Menu

Porovnávací test a recenzie najlepších udiarní

Aktualizované:
Autor:
Iva Koňaříková

V kategórii udiarní na drevo odporúčame

Master Smoker LD

1 200 €

Orientačná cena

Akú udiareň si vybrať podľa porovnania

Domáce údenie má svoje kúzlo, ktorému ľahko podľahnete. Podomácky zaúdené potraviny sú totiž vyhlásenou delikatesou, po ktorej sa doma len tak zapráši. Za víťaza porovnania v kategórii udiarní na drevo sme označili Master Smoker LD s ohniskom so skutočne veľkou kapacitou. V kategórii elektrických udiarní potom zvíťazil model Borniak UW 70 ponúkajúci aj údenie studeným dymom.

Ako porovnávame udiarne?

Keďže v prípade udiarne nejde o práve malú investíciu, mali by ste si nákup dopredu dobre premyslieť. Nenechajte sa zlákať reklamnými trikmi a radšej si prejdite naše porovnanie overených produktov, ktoré sme rozdelili na dve podkategórie: udiarne na drevo a elektrické udiarne. Porovnanie sme zostavili tak, aby ste v ňom našli tip na udiareň pre náročných užívateľov, obľúbený priestranný model za priaznivú cenu či alternatívu vhodnú do domácnosti. Pri výbere produktov do porovnania sme brali ohľad na celý rad parametrov, ktorých súhrn nájdete nižšie.

  • Typ podľa zdroja tepla
  • Palivo a prevádzkové náklady
  • Výrobný materiál
  • Možnosť umiestnenia
  • Kapacita
  • Spôsob uloženia potravín
  • Funkcie
  • Príslušenstvo

V rozhodovaní a správnom nákupe vám pomôže aj náš článok Ako vybrať udiareň, v ktorom vám poskytneme potrebné know-how. Predstavíme vám dostupné typy udiarní a ich vlastnosti a poradíme, na ktoré parametre by ste sa mali pri nákupe zamerať. Chýbať nebude ani inšpiratívny návod na údenie mäsa, rýb či syrov.


Udiarne na drevo

Klasické udiarne na drevo predstavujú tradičné riešenie na pomalé údenie. Počas údenia sa do nich musí pravidelne prikladať. Umožňujú veľmi dobrú reguláciu dymu, čo je pri údení kľúčové.

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Výborné
Víťaz porovnania
  • Extra objemná udiareň
  • Nádoba na mastnotu
  • Teplomer na dverách
  • Sada hákov a roštov
  • Vyrobené v ČR
  • Nie na studené údenie
  • Vyššia cena
1 200 € Zobraziť ponuky
Top 2
Veľmi dobré
Najlepší pomer cena/výkon
  • Obľúbený model
  • Na bukové piliny
  • Možno zmeniť na elektrickú
  • Vrátane háčikov a roštov
  • Vynikajúce recenzie
  • Nie na studené údenie
  • Nie na celoročnú prevádzku
  • Do vonkajšieho prostredia
370 € Zobraziť ponuky
Top 3
Dobré
Pre nenáročných
  • Nízka cena
  • Atraktívny dizajn
  • Deflektor dymu
  • Háčiky a priečniky
  • Základňa na vyvýšenie
  • Iba jeden rošt
  • Základná hrúbka materiálu
170 € Zobraziť ponuky
Top 4
Veľmi dobré
Taktiež nás zaujalo
  • 2 údiace komory
  • Veľká kapacita
  • Opálená na vonkajšej strane
  • Impregnácia olejom
  • Obľúbený model
  • Nie na celoročnú prevádzku
  • Nemá termostat
  • Nie na studené údenie
270 € Zobraziť ponuky

Elektrické udiarne

Patria medzi najmodernejšie typy. Údenie tu zaisťuje elektrická vykurovacia špirála, pri ktorej je možné regulovať teplotu. Výhodou týchto udiarní je, že umožňujú údenie bez nutnosti obsluhy a môžete ich chvíľu nechať bez dozoru. Aj do elektrickej udiarne je ale nutné vložiť tuhé palivo, aby mohlo dôjsť k produkcii dymu.

