jari do jesene, a to kvôli nízkej vonkajšej teplote. Hraničná teplota pre údenie je v bežnej udiarni stanovená na 5 °C, ak je vonkajšia teplota nižšia, udiareň by sa používať nemala. Izolovaná udiareň však poskytne optimálne podmienky aj pri údení vo väčších mrazoch. Je ideálnou voľbou pre profesionálov či na vonkajšie komerčné akcie.
Kombinovaný gril s udiarňou umožňuje prípravu viacerých druhov jedla súčasne, gril aj udiareň je totiž možné používať naraz. Vďaka tomu ušetríte nielen miesto na záhrade, ale aj istú časť prevádzkového materiálu, ktorý by ste inak spotrebovali na rozkúrenie oboch prístrojov samostatne.
Alternatívou, ktorá borí všetky predstavy o náročnosti údenia, je údiaca pištoľ. S týmto zariadením dnes často pracujú profesionálni kuchári, ktorí do gastronómie vnášajú nový rozmer. Od ostatných udiarní sa líši nielen veľkosťou, ale predovšetkým možnosťou využitia v interiéri. Ako náplň sa používa štiepka s rôznymi arómami, ktoré odovzdáva údeným pokrmom. Údiaca pištoľ pochopiteľne nie je vhodná na dlhé údenie mäsa, ale iba na dodanie zaúdenej arómy.
Na prípravu menšieho množstva údenín je možné použiť aj univerzálne údiace boxy, ktoré sa plnia špeciálnymi lupienkami na údenie. Celý box sa po naplnení položí priamo na plynový, elektrický či klasický gril, poprípade na rošt priamo do ohniska. Obvykle sa vyrába z nerezovej ocele a vo vnútri nájdete háčiky na zavesenie.
Ako sme už uviedli vyššie, podľa typu udiarne je možné získavať teplo z niekoľkých rôznych zdrojov. Pri klasickom údení v udiarni na drevo sa o produkciu dymu postará drevo, na ktoré sa ešte ďalej umiestňujú piliny a štiepky pre lepšiu arómu. Aj do elektrickej udiarne je ale nutné vložiť tuhé palivo, aby mohlo dôjsť k produkcii dymu. V tomto prípade sa na tvorbu dymového efektu a tradičnej chuti používajú peletky, drevené brikety a štiepky.
Špeciálne brikety do udiarne poznáte podľa tvaru, podobajú sa totiž malému puku. Napriek tomu, že ide o pomerne špecifický tvar, jedná sa o čisté drevo. Pri výrobe sa nepoužívajú žiadne lepidlá ani chémia, ktorá by mohla ovplyvniť chuť údených potravín. Briketka drží pohromade vďaka zlisovaniu. Naraziť môžete hneď na niekoľko rôznych príchutí, ktoré je možné využiť na údenie rôznych druhov potravín, ktorým prepožičajú atraktívnu chuť a arómu.
Brikety v podobe pukov sú určené predovšetkým do elektrických modelov, ktoré sú vybavené komínovým podávačom. Do vnútra umiestnite ľubovoľné množstvo brikiet, na ovládacom paneli nastavíte potrebné parametre a udiareň sa už o všetko postará sama, a to vrátane dávkovania brikiet.
Udiareň, v ktorej je možné kúriť pomocou štiepok, sa odlišuje konštrukčným spracovaním údiacej komory a spôsobom plnenia. Štiepku budete v tomto prípade sypať do samostatnej komory, v ktorej bude umiestnený otočný mechanizmus. Ten sa postará o dávkovanie štiepky počas údenia. Udiareň na štiepky by mala byť vybavená aj miskou s vodou, do ktorej bude odpadávať zvyškový odpad zo spaľovanej štiepky.
Udiareň na peletky máva samostatnú spaľovaciu komoru, do ktorej sa peletky pri údení automaticky podľa nastavených parametrov posúvajú a odhorievajú. Podľa veľkosti zásobníka vystačí jedno naplnenie až na 18 hodín údenia.
