Menu

Porovnávací test a recenzie najlepších udiarní

Aktualizované:
Autor:
Iva Koňaříková

V kategórii udiarní na drevo odporúčame

Master Smoker LD

1 190 €

Orientačná cena

Akú udiareň si vybrať podľa porovnania

Pre náročných

Udiarne na drevo

Odporúčame
Orientačná cena 1 190 €
Najlepší pomer cena/výkon

Udiarne na drevo

Odporúčame
Orientačná cena 190 €
Pre náročných

Elektrické udiarne

Odporúčame
Orientačná cena 990 €
Najlepší pomer cena/výkon

Elektrické udiarne

Odporúčame
Orientačná cena 280 €

Domáce údenie má svoje kúzlo, ktorému ľahko podľahnete. Podomácky zaúdené potraviny sú totiž vyhlásenou delikatesou, po ktorej sa doma len tak zapráši. Na rozdiel od kupovaných údenín máte pri výrobe plne pod kontrolou kvalitu potravín a môžete si výslednú chuť prispôsobiť vašim predstavám. Navyše, rovnako ako pri grilovaní, ide o príležitosť, pri ktorej sa môže pohromade stretnúť celá rodina či partia priateľov.

Keďže v prípade udiarne nejde o práve malú investíciu, mali by ste si nákup dopredu dobre premyslieť. Nenechajte sa zlákať reklamnými trikmi a radšej si prejdite naše porovnanie overených produktov. Nájdete v ňom tip na udiareň pre náročných zákazníkov, obľúbený priestranný model za priaznivú cenu či alternatívu vhodnú do domácnosti.

Pri rozhodovaní a správnom nákupe vám pomôže aj náš článok Ako vybrať udiareň, v ktorom vám poskytneme potrebné know-how. Predstavíme vám dostupné typy udiarní a ich vlastnosti a poradíme, na ktoré parametre by ste sa mali pri nákupe zamerať. Chýbať nebude ani inšpiratívny návod na údenie mäsa, rýb či syrov.


Udiarne na drevo

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Pre náročných
  • Extra objemná udiareň
  • Nádoba na mastnotu
  • Teplomer na dverách
  • Sada hákov a roštov pre zavesenie až v 3 poschodiach
  • Vyrobené v ČR z prvotriednych materiálov
  • Nemá generátor studeného dymu
1 190 € Zobraziť ponuky
Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
  • Kvalitné spracovanie
  • Priehľad umožňujúci kontrolu údenia bez straty vnútornej teploty
  • Ľahká konštrukcia pre jednoduchý transport a uskladnenie
  • S príslušenstvom vytvoríte až 7 poschodí (pojme aj 50 klobás)
  • Nedá sa pripojiť na externý dymovod
  • Generátor studeného dymu nie je v balení (dá sa ale dokúpiť)
190 € Zobraziť ponuky
Top 3
Pre nenáročných
  • Nízka cena
  • Atraktívny dizajn
  • Odnímateľný deflektor dymu
  • Háčiky a priečniky na zavesenie háčikov v balení
  • Základňa na vyvýšenie skrine v balení
  • Iba jeden rošt
  • Základná hrúbka materiálu
185 € Zobraziť ponuky

Elektrické udiarne

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Pre náročných
  • Až na 35 kg mäsa, 50 rýb alebo 100 klobás
  • Podstavec na vyvýšenie a bezpečné umiestnenie udiarne v balení
  • Elektrickú špirálu je možné vybrať a ako zdroj tepla použiť drevo
  • Možno napojiť na externý komín
  • Generátor studeného dymu nie je v balení (dá sa ale dokúpiť)
990 € Zobraziť ponuky
Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
  • Pomer cena/výkon
  • Priehľad umožňujúci kontrolu údenia bez straty vnútornej teploty
  • Pohodlné ovládanie s možnosťou nastavenia teploty a doby údenia
  • Sada odkvapkávacích misiek pre jednoduchšiu údržbu
  • Horšia manipulácia
  • V balení nie sú háčiky na zavesenie surovín
280 € Zobraziť ponuky
Top 3
Pre nenáročných
  • Kvalitná a výkonná udiareň za priaznivú cenu
  • Priehľad umožňujúci kontrolu údenia bez straty vnútornej teploty
  • Ľahká konštrukcia pre jednoduchý transport a uskladnenie
  • Až na 10 kg mäsa, 12 stredných pstruhov alebo 25 klobás
  • Generátor studeného dymu nie je v balení (dá sa ale dokúpiť)
  • Nedá sa napojiť na externý dymovod
190 € Zobraziť ponuky

Recenzia Master Smoker LD
Master Smoker LD
Recenzia KAISEROVA Pozinkovaná ‚100‘
KAISEROVA Pozinkovaná ‚100‘
Recenzia OHENVZAHRADE Zdobená záhradná drevená udiareň XXL
OHENVZAHRADE Zdobená záhradná drevená udiareň XXL
Recenzia KAISEROVA ‚200‘ darčekový set
KAISEROVA ‚200‘ darčekový set
Recenzia Elektrická udiareň Klarstein Flintstone
Elektrická udiareň Klarstein Flintstone
Recenzia KAISEROVA Pozinkovaná ’50‘
KAISEROVA Pozinkovaná ’50‘
Ocenenie