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Výborné
Víťaz porovnania
  • Na drevené piliny/štiepky
  • Veľká kapacita
  • Jednoduché ovládanie
  • Regulácia teploty
  • Údenie studeným dymom
  • Vysoká cena
  • Nie na celoročnú prevádzku
800 € Zobraziť ponuky
Top 2
Veľmi dobré
Najlepší pomer cena/výkon
  • Udiareň na štiepku
  • Prenosná udiareň
  • Udiareň na štiepku
  • Záruka 5 rokov
  • Najobľúbenejší model
  • Nie na studené údenie
  • Nie na celoročnú prevádzku
370 € Zobraziť ponuky
Top 3
Dobré
Pre nenáročných
  • Kombinovaný model
  • Aj na drevené uhlie
  • Udiareň na piliny/štiepky
  • Údenie studeným dymom
  • Presklené dvierka
  • Kratšia životnosť materiálu
  • Návod nie je v slovenčine
  • Nie pre celoročnú prevádzku
240 € Zobraziť ponuky
Top 4
Veľmi dobré
Taktiež nás zaujalo
  • Pomer cena/výkon
  • Priehľad
  • Pohodlné ovládanie
  • Nastavenie teploty
  • Sada odkvapkávacích misiek
  • Horšia manipulácia
  • V balení nie sú háčiky
265 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Recenzia Master Smoker LD
Master Smoker LD
Recenzia Kaiser ‚100‘ prenosná na drevo
Kaiser ‚100‘ prenosná na drevo
Recenzia OHENVZAHRADE Zdobená záhradná drevená udiareň XXL
OHENVZAHRADE Zdobená záhradná drevená udiareň XXL
Recenzia Ohenvzahrade Zahradná s oplechovanou strieškou opálená veľká
Ohenvzahrade Zahradná s oplechovanou strieškou opálená veľká
Recenzia Borniak UW 70
Borniak UW 70
Recenzia Kaiser ‚100‘ elektrická udiareň prenosná
Kaiser ‚100‘ elektrická udiareň prenosná
Recenzia Homelux 7000ES
Homelux 7000ES
Recenzia Elektrická udiareň Klarstein Flintstone
Elektrická udiareň Klarstein Flintstone
Ocenenie Víťaz porovnania Najlepší pomer cena/výkon Pre nenáročných Taktiež nás zaujalo Víťaz porovnania Najlepší pomer cena/výkon Pre nenáročných Taktiež nás zaujalo
Kategória

Udiarne na drevo

Udiarne na drevo

Udiarne na drevo

Udiarne na drevo

Elektrické udiarne

Elektrické udiarne

Elektrické udiarne

Elektrické udiarne

Hodnotenie Výborné
Veľmi dobré
Dobré
Veľmi dobré
Výborné
Veľmi dobré
Dobré
Veľmi dobré
Orientačná cena 1 200 € 370 € 170 € 270 € 800 € 370 € 240 € 265 €
Výrobca Master Smoker Kaiser Ohenvzahrade.cz Ohenvzahrade Borniak Kaiser Homelux Klarstein
Zdroj tepla Drevo Drevo Drevo Drevo Elektrina Elektrina Elektrina Elektrina
Príkon (W) Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné 500 (+110 W generátor dymu) 2 000 2 000 650
Kapacita 360 l 15 kg Neuvedené Neuvedené 70 l 15 kg 6–7 Neuvedené
Výrobný materiál Smrekové drevo s hrúbkou 28 mm Nerez Škandinávsky smrek s hrúbkou 20 mm Drevo Oceľ Nerez Plech Pozinkovaný plech + ušľachtilá oceľ
Celoročná prevádzka Áno Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Studené údenie Nie Nie Nie Nie Áno Nie Áno Nie
Teplomer Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Termostat na reguláciu teploty Nie Nie Nie Nie Áno Áno Nie Áno
Teplotná sonda Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Odkvapkávacia nádoba Áno Áno Nie Nie Nie Áno Áno Áno
Digitálne ovládanie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Áno
Displej Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Áno
Rošty a háčiky súčasťou balenia Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Iba rošty
Výška skrine (cm) 102 120 111 100 104 110 80 81
Šírka skrine (cm) 55 39,5 50 50 62,5 39,5 39 46
Hĺbka skrine (cm) 55 27,5 50 50 40 27,5 28 40.5
Hmotnosť (kg) 85 18 35 50 17,5 17 14 25

Recenzie najlepších udiarní

Top 1
Víťaz porovnania
Výborné Celkové hodnotenie
  • Extra objemná udiareň
  • Nádoba na mastnotu
  • Teplomer na dverách
  • Sada hákov a roštov
  • Vyrobené v ČR
  • Nie na studené údenie
  • Vyššia cena

Udiareň Master Smoker LD vrátane ohniska predstavuje optimálnu voľbu pre náročných zákazníkov, ktorí túžia po extra objemnom variante. Objem dosahuje úctyhodných 360 litrov, pričom výška skrine o niekoľko málo centimetrov presahuje 1 meter. Z prednej strany nájdete vstupné dvierka s robustnými pántami. Skriňa je vyrobená z 28 mm hrubého masívu a má vzhľad opáleného dreva a okamžite sa stane dominantou každej záhrady či terasy.

V sete s udiarňou obdržíte tiež ohnisko a rúru na odvod dymu, masívny podstavec pre udiareň, 4 údiace bukové palice na zavesenie mäsa v 3 poschodiach, 10 nerezových hákov na mäso, teplomer a komín s možnosťou plynulej regulácie dymu. Prednosťou tohto modelu je extra objem, zaujímavý dizajn a prvotriedne materiály, ktoré sa zaslúžia o dlhú životnosť.