Ak si zaobstaráte udiareň na drevo, nevyhnutnou súčasťou každého údenia bude zásoba kvalitného dreva. Nielen druh, ale aj kvalita použitého dreva má totiž veľký vplyv na kvalitu finálneho výrobku. Pri výbere vhodného dreva na údenie sa treba držať nižšie uvedených tipov, vďaka ktorým nešliapnete vedľa.
V minulosti na trhu dominovali predovšetkým klasické drevené udiarne, ktoré na záhrade vyzerajú veľmi elegantne. Budia dojem malého dreveného domčeka so strechou a komínom, z ktorého sa dymí. Vyrábajú sa z masívu, najčastejšie z bukového, borovicového alebo smrekového dreva.
V súčasnosti už však môžete udiarne vyberať z viacerých materiálových prevedení. Okrem týchto klasických drevených variantov objavíte na trhu aj modernejšie udiarne z hrubostenných oceľových plechov. Sú síce o niečo drahšie a tiež celkom ťažké, avšak vynikajú svojou životnosťou a jednoduchou údržbou – na rozdiel od dreva nie je nutná pravidelná povrchová úprava.
Ďalšou možnosťou je udiareň z pozinkovaného plechu. Ten sa vyznačuje nízkou obstarávacou cenou, ktorá je však vyvážená nižšou životnosťou. Pred prvým použitím je navyše potrebné pozinkovanú udiareň rozkúriť bez potravín, aby sa z nej vypálil olejový film. Okrem toho môžete naraziť aj na nerezové udiarne, a to najčastejšie v prípade prenosných elektrických modelov.
V minulosti boli udiarne spojené predovšetkým s vlastníctvom veľkej priestrannej záhrady. Dnešné moderné technológie vtesnané do prenosných modelov však umožňujú údiť pokojne aj na mestskom balkóne. Práve rozdelenie na prenosné a pevne integrované modely rozhoduje o tom, kde je možné udiareň využiť.
V súvislosti s umiestnením je vždy potrebné myslieť na to, že z každej udiarne vychádza dym, a preto ju nemožno umiestniť kamkoľvek. Pri voľbe vhodného miesta pre udiareň berte ohľad na udržanie dobrých susedských vzťahov.
Väčšinu bežných udiarní je možné používať len od jari do jesene. Narazíte ale aj na modely vybavené kvalitnou izoláciou, ktorá vám umožní celoročnú prevádzku. Postará sa totiž o udržanie konštantnej teploty pri údení aj v zimných mrazoch, takže si napríklad aj na Vianoce budete môcť vychutnať domáce, čerstvo zaúdené mäso.
Udiarne mávajú obvykle hranatý tvar, avšak stretnete sa aj s niekoľkými oválnymi či inak tvarovanými modelmi. Tvar napokon závisí od vašich preferencií, podstatný je predovšetkým úžitkový objem. Kapacita udiarne sa obvykle udáva v kilogramoch alebo litroch, pričom sa podľa typu zariadenia pohybuje od 5 do 35 kilogramov. Menšie modely sa hodia na komornejšie použitie, ak budete hostiť alebo údiť mäso pre celú dedinu, zvážte objemnejšiu viacposchodovú udiareň.
Potraviny môžete v udiarni údiť buď zavesené na háčikoch alebo položené na rošte. Keďže si každá potravina žiada o niečo iný spôsob uchytenia, je vhodné zvoliť takú udiareň, ktorá poskytuje obe možnosti. Háčiky sú ideálne na zachytenie veľkých kusov mäsa, rýb, slaniny, klobás alebo syrov. Naopak, na rošty dobre rozložíte filety, zeleninu a ďalšie menšie suroviny.
Napriek tomu, že dnešné moderné udiarne zvládnu väčšinu práce za vás, musíme povedať, že údenie je pomerne náročná disciplína. V zásade rozlišujeme tri rôzne štýly údenia, podľa ktorých sa rozdeľujú aj samotné udiarne – ide o údenie horúcim, teplým a studeným dymom.