Pre náročných

Najlepší pomer cena/výkon

Pre nenáročných

Pre náročných

Najlepší pomer cena/výkon

Pre nenáročných

Kategória

Udiarne na drevo

Udiarne na drevo

Udiarne na drevo

Elektrické udiarne

Elektrické udiarne

Elektrické udiarne

Orientačná cena 1 190 € 190 € 185 € 990 € 280 € 190 €
Výrobca Master Smoker KAISER Ohenvzahrade.cz KAISER Klarstein KAISER
Zdroj tepla Drevo Drevo Drevo Elektrina Elektrina Elektrina
Príkon (W) Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné 2 000 650 2 000
Kapacita 360 l 15 kg Neuvedené 35 kg Neuvedené 10 kg
Výrobný materiál Smrekové drevo s hrúbkou 28 mm Pozinkovaný plech Škandinávsky smrek s hrúbkou 20 mm Nerez + izolačná vata Pozinkovaný plech + ušľachtilá oceľ Pozinkovaný plech
Celoročná prevádzka Áno Nie Nie Áno Nie Nie
Studené údenie Nie Nie (možnosť dokúpenia generátoru studeného dymu) Nie Nie (možnosť dokúpenia generátoru studeného dymu) Nie Nie (možnosť dokúpenia generátoru studeného dymu)
Teplomer Áno, ručičkový Áno, ručičkový Áno, ručičkový Áno Áno Áno
Termostat na reguláciu teploty Nie Nie Nie Áno Áno Áno
Teplotná sonda Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Odkvapkávacia nádoba Áno Áno Nie Áno Áno Áno
Digitálne ovládanie Nie Nie Nie Nie Áno Nie
Displej Nie Nie Nie Nie Áno Nie
Rošty a háčiky súčasťou balenia Áno Áno Áno Áno Iba rošty Áno
Kapacita misky na palivo na údenie (g) Neuvedené 100 Neuvedené 150 Neuvedené 100
Výška skrine (cm) 102 95 111 110 81 52.5
Šírka skrine (cm) 55 39.5 50 54 46 39.5
Hĺbka skrine (cm) 55 27 50 38 40.5 27
Hmotnosť (kg) 85 18 35 50 25 14
Pre náročných
Udiarne na drevo
  • Extra objemná udiareň
  • Nádoba na mastnotu
  • Teplomer na dverách
  • Sada hákov a roštov pre zavesenie až v 3 poschodiach
  • Vyrobené v ČR z prvotriednych materiálov
  • Nemá generátor studeného dymu

Udiareň Master Smoker LD vrátane ohniska predstavuje optimálnu voľbu pre náročných zákazníkov, ktorí túžia po extra objemnom variante. Objem dosahuje úctyhodných 360 litrov, pričom výška skrine o niekoľko málo centimetrov presahuje 1 meter. Z prednej strany nájdete vstupné dvierka s robustnými pántami. Skriňa je vyrobená z 28 mm hrubého masívu a má vzhľad opáleného dreva a okamžite sa stane dominantou každej záhrady či terasy.

V sete s udiarňou obdržíte tiež ohnisko a rúru na odvod dymu, masívny podstavec pre udiareň, 4 údiace bukové palice na zavesenie mäsa v 3 poschodiach, 10 nerezových hákov na mäso, teplomer a komín s možnosťou plynulej regulácie dymu. Prednosťou tohto modelu je extra objem, zaujímavý dizajn a prvotriedne materiály, ktoré sa zaslúžia o dlhú životnosť.

1 190 € Orientačná cena

Najlepší pomer cena/výkon
Udiarne na drevo
  • Kvalitné spracovanie
  • Priehľad umožňujúci kontrolu údenia bez straty vnútornej teploty
  • Ľahká konštrukcia pre jednoduchý transport a uskladnenie
  • S príslušenstvom vytvoríte až 7 poschodí (pojme aj 50 klobás)
  • Nedá sa pripojiť na externý dymovod
  • Generátor studeného dymu nie je v balení (dá sa ale dokúpiť)

Vynikajúcim pomerom výkonu a ceny sa pýši táto prenosná udiareň na drevo od vyhlásenej značky KAISER. Pojme až 15 kilogramov potravín, ktoré je vďaka sade príslušenstva možné rozmiestniť až do 7 poschodí. V balení nájdete nevyhnutné háčiky aj rošty a dokonca aj 500 g bukových štiepok. V udiarni nechýba teplomer ani miska na zachytávanie tuku.

Udiareň má pomerne ľahkú pozinkovanú konštrukciu, čo sa vzhľadom na použitie od jari do jesene celkom hodí. Pri skladovaní a transporte sa teda až tak nenadriete. Výhodou je priehľadné okienko, ktoré vám umožní neustálu kontrolu nad procesom údenia bez toho, aby ste akokoľvek zmenili teplotu vo vnútri udiarne. Nevýhodou naopak je, že sa udiareň dodáva bez stojana na vyvýšenie a bez generátora studeného dymu. Oboje je ale možné dokúpiť.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Z užívateľských recenzií je zrejmé, že sú majitelia so svojimi udiarňami nadmieru spokojní. Za prednosti udiarne považujú dobrú skladnosť a nízku hmotnosť, rovnako tak veľmi priaznivú cenu. Niektorých používateľov teší dobre udržiavateľný materiál.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Výhodou tohto modelu je takmer bezkonkurenčne najlepší pomer výkonu a ceny. Nejaké tie muchy ale táto udiareň prirodzene má. Vytknúť môžeme fakt, že ju vzhľadom na konštrukciu nie je možné napojiť na externý dymovod a za zmienku stojí aj menej kvalitný pozinkovaný materiál.

Záverečné zhrnutie

Ak hľadáte produkt, ktorý za priaznivú cenu ponúkne veľa muziky, potom kúpou tejto udiarne rozhodne neurobíte chybu. Ide o pozinkovaný model na drevo, ktorý je určený na údenie od jari do jesene. Ak vám to ale rozpočet dovolí, nebojte sa priplatiť si o zhruba 40 € viac za podobný model KAISEROVA ‚100‘, ktorý je vyrobený z kvalitnejšej nerezovej ocele, ostatné parametre má totožné.

190 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Udiarne na drevo
  • Nízka cena
  • Atraktívny dizajn
  • Odnímateľný deflektor dymu
  • Háčiky a priečniky na zavesenie háčikov v balení
  • Základňa na vyvýšenie skrine v balení
  • Iba jeden rošt
  • Základná hrúbka materiálu

Pre nenáročných zákazníkov sme do porovnania zapojili dizajnovo atraktívnu drevenú udiareň XXL z eshopu ohenvzahrade.cz. Je vyrobená zo škandinávskeho smreku a hoci sa hrúbka použitého materiálu pohybuje na hranici minima, stále sa jedná o kvalitný model vhodný na rekreačné využitie na záhrade. Ponúkne priestrannú skriňu s jedným roštom a háčiky na zavesenie surovín. V balení nechýba ručičkový teplomer, ohnisko, ani podstavec pod skriňu.

Pokiaľ hľadáte základný model udiarne na občasné využitie a preferujete drevo, potom je tento variant ideálnou voľbou. Udiareň síce neponúka žiadne prídavné funkcie v podobe termostatu alebo generátora studeného dymu, avšak svoju základnú funkciu vykonáva veľmi dobre. V balení nájdete všetko potrebné, stačí len dokúpiť suroviny a palivo. Ak zvažujete aj kovovú udiareň, prezrite si model KAISEROVA Pozinkovaná ‚100‘.

185 € Orientačná cena

Pre náročných
Elektrické udiarne
  • Až na 35 kg mäsa, 50 rýb alebo 100 klobás
  • Podstavec na vyvýšenie a bezpečné umiestnenie udiarne v balení
  • Elektrickú špirálu je možné vybrať a ako zdroj tepla použiť drevo
  • Možno napojiť na externý komín
  • Generátor studeného dymu nie je v balení (dá sa ale dokúpiť)

Ak hľadáte elektrickú udiareň a váš rozpočet je dostatočne pružný, potom sa nebojte investovať do udiarne darčekového setu KAISEROVA ‚200‘. Ide o veľmi kvalitnú nerezovú udiareň, ktorá v sade obsahuje aj masívny podstavec pre bezpečné vyvýšenie. Zmestí sa do nej až 35 kg mäsa, 50 rýb alebo celá stovka klobások, takže údeným pohostíte skutočne celú rodinu.