1 200 € Orientačná cena

Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Obľúbený model
  • Na bukové piliny
  • Možno zmeniť na elektrickú
  • Vrátane háčikov a roštov
  • Vynikajúce recenzie
  • Nie na studené údenie
  • Nie na celoročnú prevádzku
  • Do vonkajšieho prostredia

Udiareň Kaiser ‚100′ prenosná na drevo je jeden z najobľúbenejších kúskov tejto značky, ktorý vychádza z ich menšieho modelu „PÄŤDESIATKA“, avšak ponúkne takmer dvojnásobný údiaci priestor. Kapacita 15 kg pojme až 25 stredných pstruhov alebo 50 klobás, prípadne až 15 kg mäsa. Údiť v nej samozrejme môžete aj syry alebo zeleninu, skrátka čo vás napadne, pretože k nej obdržíte aj bohaté príslušenstvo. To na rozdiel od mnohých konkurenčných produktov zahŕňa aj vlnkovaný rošt na ryby a dva rovné rošty na položenie surovín. V balení sú samozrejme aj háčiky či odkvapová miska, ktorú taktiež nie každý výrobca dodáva.

Výhodou je, že spolu s udiarňou obdržíte aj základné 500g balenie drevenej bukovej štiepky, ktoré údeným pochúťkam dodá stredne silnú a vyváženú arómu. Bohužiaľ ale nie je súčasťou podstavec na vyvýšenie skrine, ktorý jednak spríjemní obsluhu, ale predovšetkým dodá udiarni ten správny vzhľad. Je nutné počítať s tým, že na rozdiel od elektrických modelov sa jedná o udiareň do vonkajšieho prostredia. Zvláda iba údenie teplým a horúcim dymom, generátor totiž nie je v balení. Nevýhodou je, že nejde o izolovanú udiareň, nehodí sa teda na celoročnú prevádzku.

370 € Orientačná cena

Top 3
Pre nenáročných
Dobré Celkové hodnotenie
  • Nízka cena
  • Atraktívny dizajn
  • Deflektor dymu
  • Háčiky a priečniky
  • Základňa na vyvýšenie
  • Iba jeden rošt
  • Základná hrúbka materiálu

Pre nenáročných zákazníkov sme do porovnania zapojili dizajnovo atraktívnu drevenú udiareň XXL z eshopu ohenvzahrade.cz. Je vyrobená zo škandinávskeho smreku a hoci sa hrúbka použitého materiálu pohybuje na hranici minima, stále sa jedná o kvalitný model vhodný na rekreačné využitie na záhrade. Ponúkne priestrannú skriňu s jedným roštom a háčiky na zavesenie surovín. V balení nechýba ručičkový teplomer, ohnisko, ani podstavec pod skriňu.

Pokiaľ hľadáte základný model udiarne na občasné využitie a preferujete drevo, potom je tento variant ideálnou voľbou. Udiareň síce neponúka žiadne prídavné funkcie v podobe termostatu alebo generátora studeného dymu, avšak svoju základnú funkciu vykonáva veľmi dobre. V balení nájdete všetko potrebné, stačí len dokúpiť suroviny a palivo. Ak zvažujete aj kovovú udiareň, prezrite si model KAISEROVA Pozinkovaná ‚100‘.

170 € Orientačná cena

Elektrické udiarne

Recenzia Borniak UW 70

Top 1
Víťaz porovnania
Výborné Celkové hodnotenie
  • Na drevené piliny/štiepky
  • Veľká kapacita
  • Jednoduché ovládanie
  • Regulácia teploty
  • Údenie studeným dymom
  • Vysoká cena
  • Nie na celoročnú prevádzku

Elektrická udiareň Borniak UW 70 je jedna z najmenších udiarní z tejto dielne, ktorá však patrí k veľmi obľúbeným. O tom okrem iného svedčí aj jej hodnotenie na portáli Heureka, kde celkový priemer všetkých užívateľských recenzií dosahuje 91 % (október 2023). Jej najväčšou výhodou je, že súčasťou tohto balenia je aj generátor studeného dymu, môžete v nej teda údiť aj studeným vzduchom. V čase písania tejto recenzie sa pritom jedná o jedinú udiareň z nášho porovnania, ktorá túto metódu zvláda (k iným modelom je ale možné generátor dokúpiť).

Okrem toho v balení nájdete aj 10 litrov údiacej štiepky, čo je všeobecne najviac, čo výrobcovia dodávajú, a k tomu aj korenie na údenie, ktoré vašim pochúťkam dodá tú správnu chuť. Ako zdroj dymu udiareň používa drevené piliny (bukové, jelšové, dubové, brezové), pričom udiareň má vlastnú špirálu, teda sa o dávkovanie pilín nemusíte príliš starať. Na rozdiel od plechových modelov sa jedná o pomerne odolnú udiareň z nerezovej ocele a aluzinku, môžete teda očakávať pomerne dlhú životnosť. Výhodou sú aj držadlá na prenášanie a nastaviteľné nôžky pre lepšiu stabilitu.