Každú udiareň je možné používať na údenie horúcim a teplým vzduchom. Stačí, keď je vybraný model vybavený kvalitným teplomerom a v ideálnom prípade aj termostatom, ktorý sa postará o konštantné udržanie teploty pri údení. Ide o najpoužívanejšiu techniku údenia, ktorej výhodou je predovšetkým kratší čas prípravy. Údeniny sú na konzumáciu pripravené spravidla do 24 hodín, pri horúcom údení aj výrazne rýchlejšie.
Údenie teplým dymom prebieha pri teplote v rozmedzí od 45 do 75 °C, zatiaľ čo pri horúcom údení je využívaná ešte o niečo vyššia teplota, a to nad úrovňou 80 °C. Teplota pri údení však nikdy nesmie presiahnuť 100 °C. Obe techniky je možné využívať na údenie tučného mäsa a rýb. Takto údené potraviny sú určené na priamu konzumáciu a majú kratšiu trvanlivosť.
Studené údenie predstavuje pomalú, avšak veľmi šetrnú techniku prípravy údenín. Môže trvať aj niekoľko dní, pričom maximálna povolená teplota je okolo 25 °C. Tento spôsob údenia je ideálny pre potraviny s menším obsahom tuku, teda napríklad jemné hovädzie, kuracie či morčacie mäso a inú hydinu alebo ryby. Výhodou je, že takto údené potraviny majú dlhšiu trvanlivosť, avšak pred konzumáciou ich musíte ešte tepelne upraviť.
Ak narazíte na udiareň, ktorá zvláda aj techniku studeného údenia, potom ide o model vybavený takzvaným generátorom studeného dymu. Ide o vychytávku, ktorú je možné dokúpiť aj samostatne, prípadne si ju niektorí majstri zvládnu vyrobiť aj svojpomocne. Ide o malý kovový zásobník, ktorý sa naplní špeciálnymi peletami. Pokiaľ by ste si chceli generátor k udiarni dokúpiť, dbajte predovšetkým na vzájomnú kompatibilitu.
Udiareň sama o sebe vám na údenie nepostačí. Okrem paliva a samotných potravín budete potrebovať aj niekoľko potrebných doplnkov. Pri nákupe udiarne si preto všímajte, čo všetko je obsiahnuté v balení. Hodiť by sa vám mohlo nižšie uvedené príslušenstvo.
Niektoré elektrické udiarne môžu ponúkať aj praktické funkcie uľahčujúce ovládanie. Dovoľujú vám nastaviť napríklad presný čas aj teplotu údenia alebo rýchlosť dávkovania brikiet. Drahšie moderné udiarne možno ovládať aj diaľkovým ovládačom alebo smartfónom.
Finálnym krokom pri výbere je stanovenie rozpočtu. Aby ste sa mohli ľahšie rozhodnúť, koľko peňazí budete do udiarne investovať, pripravili sme pre vás prehľad cenových hladín, v ktorých si môžete tieto výrobky zaobstarať. Vieme, že cena je pre mnohých z vás rozhodujúca, a tak sa nenechajte zmiasť reklamnými trikmi a prečítajte si, čo sa dá od jednotlivých cenových relácií očakávať.
Najnižšia cenová relácia ponúkne optimálne riešenie pre všetkých, ktorí nemajú práve pružný rozpočet a vystačia si s úplným základom. Tým je v tomto prípade obvykle drevená skriňa a ako kurivo je spravidla vyžadované drevo. Pri nákupe sa zamerajte hlavne na prítomnosť nevyhnutného vybavenia v podobe teplomeru a roštov/háčikov. Sledujte tiež, či je súčasťou samotné ohnisko alebo dymovod.
Čo sa týka objemu, naraziť môžete na varianty, ktoré pojmú až 25 kilogramov mäsa. Nejedná sa síce o udiarne vhodné na celoročné použitie a nemožno čakať ani ohromujúcu kvalitu alebo extra objem, na občasné údenie a spestrenie jedálnička sú však lacné udiarne dostačujúce.
Stredná cenová kategória už ponúkne adekvátne riešenie aj pre náročnejších užívateľov. Nájdete tu kvalitné udiarne z dreva i ocele, ktoré ako zdroj tepla môžu využívať drevo či elektrinu, prípadne oboje. Vyznačujú sa veľkým objemom a niekoľkými roštmi a háčikmi pre ľahké rozčlenenie vnútorného priestoru. Niektoré modely ponúknu aj praktický generátor studeného dymu pre zdravšie studené údenie.