Veľkou výhodou je, že je elektrické vykurovacie teleso možné z udiarne vybrať, takže ako zdroj tepla môžete kedykoľvek použiť aj drevo. Túto kráľovnú medzi udiarňami je možné vďaka príslušenstvu rozčleniť až na 7 poschodí a vďaka kvalitnej izolácii ju môžete využívať celoročne. Dokúpiť k nej môžete generátor studeného dymu na studené údenie, ktorý bohužiaľ nie je súčasťou balenia.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Užívatelia pri tejto udiarni oceňujú predovšetkým kvalitné dielenské spracovanie a príkon. Chvália tiež kapacitu udiarne a možnosť rozčlenenia až na 7 poschodí. Jediné, čo by používatelia uvítali a čo udiarni chýba, je madlo pri šuplíku s elektrickou špirálou.

Záverečné zhrnutie

Tento model udiarne sa môže pochváliť variabilitou – ako zdroj tepla je možné použiť elektrinu aj drevo. Ponúka extra objem až na 100 klobások alebo 35 kilogramov mäsa, možnosť pripojenia externého odvodu dymu a vďaka izolácii je ju možné používať celoročne. Pokiaľ dávate prednosť zdravému údeniu na studenom dyme, môžete si navyše k tejto udiarni dokúpiť špeciálny generátor, ktorý má výrobca v ponuke.

990 € Orientačná cena

Najlepší pomer cena/výkon
Elektrické udiarne
  • Pomer cena/výkon
  • Priehľad umožňujúci kontrolu údenia bez straty vnútornej teploty
  • Pohodlné ovládanie s možnosťou nastavenia teploty a doby údenia
  • Sada odkvapkávacích misiek pre jednoduchšiu údržbu
  • Horšia manipulácia
  • V balení nie sú háčiky na zavesenie surovín

Najlepším pomerom výkonu a ceny a kategórii elektrických udiarní sa môže pochváliť tento model Klarstein Flintstone. Disponuje príkonom 650 W a štyrmi roštmi o rozmere 40 x 30 cm, ktoré poskytujú dostatočný priestor pre mäso, slaninu, kusy zeleniny či tofu alebo vlastné výtvory. Má digitálne ovládanie aj praktický digitálny displej. Okrem toho na konštrukcii nájdete aj priehľadné okienko.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Oproti konkurencii táto udiareň vyniká svojím moderným dizajnom, ktorý dopĺňa aj digitálny displej a sklenený priehľad. Nad údením tak môžete mať neustály prehľad bez toho, aby ste strácali teplotu otváraním dvierok. Z užívateľských reakcií je zrejmé, že sa s udiarňou horšie manipuluje – váži 25 kg, ale na transport slúži len jedno malé koliesko a madlo.

Záverečné zhrnutie

V tomto prípade ide o dizajnovo veľmi vydarený model, ktorý vzhľadom na obstarávaciu cenu ponúkne adekvátny užívateľský komfort. Udiarni nechýba termostat, takže sa pri údení nemusíte starať o konštantné udržiavanie teploty, navyše máte k dispozícii displej aj digitálne ovládanie. Naopak, budete sa musieť zmieriť s absenciou údenia studeným dymom alebo možnosti vybratia elektrickej vykurovacej špirály – toto udiareň nedokáže.

280 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Elektrické udiarne
  • Kvalitná a výkonná udiareň za priaznivú cenu
  • Priehľad umožňujúci kontrolu údenia bez straty vnútornej teploty
  • Ľahká konštrukcia pre jednoduchý transport a uskladnenie
  • Až na 10 kg mäsa, 12 stredných pstruhov alebo 25 klobás
  • Generátor studeného dymu nie je v balení (dá sa ale dokúpiť)
  • Nedá sa napojiť na externý dymovod

Ako najlepšia voľba pre nenáročných užívateľov sa nám v kategórii elektrických udiarní javí model Pozinkovaná ’50‘ od známej značky KAISER. Výborne sa hodí na údenie od jari do jesene, pričom vo svojej priestrannej skrini pojme napríklad 12 stredných pstruhov, cca 25 klobás alebo napríklad 10 kg krkovičky rozloženej na roštoch. Využiť pritom môžete až 3 poschodia a háčiky a rošty obsiahnuté v balení.

Proces údenia vám výrazne uľahčí integrovaný termostat na vykurovacej špirále, ktorý sa postará o udržanie teploty – na výber pritom máte škálu teplotných stupňov až do 110 °C. Pri nákupe si len dajte pozor, aby ste vybrali model vybavený vykurovacou špirálou. V ponuke je totiž aj lacnejší variant na drevo. Tento fakt nám však napovedá, že je v tejto udiarni po malej úprave možné kúriť aj drevom.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Medzi užívateľmi je tento produkt obľúbený, o čom svedčí aj mnoho pozitívnych užívateľských recenzií. Za výhodu je považované kvalitné spracovanie, hoci je použitý iba základný pozinkovaný materiál. Vzhľadom na obstarávaciu cenu je to ale adekvátne. Pozitívne užívatelia hodnotia aj výbavu udiarne, možnosť vybratia elektrickej vykurovacej špirály alebo možnosť použitia generátora studeného dymu (k zakúpeniu samostatne).

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Prednosťou oproti modelu s najlepším pomerom výkonu a ceny je rozhodne možnosť vybratia vykurovacej špirály a kúrenia drevom. Na druhú stranu, v tomto prípade nejde o dizajnovo výnimočné zariadenie a oproti drahším modelom z nerezovej ocele tu výrobca použil len pozinkovaný plech. Aj napriek tomu však táto udiareň naplní očakávania mnohých užívateľov.

Záverečné zhrnutie

Ak hľadáte cenovo dostupnú udiareň na údenie najrôznejších lahôdok od jari do jesene, potom v tomto prípade nie je nad čím váhať. Napriek tomu, že sa jedná o pomerne lacný produkt, rozhodne má čo ponúknuť. Okrem veľkého a dobre variabilného priestoru udiareň disponuje vyberateľným vykurovacím telesom, takže ako hlavný zdroj tepla môžete používať aj drevo. Navyše je k nej možné dokúpiť generátor studeného dymu na údenie za studena.