800 € Orientačná cena

Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Udiareň na štiepku
  • Prenosná udiareň
  • Udiareň na štiepku
  • Záruka 5 rokov
  • Najobľúbenejší model
  • Nie na studené údenie
  • Nie na celoročnú prevádzku

Kaiser ‚100′ elektrická prenosná udiareň je rovnako ako model na drevo jedna z najobľúbenejších. V podstate sa jedná o totožný variant, ktorý je však doplnený elektrickou špirálou, funguje teda na elektrinu – výhodou tak je, že na proces údenia nemusíte toľko dohliadať ani často prikladať drevo. Prednosťou tohto modelu je optimálna kapacita, ktorá vďaka závesným háčikom a plochým aj vlnkovaným roštom na ryby pojme až 15 kg ľubovoľných surovín. Konštrukcia je vyrobená z kvalitného nerezu, ktorý sa pýši väčšou odolnosťou oproti pozinkovanému plechu.

Za výhodu považujeme aj presklenie na prednej strane, cez ktoré môžete sledovať proces údenia vo vnútri. To pritom mnohým udiarňam chýba. Musíte počítať s tým, že je udiareň jednoplášťová a je možné ju využiť len od jari do jesene, keď teploty neklesajú pod 5 °C. Vďaka tomu, že sa dá ľahko prenášať, môžete udiareň brať so sebou aj na chatu alebo údiť napríklad na terase. S ohľadom na cenu sa nedá očakávať generátor dymu na studené údenie, avšak výhodou je, že si ho môžete od tejto značky kúpiť.

370 € Orientačná cena

Elektrické udiarne

Recenzia Homelux 7000ES

Top 3
Pre nenáročných
Dobré Celkové hodnotenie
  • Kombinovaný model
  • Aj na drevené uhlie
  • Udiareň na piliny/štiepky
  • Údenie studeným dymom
  • Presklené dvierka
  • Kratšia životnosť materiálu
  • Návod nie je v slovenčine
  • Nie pre celoročnú prevádzku

Udiareň Homelux 7000ES je jedným z najlacnejších modelov v našom porovnaní, čomu taktiež zodpovedá nízka kapacita 6 až 7 kilogramov. Ide tak o veľmi kompaktný model, ktorý sa hodí v prípade, že sa chystáte údiť potraviny pre seba či pre menšiu rodinu. Na komerčné účely kvôli objemu rozhodne vhodná nie je. S ohľadom na cenu musíme tiež spomenúť, že sa jedná o udiareň z pozinkovaného plechu, čo je jeden z najmenej odolných materiálov, ktorého hlavnou doménou je práve nízka cena. Pochopiteľne sa nejedná o udiareň s izoláciou, môžete v nej teda údiť iba od jari do jesene.

Nedisponuje ani displejom či digitálnym ovládaním, elektrická vykurovacia špirála má iba hlavný spínač. O teplote vo vnútri vás však bude informovať teplomer na prednej strane. Môžete pritom vďaka preskleniu sledovať aj celý proces údenia, čo je oproti väčšine udiarní na drevo výhodou. Za výhodu považujeme aj fakt, že môžete vykurovaciu špirálu vybrať a namiesto nej použiť ako zdroj tepla klasické uhlie. To sa hodí napríklad vtedy, keď si chcete vziať udiareň so sebou na ryby alebo kamkoľvek kde nie je elektrina. Ak ste začiatočník, potom si dajte pozor na to, že priložený návod nie je v slovenčine.

240 € Orientačná cena

Top 4
Taktiež nás zaujalo
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Pomer cena/výkon
  • Priehľad
  • Pohodlné ovládanie
  • Nastavenie teploty
  • Sada odkvapkávacích misiek
  • Horšia manipulácia
  • V balení nie sú háčiky

Najlepším pomerom výkonu a ceny a kategórii elektrických udiarní sa môže pochváliť tento model Klarstein Flintstone. Disponuje príkonom 650 W a štyrmi roštmi o rozmere 40 x 30 cm, ktoré poskytujú dostatočný priestor pre mäso, slaninu, kusy zeleniny či tofu alebo vlastné výtvory. Má digitálne ovládanie aj praktický digitálny displej. Okrem toho na konštrukcii nájdete aj priehľadné okienko.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Oproti konkurencii táto udiareň vyniká svojím moderným dizajnom, ktorý dopĺňa aj digitálny displej a sklenený priehľad. Nad údením tak môžete mať neustály prehľad bez toho, aby ste strácali teplotu otváraním dvierok. Z užívateľských reakcií je zrejmé, že sa s udiarňou horšie manipuluje – váži 25 kg, ale na transport slúži len jedno malé koliesko a madlo.

Záverečné zhrnutie

V tomto prípade ide o dizajnovo veľmi vydarený model, ktorý vzhľadom na obstarávaciu cenu ponúkne adekvátny užívateľský komfort. Udiarni nechýba termostat, takže sa pri údení nemusíte starať o konštantné udržiavanie teploty, navyše máte k dispozícii displej aj digitálne ovládanie. Naopak, budete sa musieť zmieriť s absenciou údenia studeným dymom alebo možnosti vybratia elektrickej vykurovacej špirály – toto udiareň nedokáže.

265 € Orientačná cena

Ako vybrať udiareň

Ak si udiareň nechcete doma postaviť svojpomocne, ale dávate prednosť profesionálne skonštruovaným výrobkom, ste na správnom mieste. V riadkoch nižšie vám totiž poradíme s výberom.