Extra objem, vysoko kvalitné materiály či moderné technológie zaisťujúce vyšší užívateľský komfort – to je len krátky zoznam vlastností, ktoré ponúkajú udiarne z tejto najvyššej cenovej kategórie. Cenovky sa pritom môžu vyšplhať až do tisícok eur. Priplatiť si môžete za kvalitné masívne drevené udiarne, originálny dizajn alebo, v prípade elektronických modelov, za digitálne ovládanie.
Pokročilejšie udiarne zvládnu celý proces údenia aj bez vašej pomoci, záleží, čo od výrobku očakávate. Samozrejmosťou by v tejto cenovej kategórii mala byť možnosť celoročného používania a teda aj prítomnosť kvalitnej izolácie. Drahšie udiarne nájdu svoje využitie nielen v náročných domácnostiach, ale aj v prevádzkach a v rukách profesionálov.
V udiarni sa v najväčšej miere údi mäso. Vyúdiť však môžete takmer čokoľvek od syrov cez ovocie a zeleninu až po semená, orechy, huby či dokonca pečivo. Pochopiteľne musíte vždy zvoliť správnu metódu údenia a nastaviť zodpovedajúci čas. Okrem toho by ste mali dodržiavať aj niekoľko základných pravidiel pre prípravu potravín pred údením:
Teplota pri údení mäsa sa pohybuje v rozmedzí 60 až 100 °C. Doba údenia sa odvíja nielen od druhu a veľkosti mäsa, ale aj od teploty pri údení. Na základný prehľad rôznych potravín a odporúčaného času prípravy sa pozrite do tabuľky nižšie.
Druh potraviny | Teplota pri údení | Doba údenia |
Bravčový bok alebo krkovica cca 1 kg | 65–75 °C | 6–7 hodín |
Kuracie / kačacie prsia s kožou | 80–90 °C | 3–4 hodiny |
Stredne veľký pstruh | 70–80 °C | 2–3 hodiny |
Tepelne upravené klobásy | 60–70 °C | 2–3 hodiny |
Surové klobásy | 60–70 °C | 5–6 hodín |
Syry | 60 °C | 2 hodiny |
Po každom údení nasleduje nevyhnutná údržba udiarne, ktorá je základom pre chutné a zdravé údenie v budúcnosti. Správnou údržbou tiež efektívne predĺžite životnosť tohto zariadenia. Prečítajte si, ako sa o udiareň v priebehu celého roka starať.
Pri nákupe udiarne by ste už mali mať dopredu rozmyslené, kam ju umiestnite a ako intenzívne ju budete chcieť využívať. Najprv sa zamerajte na typ paliva – na výber máte udiarne elektrické a tie na drevo. Zvážte, či využijete model s izoláciou na celoročné využitie, alebo dáte prednosť prenosnej udiarni na občasné údenie. Zvoľte zodpovedajúcu kapacitu a sledujte, aké príslušenstvo udiareň obsahuje. Pre studené údenie hľadajte udiareň s generátorom studeného dymu.
Domáce údené mäso a iné potraviny skladujte výhradne na chladnom, tmavom a dobre vetranom mieste. V ideálnom prípade ich zaveste do voľného priestoru. Pozor si však dajte na drobných votrelcov, ktorými sú najčastejšie myši, potkany a plchy alebo muchy. Zlé uskladnenie môže viesť k strate niektorých nutričných hodnôt, prípadne až ku skazeniu potraviny.
Ako prvé by ste mali zvážiť svoje zručnosti a pokiaľ sa na svojpomocnú výrobu udiarne necítite, rozhodne investujte do kupovaného modelu. Pri údení potom musíte dodržiavať správne teploty podľa zvolenej metódy. Veľkou chybou je, keď pri údení teplota vo vnútri presiahne 100 °C, potom sa už nejedná o údenie, ale o inú tepelnú úpravu. Chybou je aj použitie chemicky ošetrenej dreviny.
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.