190 € Orientačná cena

Ako vybrať udiareň

Ak nemáte v pláne postaviť si udiareň svojpomocne, ale dávate prednosť profesionálne skonštruovaným výrobkom, ste na správnom mieste. V riadkoch nižšie vám poradíme s výberom. Predtým, než si začnete prechádzať ponuky rôznych výrobcov, zamyslite sa nad vašimi možnosťami a potrebami. Nákup vhodnej udiarne sa odvíja predovšetkým od toho, ako intenzívne ju budete chcieť používať a aké množstvo mäsa či iných potravín v nej budete najčastejšie údiť.

Zamyslieť by ste sa mali aj nad budúcim umiestnením. Okrem klasických udiarní vhodných do priestrannej záhrady sú dostupné aj kompaktnejšie prenosné modely, ktoré je možné použiť napríklad v záhradnom altánku, pergole, na terase či dobre odvetrávanom balkóne. S tým súvisí aj výber podľa zdroja tepla – rozlišujú sa klasické udiarne na drevo či uhlie a elektrické varianty s vykurovacím telesom, do ktorých sa pridávajú brikety alebo štiepky.

V článku vám predstavíme aj užitočné príslušenstvo, ktoré môže byť súčasťou balenia udiarne. Nebude chýbať ani tradičný náhľad do finančnej problematiky týchto výrobkov, aby ste si mohli dopredu stanoviť rozpočet podľa toho, čo od udiarne očakávate. Nakoniec spomenieme niekoľko praktických informácií k samotnému údeniu – napríklad vhodné teploty a doby údenia.

Ako vybrať udiareň stručne:

  • Najprv sa zamerajte na udiarne z pohľadu paliva. Okrem bežných udiarní na drevo existujú aj elektrické varianty.
  • Nenechajte sa ale zmiasť, do všetkých udiarní je nutné pridávať tuhé palivo na produkciu dymu. Môže ísť o štiepku, piliny či špeciálne brikety. Vždy vyberajte palivo určené na údenie, nesmie byť chemicky ošetrené.
  • Zvoľte výrobný materiál podľa svojich preferencií. Klasikou sú drevené udiarne, modernejším variantom sú udiarne z nerezovej ocele.
  • Zvážte, kam udiareň umiestnite a či využijete model s izoláciou pre celoročnú prevádzku. Prípadne či má byť udiareň prenosná, alebo bude trvalo umiestnená na záhrade.
  • Dôležité je tiež zvoliť zodpovedajúcu kapacitu – naraziť môžete na udiarne na 5 aj 30 kg mäsa.
  • Sledujte aj množstvo roštov a háčikov na zavesenie a skontrolujte si, aké príslušenstvo udiareň obsahuje. Nemal by chýbať teplomer, prípadne termostat pre stále udržiavanie teploty.
  • Nezabudnite ani na spôsob údenia – všetky udiarne zvládajú metódu údenia teplým a horúcim dymom. Na údenie studeným dymom musí byť udiareň vybavená špeciálnym generátorom.
  • Nakoniec si stanovte rozpočet a pustite sa do výberu. Pred nákupom si radšej ešte prečítajte užívateľské recenzie, ktoré prezradia užitočné detaily.

Vlastnoručne postavená vs. kupovaná udiareň

V mnohých záhradách môžete vidieť vlastnoručne postavené udiarne, napríklad ako nadstavbu k vonkajšiemu krbu. Ide o tradičné a v mnohých prípadoch aj výrazne lacnejšie riešenie, ktoré si však môžu dovoliť len zapálení domáci majstri. Svojpomocná stavba udiarne má totiž pochopiteľne aj svoje úskalia.

Domáca výroba udiarne si žiada isté kutilské zručnosti a potrebné náčinie. Na celú stavbu si musíte vyhradiť dostatok času a zároveň si sami nakúpiť výrobný materiál. Ak nemáte technické vzdelanie, nemusí byť domáca udiareň ani tak ekonomicky výhodná ako tá kupovaná. Môže spotrebovať viac paliva a údenie v nej môže trvať dlhšie, na druhú stranu ale budete mať z používania udiarne dobrý pocit.

Z čoho sa skladá udiareň

Než prejdeme k hlavným parametrom udiarní, poďme si najskôr podrobne popísať jednotlivé časti. V základe sa udiareň skladá zo 4 častí, ktorých popis nájdete nižšie v tabuľke.

Časti Popis
Skriňa Najväčšia časť udiarne. Vnútri sa nachádzajú buď háčiky alebo rošty, na ktoré sa ukladajú potraviny. Spravidla máva dvierka a môže nadobúdať mnoho rôznych tvarov a veľkostí.
Komín Veľmi dôležitý prvok, ktorý sa stará o odvod dymu von. Nesprávne ťahajúci komín môže zapríčiňovať uhasenie tuhého paliva a tým prerušovať údenie, údržba je preto nevyhnutná.
Ohnisko V ohnisku sa spaľuje zdroj tepla. Malo by byť situované nižšie než je samotná skriňa so surovinami, aby mohol dym prestupovať správnou cestou nahor.
Dymovod Pomocou dymovodu sa dostane dym z ohniska do udiarne. Dymovod by mal mať dĺžku aspoň 2 metre.

Udiarne podľa paliva

Základné rozdelenie udiarní sa odvíja od typu paliva. Pri výbere narazíte hneď na niekoľko variantov. Okrem klasických udiarní na drevo sú dnes dostupné aj elektrické udiarne a zvláštne kategórie potom tvoria multifunkčné udiarne a kombinované udiarne s grilom. Nenechajte sa ale zmiasť, v každej udiarni je nutné použitie aspoň menšieho množstva tuhého paliva, ktoré vyprodukuje dym potrebný na údenie.

Z hľadiska ekológie je jasné, že na tom elektrické modely budú o niečo lepšie. Na druhú stranu má ale aj tuhé palivo svoje výhody – je lacnejšie a potraviny si vďaka nemu získajú tú pravú vyúdenú chuť. V čom sa ďalej jednotlivé varianty líšia? Nižšie sa vám pokúsime prehľadne zhrnúť najdôležitejšie vlastnosti.

Klasické udiarne na drevo

Štandardná udiareň na drevo používa na údenie tuhé palivo v podobe dreva. Neobsahuje elektronickú jednotku, nenájdete v nej teda vykurovacie teleso, ale kovové ohnisko, do ktorého sa vkladá palivo. K niektorým moderným udiarňam môžete dokúpiť aj samostatný elektroset s vykurovacou špirálou, čím získate multifunkčný model kombinujúci výhody drevených aj elektrických udiarní.