  • Prečo kúpiť kvalitnú udiareň – Vďaka udiarni si môžete pripraviť údené pochúťky podľa vašich predstáv, pretože budete mať celý proces pod kontrolou. Navyše s modernými elektrickými modelmi môžete údiť aj na balkóne alebo v pergole.
  • Nevýhody udiarní – Časť sa týka predovšetkým udiarní, ktoré by ste si chceli postaviť sami doma, pri tých totiž kvôli neodbornosti hrozí riziko požiaru alebo vzniku karcinogénnych látok pri údení. Pri kupovaných udiarňach je potom nevýhodou vysoká cena, obzvlášť pri vysokokapacitných modeloch.
  • Vlastnoručne postavená vs. kupovaná udiareň – Domáca výroba udiarne si žiada isté kutilské zručnosti a potrebné náčinie. Kupované udiarne do istej miery zaisťujú bezpečnosť pri používaní a je medzi nimi veľký výber.
  • Výber udiarne podľa paliva – V tomto prípade riešime zdroj tepla. Okrem bežných udiarní na drevo existujú aj elektrické varianty.
  • Druhy udiarní podľa zdroja dymu – Nenechajte sa zmiasť, do všetkých udiarní je nutné pridávať tuhé palivo na produkciu dymu. Môže ísť o štiepku, piliny či špeciálne brikety. Vždy vyberajte palivo určené na údenie, nesmie byť chemicky ošetrené.
  • Druhy podľa výrobného materiálu – Zvoľte výrobný materiál podľa svojich preferencií. Klasikou sú drevené udiarne, modernejším variantom potom udiarne z nerezovej ocele.
  • Dôležité parametre – Zvážte, kam udiareň umiestnite a či využijete model s izoláciou pre celoročnú prevádzku. Dôležité je tiež zvoliť zodpovedajúcu kapacitu a s ohľadom na to sledujte aj množstvo roštov a háčikov na zavesenie. Nezabudnite ani na spôsob údenia, v základe všetky udiarne zvládajú metódu údenia teplým a horúcim dymom. Na údenie studeným dymom musí byť udiareň vybavená špeciálnym generátorom.
  • Príslušenstvo a funkcie – Skontrolujte si, aké príslušenstvo a funkcie udiareň obsahuje. Nemal by chýbať teplomer, prípadne termostat pre stále udržovanie teploty.
  • Obľúbené značky – Pri výbere stavte na obľúbené značky, medzi ktoré patrí napríklad Kaiser, Homelux, Bradley, Cattara, Klarstein, G21 alebo česká značka Ohenvzahrade.
  • Cena – Stanovte si rozpočet a pustite sa do výberu, udiareň si zaobstaráte už od 120 €. Pred nákupom si radšej ešte prečítajte užívateľské recenzie, ktoré prezradia užitočné detaily.

Prečo kúpiť kvalitnú udiareň

Prečítajte si, prečo je dobré investovať do kvalitnej udiarne.

  • Údenie podľa vašich predstáv – Na rozdiel od kupovaných údenín máte pri výrobe plne pod kontrolou kvalitu potravín a môžete si výslednú chuť prispôsobiť vašim predstavám. Vlastná výroba navyše znamená, že jedlo je zbavené konzervačných látok a potravinárskej chémie.
  • Dôvod na rodinné stretnutia – Rovnako ako pri grilovaní, aj údenie je príležitosť, pri ktorej sa môže pohromade stretnúť celá rodina či partia priateľov.
  • Niektoré udiarne sú vhodné aj na balkón – Okrem klasických udiarní na drevo vhodných na priestrannú záhradu sú dostupné aj kompaktnejšie prenosné elektrické modely, ktoré je možné použiť napríklad v záhradnom altánku, pergole, na terase či dobre odvetrávanom balkóne.
  • Obsluhu zvládne aj začiatočník – Ak si vyberiete elektrickú udiareň, potom si môžete byť istí, že obsluhu zvládnete aj bez predchádzajúcich skúseností či rád odborníkov.

Nevýhody udiarní

Ako každý produkt, aj niektoré udiarne majú svoje nevýhody, ktoré vám priblížime v odrážkach nižšie.

  • Náročnejšia regulácia teploty pri udiarňach na drevo – Vybrané typy udiarní, ktoré ako hlavné palivo používajú drevo, môžu mať náročnejšiu reguláciu teploty produkovaného dymu, pretože teplota pri údení musí byť stála.
  • Nebezpečenstvo karcinogénnych látok a požiaru – Domáce drevené udiarne musí stavať profík alebo zapálený domáci majster, ktorý vie, čo robí. Inak totiž hrozí riziko väčšej tvorby dechtu a ďalších karcinogénnych látok a tiež požiaru.
  • Vyššia obstarávacia cena – Obzvlášť pri veľkých a rozmerných udiarňach narazíte na to, že je ich obstarávacia cena pomerne vysoká, často sa môže vyšplhať až na viac ako 800 €.