Drevené udiarne sú obľúbené najmä pre svoj typický dizajn, vďaka ktorému sa ľahko stanú dominantou záhrady. Používajú sa výhradne v exteriéri, inak sa hmotnosťou, rozmermi či dostupnými kapacitami od elektrických modelov príliš nelíšia. Pozor si pri výbere dajte na výrobný materiál – malo by byť použité kvalitné drevo s hrúbkou aspoň 2 cm, v ideálnom prípade aj hrubší masív.

Rozdeľujú sa podľa typu údenia na nižšie uvedené varianty.

  • Drevené udiarne s bočným ohniskom bez regulátora dymu sa hodia na údenie potravín pomocou teplého a horúceho dymu. Ako palivo je možné použiť tvrdé drevo, piliny alebo štiepky.
  • Drevené udiarne s regulátorom studeného dymu sú vhodné na zdravšie údenie studeným dymom do 30 °C. Ako palivo sa používa štiepka, ktorú je potrebné nasypať do generátora.

Elektrické udiarne

Elektrické udiarne predstavujú moderný variant, ktorý stojí za nárastom popularity tejto metódy prípravy a uchovávania potravín. Vynikajú totiž veľmi jednoduchou obsluhou – na zaúdenie potravín stačí vynaložiť minimálne úsilie. Disponujú totiž integrovanou vykurovacou špirálou, ktorá slúži na automatické rozpálenie tuhého paliva – najčastejšie sa používajú špeciálne brikety či pelety, piliny, hobliny alebo drevená štiepka.

Z hľadiska jednoduchej obsluhy a nízkych prevádzkových nákladov sledujte pri elektrickej udiarni tri základné parametre.

  • Spôsob ovládania – Elektrické udiarne môžu mať buď manuálne alebo digitálne ovládanie.
    • Na manuálne ovládanie najčastejšie slúži otočný gombík či niekoľko tlačidiel. Potraviny musíte priebežne sledovať a obvykle je nutné manuálne nastavovať teplotu. Manuálne ovládané modely bývajú väčšinou lacnejšie.
    • Digitálne ovládané udiarne sú síce spravidla drahšie, ale prinášajú istý komfort. Na začiatku údenia stačí na digitálnom displeji nastaviť požadovanú teplotu a čas a o nič viac sa už nemusíte starať. Pokročilejšie modely dokonca dokážu samé dávkovať palivo na vykurovaciu špirálu.
  • Termostat – Ide o prvok, ktorý nájdete na každej kvalitnejšej udiarni. Dokáže výrazne uľahčiť celý priebeh údenia, pretože teplotu v udiarni konštantne reguluje za vás.
  • Spotreba udiarne – Elektrické udiarne spotrebúvajú počas údenia elektrickú energiu. Spotreba sa pritom odvíja od veľkosti zariadenia. Menšie prenosné udiarne spotrebujú okolo 500 W, zatiaľ čo väčšie a výkonnejšie modely zožerú aj 1 500 W.

Multifunkčné udiarne

Multifunkčné udiarne sú vhodné na všetky druhy paliva. Vďaka kombinácii rôznych vykurovacích zdrojov a prítomnosti vykurovacieho telesa môžete kúriť tým, čo máte práve po ruke – ako palivo sa používa drevo, piliny, brikety alebo elektrina. Multifunkčné udiarne sú vďaka širokým možnostiam využitia veľmi obľúbené a je možné v nich údiť mäso, klobásy, ryby a tiež syry či iné druhy potravín.

Izolované udiarne

Izolované udiarne sú vhodné na celoročné využitie. Väčšinu udiarní je možné používať len od jari do jesene, a to kvôli nízkej vonkajšej teplote. Hraničná teplota pre údenie je v bežnej udiarni stanovená na 5 °C, ak je vonkajšia teplota nižšia, udiareň by sa používať nemala. Izolovaná udiareň však poskytne optimálne podmienky aj pri údení vo väčších mrazoch. Je ideálnou voľbou pre profesionálov či na vonkajšie komerčné akcie.

Gril s udiarňou

Kombinovaný gril s udiarňou umožňuje prípravu viacerých druhov jedla súčasne, gril aj udiareň je totiž možné používať naraz. Vďaka tomu ušetríte nielen miesto na záhrade, ale aj istú časť prevádzkového materiálu, ktorý by ste inak spotrebovali na rozkúrenie oboch prístrojov samostatne.

Údiaca pištoľ a boxy

Alternatívou, ktorá borí všetky predstavy o náročnosti údenia, je údiaca pištoľ. S týmto zariadením dnes často pracujú profesionálni kuchári, ktorí do gastronómie vnášajú nový rozmer. Od ostatných udiarní sa líši nielen veľkosťou, ale predovšetkým možnosťou využitia v interiéri. Ako náplň sa používa štiepka s rôznymi arómami, ktoré odovzdáva údeným pokrmom. Údiaca pištoľ pochopiteľne nie je vhodná na dlhé údenie mäsa, ale iba na dodanie zaúdenej arómy.

Na prípravu menšieho množstva údenín je možné použiť aj univerzálne údiace boxy, ktoré sa plnia špeciálnymi lupienkami na údenie. Celý box sa po naplnení položí priamo na plynový, elektrický či klasický gril, poprípade na rošt priamo do ohniska. Obvykle sa vyrába z nerezovej ocele a vo vnútri nájdete háčiky na zavesenie.

Palivo alebo zdroj tepla

Ako sme už uviedli vyššie, podľa typu udiarne je možné získavať teplo z niekoľkých rôznych zdrojov. Pri klasickom údení v udiarni na drevo sa o produkciu dymu postará drevo, na ktoré sa ešte ďalej umiestňujú piliny a štiepky pre lepšiu arómu. Aj do elektrickej udiarne je ale nutné vložiť tuhé palivo, aby mohlo dôjsť k produkcii dymu. V tomto prípade sa na tvorbu dymového efektu a tradičnej chuti používajú peletky, drevené brikety a štiepky.

Brikety

Špeciálne brikety do udiarne poznáte podľa tvaru, podobajú sa totiž malému puku. Napriek tomu, že ide o pomerne špecifický tvar, jedná sa o čisté drevo. Pri výrobe sa nepoužívajú žiadne lepidlá ani chémia, ktorá by mohla ovplyvniť chuť údených potravín. Briketka drží pohromade vďaka zlisovaniu. Naraziť môžete hneď na niekoľko rôznych príchutí, ktoré je možné využiť na údenie rôznych druhov potravín, ktorým prepožičajú atraktívnu chuť a arómu.

Brikety v podobe pukov sú určené predovšetkým do elektrických modelov, ktoré sú vybavené komínovým podávačom. Do vnútra umiestnite ľubovoľné množstvo brikiet, na ovládacom paneli nastavíte potrebné parametre a udiareň sa už o všetko postará sama, a to vrátane dávkovania brikiet.

Štiepky

Udiareň, v ktorej je možné kúriť pomocou štiepok, sa odlišuje konštrukčným spracovaním údiacej komory a spôsobom plnenia. Štiepku budete v tomto prípade sypať do samostatnej komory, v ktorej bude umiestnený otočný mechanizmus. Ten sa postará o dávkovanie štiepky počas údenia. Udiareň na štiepky by mala byť vybavená aj miskou s vodou, do ktorej bude odpadávať zvyškový odpad zo spaľovanej štiepky.

Peletky

Udiareň na peletky máva samostatnú spaľovaciu komoru, do ktorej sa peletky pri údení automaticky podľa nastavených parametrov posúvajú a odhorievajú. Podľa veľkosti zásobníka vystačí jedno naplnenie až na 18 hodín údenia.

Drevo

Ak si zaobstaráte udiareň na drevo, nevyhnutnou súčasťou každého údenia bude zásoba kvalitného dreva. Nielen druh, ale aj kvalita použitého dreva má totiž veľký vplyv na kvalitu finálneho výrobku. Pri výbere vhodného dreva na údenie sa treba držať nižšie uvedených tipov, vďaka ktorým nešliapnete vedľa.

  • Drevo na údenie nesmie byť chemicky ošetrené. Nie je teda vhodné páliť napríklad farebný alebo lakovaný nábytok a iné kusy.
  • Ideálne je čerstvé drevo s vysokým obsahom vlhkosti, ktoré bude nápomocné pri produkcii dymu.
  • Nevhodné sú dreviny ihličnanov.
  • Naopak, na údenie sa hodí tvrdé drevo z listnatých stromov, medzi ktoré patrí jelša, buk, dub, javor, orech a všetky druhy ovocných stromov.

Výrobný materiál

V minulosti na trhu dominovali predovšetkým klasické drevené udiarne, ktoré na záhrade vyzerajú veľmi elegantne. Budia dojem malého dreveného domčeka so strechou a komínom, z ktorého sa dymí. Vyrábajú sa z masívu, najčastejšie z bukového, borovicového alebo smrekového dreva.

V súčasnosti už však môžete udiarne vyberať z viacerých materiálových prevedení. Okrem týchto klasických drevených variantov objavíte na trhu aj modernejšie udiarne z hrubostenných oceľových plechov. Sú síce o niečo drahšie a tiež celkom ťažké, avšak vynikajú svojou životnosťou a jednoduchou údržbou – na rozdiel od dreva nie je nutná pravidelná povrchová úprava.

Ďalšou možnosťou je udiareň z pozinkovaného plechu. Ten sa vyznačuje nízkou obstarávacou cenou, ktorá je však vyvážená nižšou životnosťou. Pred prvým použitím je navyše potrebné pozinkovanú udiareň rozkúriť bez potravín, aby sa z nej vypálil olejový film. Okrem toho môžete naraziť aj na nerezové udiarne, a to najčastejšie v prípade prenosných elektrických modelov.

Umiestnenie a prevádzka

V minulosti boli udiarne spojené predovšetkým s vlastníctvom veľkej priestrannej záhrady. Dnešné moderné technológie vtesnané do prenosných modelov však umožňujú údiť pokojne aj na mestskom balkóne. Práve rozdelenie na prenosné a pevne integrované modely rozhoduje o tom, kde je možné udiareň využiť.

  • Prenosné udiarne sa vyznačujú menšími rozmermi, nižšou hmotnosťou a teda aj menšou kapacitou (obvykle okolo 5 kg). Môžu byť tiež o niečo lacnejšie, avšak nie je to pravidlom. Ide o variant ideálny na občasné využitie doma, na chalupe alebo napríklad pri dlhšom rybárčení. Obvykle sú nerezové, pričom hmotnosť obyčajne nepresahuje 6 kg. Rozmery môžu byť rôzne, narazíte dokonca aj na skladacie modely, s ktorými nie je problém cestovať. Prenosné udiarne fungujú buď na elektrinu alebo tuhé palivo.
  • Udiarne na trvalé umiestnenie sú obvykle výrazne priestorovo náročnejšie. Ide o drevené alebo murované modely, ktoré môžu mať rôznu kapacitu, a to väčšinou od 10 kilogramov a vyššie. Rovnako tak to môžu byť multifunkčné udiarne s grilom. Pre zariadenie je síce potrebné vyhradiť miesto na trvalé umiestnenie, avšak udiareň sa vám odmení vysokým výkonom. Ideálna voľba pre nadšencov do údenia.

V súvislosti s umiestnením je vždy potrebné myslieť na to, že z každej udiarne vychádza dym, a preto ju nemožno umiestniť kamkoľvek. Pri voľbe vhodného miesta pre udiareň berte ohľad na udržanie dobrých susedských vzťahov.

Izolácia a celoročná prevádzka

Väčšinu bežných udiarní je možné používať len od jari do jesene. Narazíte ale aj na modely vybavené kvalitnou izoláciou, ktorá vám umožní celoročnú prevádzku. Postará sa totiž o udržanie konštantnej teploty pri údení aj v zimných mrazoch, takže si napríklad aj na Vianoce budete môcť vychutnať domáce, čerstvo zaúdené mäso.

Kapacita a spôsob uloženia potravín

Udiarne mávajú obvykle hranatý tvar, avšak stretnete sa aj s niekoľkými oválnymi či inak tvarovanými modelmi. Tvar napokon závisí od vašich preferencií, podstatný je predovšetkým úžitkový objem. Kapacita udiarne sa obvykle udáva v kilogramoch alebo litroch, pričom sa podľa typu zariadenia pohybuje od 5 do 35 kilogramov. Menšie modely sa hodia na komornejšie použitie, ak budete hostiť alebo údiť mäso pre celú dedinu, zvážte objemnejšiu viacposchodovú udiareň.

Spôsob uloženia potravín

Potraviny môžete v udiarni údiť buď zavesené na háčikoch alebo položené na rošte. Keďže si každá potravina žiada o niečo iný spôsob uchytenia, je vhodné zvoliť takú udiareň, ktorá poskytuje obe možnosti. Háčiky sú ideálne na zachytenie veľkých kusov mäsa, rýb, slaniny, klobás alebo syrov. Naopak, na rošty dobre rozložíte filety, zeleninu a ďalšie menšie suroviny.

Spôsob údenia

Napriek tomu, že dnešné moderné udiarne zvládnu väčšinu práce za vás, musíme povedať, že údenie je pomerne náročná disciplína. V zásade rozlišujeme tri rôzne štýly údenia, podľa ktorých sa rozdeľujú aj samotné udiarne – ide o údenie horúcim, teplým a studeným dymom.