Vlastnoručne postavená vs. kupovaná udiareň

V mnohých záhradách môžete vidieť vlastnoručne postavené udiarne, napríklad ako nadstavbu k vonkajšiemu krbu. Ide o tradičné a v mnohých prípadoch aj výrazne lacnejšie riešenie, ktoré si však môžu dovoliť len zapálení domáci majstri. Svojpomocná stavba udiarne má totiž pochopiteľne aj svoje úskalia.

Domáca výroba udiarne si žiada isté kutilské zručnosti a potrebné náčinie. Na celú stavbu si musíte vyhradiť dostatok času a zároveň si sami nakúpiť výrobný materiál. Ak nemáte technické vzdelanie, nemusí byť domáca udiareň ani tak ekonomicky výhodná ako tá kupovaná. Môže spotrebovať viac paliva a údenie v nej môže trvať dlhšie, na druhú stranu ale budete mať z používania udiarne dobrý pocit.

Naproti tomu kupovaná udiareň je vhodná pre všetkých, ktorí nemajú potrebné technické zručnosti, aby si mohli postaviť udiareň vhodnú na bezpečné používanie. V rámci udiarní navyše máte na trhu veľmi pestrý výber a už dávno neplatí, že by ste boli obmedzení iba na udiarne na drevo.

Ako vyzerá udiareň a z čoho sa skladá

Než prejdeme k hlavným parametrom udiarní, poďme si najskôr podrobne popísať jednotlivé časti. V základe sa udiareň skladá zo 4 častí, ktorých popis nájdete nižšie v tabuľke.

Časti Popis
Skriňa Najväčšia časť udiarne. Vnútri sa nachádzajú buď háčiky alebo rošty, na ktoré sa ukladajú potraviny. Spravidla máva dvierka a môže nadobúdať mnoho rôznych tvarov a veľkostí.
Komín Veľmi dôležitý prvok, ktorý sa stará o odvod dymu von. Nesprávne ťahajúci komín môže zapríčiňovať uhasenie tuhého paliva a tým prerušovať údenie, údržba je preto nevyhnutná.
Ohnisko V ohnisku sa spaľuje zdroj tepla. Malo by byť situované nižšie než je samotná skriňa so surovinami, aby mohol dym prestupovať správnou cestou nahor.
Dymovod Pomocou dymovodu sa dostane dym z ohniska do udiarne. Dymovod by mal mať dĺžku aspoň 2 metre.

Výber udiarne podľa paliva

Základné rozdelenie udiarní sa odvíja od typu paliva, podľa ktorého odporúčame v základe udiareň vyberať. Pri výbere narazíte hneď na niekoľko variantov.

  • Klasické udiarne na drevo – Jedná sa o tradičné riešenie obľúbené najmä pre svoj dizajn. Tuhé palivá majú navyše oproti elektrike tú výhodu, že sú lacnejšie a potraviny si vďaka drevu získajú tú pravú údenú chuť.
  • Elektrické udiarne – Z hľadiska ekológie sú na tom oproti udiarňam na drevo o niečo lepšie. Aj pri týchto modeloch je ale nevyhnutné použitie menšieho množstva tuhého paliva, ktoré vyprodukuje potrebný dym.
  • Multifunkčné udiarne – Sú veľmi obľúbené vďaka tomu, že sú vhodné na všetky druhy paliva. Ich použitie je tak skutočne všestranné a môžete kúriť tým, čo máte práve po ruke.
  • Izolované udiarne – Ich doménou je fakt, že sú vďaka izolácii vhodné na celoročné využitie. Predstavujú ideálnu voľbu pre profesionálov či na vonkajšie komerčné akcie.
  • Grily s udiarňou – Kombinované grily s udiarňou umožňujú prípravu viacerých druhov jedla súčasne, gril a udiareň je totiž možné používať naraz.
  • Údiace pištole a boxy – Ide o alternatívy ku klasickému údeniu v udiarňach. Týchto pomocníkov môžete využívať aj v kuchyni na zaúdenie menšieho množstva potravín alebo jedného pokrmu.

Okrem klasických udiarní na drevo sú dnes dostupné aj elektrické udiarne a zvláštne kategórie potom tvoria multifunkčné udiarne a kombinované udiarne s grilom. Nenechajte sa ale zmiasť, v každej udiarni je nutné použitie aspoň menšieho množstva tuhého paliva, ktoré vyprodukuje dym potrebný na údenie.

Z hľadiska ekológie je jasné, že na tom elektrické modely budú o niečo lepšie. Na druhú stranu má ale aj tuhé palivo svoje výhody – je lacnejšie a potraviny si vďaka nemu získajú tú pravú vyúdenú chuť. V čom sa ďalej jednotlivé varianty líšia? Nižšie sa vám pokúsime prehľadne zhrnúť najdôležitejšie vlastnosti.

Klasické udiarne na drevo

Štandardná udiareň na drevo používa na údenie tuhé palivo v podobe dreva. Neobsahuje elektronickú jednotku, nenájdete v nej teda vykurovacie teleso, ale kovové ohnisko, do ktorého sa vkladá palivo. K niektorým moderným udiarňam môžete dokúpiť aj samostatný elektroset s vykurovacou špirálou, čím získate multifunkčný model kombinujúci výhody drevených aj elektrických udiarní.