Údenie teplým a horúcim dymom

Každú udiareň je možné používať na údenie horúcim a teplým vzduchom. Stačí, keď je vybraný model vybavený kvalitným teplomerom a v ideálnom prípade aj termostatom, ktorý sa postará o konštantné udržanie teploty pri údení. Ide o najpoužívanejšiu techniku ​​údenia, ktorej výhodou je predovšetkým kratší čas prípravy. Údeniny sú na konzumáciu pripravené spravidla do 24 hodín, pri horúcom údení aj výrazne rýchlejšie.

Údenie teplým dymom prebieha pri teplote v rozmedzí od 45 do 75 °C, zatiaľ čo pri horúcom údení je využívaná ešte o niečo vyššia teplota, a to nad úrovňou 80 °C. Teplota pri údení však nikdy nesmie presiahnuť 100 °C. Obe techniky je možné využívať na údenie tučného mäsa a rýb. Takto údené potraviny sú určené na priamu konzumáciu a majú kratšiu trvanlivosť.

Údenie studeným dymom

Studené údenie predstavuje pomalú, avšak veľmi šetrnú techniku ​​prípravy údenín. Môže trvať aj niekoľko dní, pričom maximálna povolená teplota je okolo 25 °C. Tento spôsob údenia je ideálny pre potraviny s menším obsahom tuku, teda napríklad jemné hovädzie, kuracie či morčacie mäso a inú hydinu alebo ryby. Výhodou je, že takto údené potraviny majú dlhšiu trvanlivosť, avšak pred konzumáciou ich musíte ešte tepelne upraviť.

Nie každá udiareň je vhodná na studené údenie

Ak narazíte na udiareň, ktorá zvláda aj techniku ​​studeného údenia, potom ide o model vybavený takzvaným generátorom studeného dymu. Ide o vychytávku, ktorú je možné dokúpiť aj samostatne, prípadne si ju niektorí majstri zvládnu vyrobiť aj svojpomocne. Ide o malý kovový zásobník, ktorý sa naplní špeciálnymi peletami. Pokiaľ by ste si chceli generátor k udiarni dokúpiť, dbajte predovšetkým na vzájomnú kompatibilitu.

Príslušenstvo a funkcie

Udiareň sama o sebe vám na údenie nepostačí. Okrem paliva a samotných potravín budete potrebovať aj niekoľko potrebných doplnkov. Pri nákupe udiarne si preto všímajte, čo všetko je obsiahnuté v balení. Hodiť by sa vám mohlo nižšie uvedené príslušenstvo.

  • Rovné rošty využijete na údenie mäsa, filiet a niektorých druhov rýb. Vhodné sú tiež na zavesenie háčikov vo vnútri udiarne.
  • Vlnkované rošty sú určené na údenie rýb, a to najmä makrel, pstruhov a podobných druhov.
  • S-kové háčiky sú základom každej udiarne. Ide o univerzálne háčiky, na ktoré môžete zavesiť rôzne druhy mäsa, klobásky a niektoré druhy rýb.
  • Ú-čkové háčiky sú tvarom uspôsobené na zavesenie rýb, ktoré sa údia vcelku. Koniec háčika v tvare očka sa pretiahne vypitvaným bruchom ryby cez ústa von a následne sa háčik otočí okolo chrbtice. Ideálne sú najmä na veľké pstruhy a pleskáče.
  • Tyče na zavesenie háčikov sa umiestňujú do hornej časti udiarne, prípadne do stredu (závisí od výšky skrine). Slúžia na zavesenie háčikov. Niektoré udiarne môžu disponovať výsuvnými rámami, pomocou ktorých ľahko vytiahnete všetky tyče naraz von.
  • Odkvapkávacia miska je praktická z hľadiska údržby. Umiestňuje sa do spodnej časti udiarne a slúži na zachytenie odkvapkávajúceho tuku z potravín. Najčastejšie sa plní pieskom alebo soľou, vďaka čomu je následná údržba jednoduchšia a nádoba sa tak nezanáša.
  • Komín je nevyhnutnou súčasťou každej udiarne na drevo a niektorých elektrických modelov. Existujú rôzne spracovania. Vyústenie komína je buď tesne nad udiarňou, alebo je komín pretiahnutý tak, aby mohol dym odvádzať mimo priestor/miestnosť, v ktorej sa nachádza udiareň.
  • Zásobník na palivo nájdete pri každej udiarni. Vkladajú sa doň piliny, brikety či iné palivo, ktoré vytvára dym. Všímajte si predovšetkým objem zásobníka, aby ste v priebehu údenia nemuseli tak často dopĺňať palivo.
  • Automatický dávkovač brikiet nájdete pri niektorých pokročilých udiarňach. V pravidelných intervaloch do udiarne prikladá patričnú dávku drevených pilín zo zásobníka, z hľadiska komfortnej obsluhy je to teda veľmi cenená pomôcka.
  • Teplomer na údenie by nemal chýbať v žiadnej udiarni. Obvykle je integrovaný aj pri lacnejších modeloch, avšak pokiaľ to tak nie je, odporúčame ho dokúpiť. Niektoré teplomery môžu disponovať aj sondou na zavedenie do mäsa, vďaka ktorej budete mať úplnú kontrolu nad údením.

Funkcie

Niektoré elektrické udiarne môžu ponúkať aj praktické funkcie uľahčujúce ovládanie. Dovoľujú vám nastaviť napríklad presný čas aj teplotu údenia alebo rýchlosť dávkovania brikiet. Drahšie moderné udiarne možno ovládať aj diaľkovým ovládačom alebo smartfónom.

Cena

Finálnym krokom pri výbere je stanovenie rozpočtu. Aby ste sa mohli ľahšie rozhodnúť, koľko peňazí budete do udiarne investovať, pripravili sme pre vás prehľad cenových hladín, v ktorých si môžete tieto výrobky zaobstarať. Vieme, že cena je pre mnohých z vás rozhodujúca, a tak sa nenechajte zmiasť reklamnými trikmi a prečítajte si, čo sa dá od jednotlivých cenových relácií očakávať.

Cena do 160 €

Najnižšia cenová relácia ponúkne optimálne riešenie pre všetkých, ktorí nemajú práve pružný rozpočet a vystačia si s úplným základom. Tým je v tomto prípade obvykle drevená skriňa a ako kurivo je spravidla vyžadované drevo. Pri nákupe sa zamerajte hlavne na prítomnosť nevyhnutného vybavenia v podobe teplomeru a roštov/háčikov. Sledujte tiež, či je súčasťou samotné ohnisko alebo dymovod.