Drevené udiarne sú obľúbené najmä pre svoj typický dizajn, vďaka ktorému sa ľahko stanú dominantou záhrady. Používajú sa výhradne v exteriéri, inak sa hmotnosťou, rozmermi či dostupnými kapacitami od elektrických modelov príliš nelíšia. Pozor si pri výbere dajte na výrobný materiál – malo by byť použité kvalitné drevo s hrúbkou aspoň 2 cm, v ideálnom prípade aj hrubší masív.

Rozdeľujú sa podľa typu údenia na nižšie uvedené varianty.

  • Drevené udiarne s bočným ohniskom bez regulátora dymu sa hodia na údenie potravín pomocou teplého a horúceho dymu. Ako palivo je možné použiť tvrdé drevo, piliny alebo štiepky.
  • Drevené udiarne s regulátorom studeného dymu sú vhodné na zdravšie údenie studeným dymom do 30 °C. Ako palivo sa používa štiepka, ktorú je potrebné nasypať do generátora.

Elektrické udiarne

Elektrické udiarne predstavujú moderný variant, ktorý stojí za nárastom popularity tejto metódy prípravy a uchovávania potravín. Vynikajú totiž veľmi jednoduchou obsluhou – na zaúdenie potravín stačí vynaložiť minimálne úsilie. Disponujú totiž integrovanou vykurovacou špirálou, ktorá slúži na automatické rozpálenie tuhého paliva – najčastejšie sa používajú špeciálne brikety či pelety, piliny, hobliny alebo drevená štiepka.

Z hľadiska jednoduchej obsluhy a nízkych prevádzkových nákladov sledujte pri elektrickej udiarni tri základné parametre.

  • Spôsob ovládania – Elektrické udiarne môžu mať buď manuálne alebo digitálne ovládanie.
  • Termostat – Ide o prvok, ktorý nájdete na každej kvalitnejšej udiarni. Dokáže veľmi uľahčiť celý priebeh údenia, pretože teplotu v udiarni konštantne reguluje za vás.
  • Spotreba udiarne – Elektrické udiarne spotrebúvajú počas údenia elektrickú energiu. Spotreba sa pritom odvíja od veľkosti zariadenia. Menšie prenosné udiarne spotrebujú okolo 500 W, zatiaľ čo väčšie a výkonnejšie modely zožerú aj 1 500 W.

Spôsob ovládania

Vyberať môžete z modelov s manuálnym alebo digitálnym ovládaním.

  • Na manuálne ovládanie najčastejšie slúži otočný gombík či niekoľko tlačidiel. Potraviny musíte priebežne sledovať a obvykle je nutné aj manuálne nastavovať teplotu. Manuálne ovládané modely bývajú obvykle lacnejšie.
  • Digitálne ovládané udiarne sú síce spravidla drahšie, avšak prinášajú istý komfort. Na začiatku údenia stačí na digitálnom displeji nastaviť požadovanú teplotu a čas a o nič viac sa už nemusíte starať. Pokročilejšie modely dokonca dokážu samé dávkovať palivo na vykurovaciu špirálu.

Funkciou elektrickej udiarne disponujú aj niektoré stolné rúry, ktorým sme sa venovali v samostatnom porovnaní.

Multifunkčné udiarne

Multifunkčné udiarne sú vhodné na všetky druhy paliva. Vďaka kombinácii rôznych vykurovacích zdrojov a prítomnosti vykurovacieho telesa môžete kúriť tým, čo máte práve po ruke – ako palivo sa používa drevo, piliny, brikety alebo elektrina. Multifunkčné udiarne sú vďaka širokým možnostiam využitia veľmi obľúbené a je možné v nich údiť mäso, klobásy, ryby a tiež syry či iné druhy potravín.

Izolované udiarne

Izolované udiarne sú vhodné na celoročné využitie. Väčšinu udiarní je možné používať len od jari do jesene, a to kvôli nízkej vonkajšej teplote. Hraničná teplota pre údenie je v bežnej udiarni stanovená na 5 °C, ak je vonkajšia teplota nižšia, udiareň by sa používať nemala. Izolovaná udiareň však poskytne optimálne podmienky aj pri údení vo väčších mrazoch. Je ideálnou voľbou pre profesionálov či na vonkajšie komerčné akcie.

Gril s udiarňou

Kombinovaný gril s udiarňou umožňuje prípravu viacerých druhov jedla súčasne, gril aj udiareň je totiž možné používať naraz. Vďaka tomu ušetríte nielen miesto na záhrade, ale aj istú časť prevádzkového materiálu, ktorý by ste inak spotrebovali na rozkúrenie oboch prístrojov samostatne.