Čo sa týka objemu, naraziť môžete na varianty, ktoré pojmú až 25 kilogramov mäsa. Nejedná sa síce o udiarne vhodné na celoročné použitie a nemožno čakať ani ohromujúcu kvalitu alebo extra objem, na občasné údenie a spestrenie jedálnička sú však lacné udiarne dostačujúce.

Cena do 400 €

Stredná cenová kategória už ponúkne adekvátne riešenie aj pre náročnejších užívateľov. Nájdete tu kvalitné udiarne z dreva i ocele, ktoré ako zdroj tepla môžu využívať drevo či elektrinu, prípadne oboje. Vyznačujú sa veľkým objemom a niekoľkými roštmi a háčikmi pre ľahké rozčlenenie vnútorného priestoru. Niektoré modely ponúknu aj praktický generátor studeného dymu pre zdravšie studené údenie.

Cena nad 400 €

Extra objem, vysoko kvalitné materiály či moderné technológie zaisťujúce vyšší užívateľský komfort – to je len krátky zoznam vlastností, ktoré ponúkajú udiarne z tejto najvyššej cenovej kategórie. Cenovky sa pritom môžu vyšplhať až do tisícok eur. Priplatiť si môžete za kvalitné masívne drevené udiarne, originálny dizajn alebo, v prípade elektronických modelov, za digitálne ovládanie.

Pokročilejšie udiarne zvládnu celý proces údenia aj bez vašej pomoci, záleží, čo od výrobku očakávate. Samozrejmosťou by v tejto cenovej kategórii mala byť možnosť celoročného používania a teda aj prítomnosť kvalitnej izolácie. Drahšie udiarne nájdu svoje využitie nielen v náročných domácnostiach, ale aj v prevádzkach a v rukách profesionálov.

Ako údiť

V udiarni sa v najväčšej miere údi mäso. Vyúdiť však môžete takmer čokoľvek od syrov cez ovocie a zeleninu až po semená, orechy, huby či dokonca pečivo. Pochopiteľne musíte vždy zvoliť správnu metódu údenia a nastaviť zodpovedajúci čas. Okrem toho by ste mali dodržiavať aj niekoľko základných pravidiel pre prípravu potravín pred údením:

  • Suroviny pred údením naložte do soli, slaného roztoku alebo rôsolu.
  • V roztoku suroviny nesmú plávať, v prípade potreby ich zaťažte ťažkým predmetom.
  • Doba naloženia v soľnom roztoku sa líši v závislosti od množstva a typu suroviny. Zatiaľ čo rybám stačí niekoľko hodín, hovädzie či bravčové mäso si žiada aj niekoľko dní.

Teplota pri údení mäsa sa pohybuje v rozmedzí 60 až 100 °C. Doba údenia sa odvíja nielen od druhu a veľkosti mäsa, ale aj od teploty pri údení. Na základný prehľad rôznych potravín a odporúčaného času prípravy sa pozrite do tabuľky nižšie.

Druh potraviny Teplota pri údení Doba údenia
Bravčový bok alebo krkovica cca 1 kg 65–75 °C 6–7 hodín
Kuracie / kačacie prsia s kožou 80–90 °C 3–4 hodiny
Stredne veľký pstruh 70–80 °C 2–3 hodiny
Tepelne upravené klobásy 60–70 °C 2–3 hodiny
Surové klobásy 60–70 °C 5–6 hodín
Syry 60 °C 2 hodiny

 

Údržba

Po každom údení nasleduje nevyhnutná údržba udiarne, ktorá je základom pre chutné a zdravé údenie v budúcnosti. Správnou údržbou tiež efektívne predĺžite životnosť tohto zariadenia. Prečítajte si, ako sa o udiareň v priebehu celého roka starať.

  • Keď zrovna udiareň nepoužívate, majte ju prikrytú ochranným PVC plášťom.
  • Udiareň by mala byť umiestnená na dobre vetranom mieste, ktoré bude chránené pred dažďom.
  • Pravidelne po každom údení vyprázdňujte misku s popolom.
  • Po každom použití dôkladne vyčistite skriňu, ideálne pred tým než vychladne.
  • Na údržbu sa hodí kryštalická sóda rozpustená v horúcej vode. Neodporúčame používať drôtenku, stačí handrička a neabrazívna hubka.

Časté otázky k udiarňam

Ako a akú udiareň vybrať?

Pri nákupe udiarne by ste už mali mať dopredu rozmyslené, kam ju umiestnite a ako intenzívne ju budete chcieť využívať. Najprv sa zamerajte na typ paliva – na výber máte udiarne elektrické a tie na drevo. Zvážte, či využijete model s izoláciou na celoročné využitie, alebo dáte prednosť prenosnej udiarni na občasné údenie. Zvoľte zodpovedajúcu kapacitu a sledujte, aké príslušenstvo udiareň obsahuje. Pre studené údenie hľadajte udiareň s generátorom studeného dymu.

Ako správne skladovať domáce údeniny?

Domáce údené mäso a iné potraviny skladujte výhradne na chladnom, tmavom a dobre vetranom mieste. V ideálnom prípade ich zaveste do voľného priestoru. Pozor si však dajte na drobných votrelcov, ktorými sú najčastejšie myši, potkany a plchy alebo muchy. Zlé uskladnenie môže viesť k strate niektorých nutričných hodnôt, prípadne až ku skazeniu potraviny.

Čomu by ste sa mali pri údení vyhýbať?

Ako prvé by ste mali zvážiť svoje zručnosti a pokiaľ sa na svojpomocnú výrobu udiarne necítite, rozhodne investujte do kupovaného modelu. Pri údení potom musíte dodržiavať správne teploty podľa zvolenej metódy. Veľkou chybou je, keď pri údení teplota vo vnútri presiahne 100 °C, potom sa už nejedná o údenie, ale o inú tepelnú úpravu. Chybou je aj použitie chemicky ošetrenej dreviny.

Iva Koňaříková
Redaktorka
Iva má vďaka svojmu vzdelaniu ku gastronómii blízko, a tak sa ako redaktorka rada ujala aj témy udiarní. Vďaka vlastným skúsenostiam a starostlivému načerpaniu informácií z overených zdrojov vás môže bližšie zoznámiť so základnými parametrami, ktoré by ste si mali pri nákupe udiarne všímať.

Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti

Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.

Napíšte otázku

Odpovědět na dotaz

Nenašli ste v diskusii odpoveď? Spýtajte sa a naša redakcia nájde na praktické a zaujímavé otázky odpoveď.


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 5 z 9 hlasov