Údiaca pištoľ a boxy

Alternatívou, ktorá borí všetky predstavy o náročnosti údenia, je údiaca pištoľ. S týmto zariadením dnes často pracujú profesionálni kuchári, ktorí do gastronómie vnášajú nový rozmer. Od ostatných udiarní sa líši nielen veľkosťou, ale predovšetkým možnosťou využitia v interiéri. Ako náplň sa používa štiepka s rôznymi arómami, ktoré odovzdáva údeným pokrmom. Údiaca pištoľ pochopiteľne nie je vhodná na dlhé údenie mäsa, ale iba na dodanie zaúdenej arómy.

Na prípravu menšieho množstva údenín je možné použiť aj univerzálne údiace boxy, ktoré sa plnia špeciálnymi lupienkami na údenie. Celý box sa po naplnení položí priamo na plynový, elektrický či klasický gril, poprípade na rošt priamo do ohniska. Obvykle sa vyrába z nerezovej ocele a vo vnútri nájdete háčiky na zavesenie.

Druhy udiarní podľa zdroja dymu

Ako sme už uviedli vyššie, podľa typu udiarne je možné získavať teplo z niekoľkých rôznych zdrojov. Pri klasickom údení v udiarni na drevo sa o produkciu dymu postará drevo, na ktoré sa ešte ďalej umiestňujú piliny a štiepky pre lepšiu arómu. Aj do elektrickej udiarne je ale nutné vložiť tuhé palivo, aby mohlo dôjsť k produkcii dymu. V tomto prípade sa na tvorbu dymového efektu a tradičnej chuti používajú peletky, drevené brikety a štiepky.

  • Brikety – Udiarne na brikety sú vybavené komínovým podávačom. Dovnútra naukladáte potrebné množstvo brikiet a podávač sa o dávkovanie postará sám.
  • Štiepky – Udiareň na štiepky sa odlišuje konštrukčným spracovaním údiacej komory a spôsobom plnenia. Štiepku je v tomto prípade nutné sypať do samostatnej komory, v ktorej bude umiestnený otočný slimák, ktorý zaistí dávkovanie štiepky pri údení.
  • Peletky – Udiareň na pelety máva samostatnú spaľovaciu komoru, do ktorej sa pelety pri údení automaticky podľa nastavených parametrov posúvajú.
  • Drevo – Udiareň na drevo môže byť drevená alebo murovaná. Obvykle sa údi na dreve z buku, jelše, jablone, čerešne, javora či dubu, ktoré nikdy nesmú byť chemicky ošetrené.

Brikety

Špeciálne brikety do udiarne poznáte podľa tvaru, podobajú sa totiž malému puku. Napriek tomu, že ide o pomerne špecifický tvar, jedná sa o čisté drevo. Pri výrobe sa nepoužívajú žiadne lepidlá ani chémia, ktorá by mohla ovplyvniť chuť údených potravín. Briketka drží pohromade vďaka zlisovaniu. Naraziť môžete hneď na niekoľko rôznych príchutí, ktoré je možné využiť na údenie rôznych druhov potravín, ktorým prepožičajú atraktívnu chuť a arómu.

Brikety v podobe pukov sú určené predovšetkým do elektrických modelov, ktoré sú vybavené komínovým podávačom. Do vnútra umiestnite ľubovoľné množstvo brikiet, na ovládacom paneli nastavíte potrebné parametre a udiareň sa už o všetko postará sama, a to vrátane dávkovania brikiet.

Štiepky

Udiareň, v ktorej je možné kúriť pomocou štiepok, sa odlišuje konštrukčným spracovaním údiacej komory a spôsobom plnenia. Štiepku budete v tomto prípade sypať do samostatnej komory, v ktorej bude umiestnený otočný mechanizmus. Ten sa postará o dávkovanie štiepky počas údenia. Udiareň na štiepky by mala byť vybavená aj miskou s vodou, do ktorej bude odpadávať zvyškový odpad zo spaľovanej štiepky.

Peletky

Udiareň na peletky máva samostatnú spaľovaciu komoru, do ktorej sa peletky pri údení automaticky podľa nastavených parametrov posúvajú a odhorievajú. Podľa veľkosti zásobníka vystačí jedno naplnenie až na 18 hodín údenia.

Drevo

Ak si zaobstaráte udiareň na drevo, nevyhnutnou súčasťou každého údenia bude zásoba kvalitného dreva. Nielen druh, ale aj kvalita použitého dreva má totiž veľký vplyv na kvalitu finálneho výrobku. Pri výbere vhodného dreva na údenie sa treba držať nižšie uvedených tipov, vďaka ktorým nešliapnete vedľa.

  • Drevo na údenie nesmie byť chemicky ošetrené. Nie je teda vhodné páliť napríklad farebný alebo lakovaný nábytok a iné kusy.
  • Ideálne je čerstvé drevo s vysokým obsahom vlhkosti, ktoré bude nápomocné pri produkcii dymu.
  • Nevhodné sú dreviny ihličnanov.
  • Naopak, na údenie sa hodí tvrdé drevo z listnatých stromov, medzi ktoré patrí jelša, buk, dub, javor, orech a všetky druhy ovocných stromov.

Druhy udiarní podľa výrobného materiálu

Podľa výrobného materiálu rozlišujeme niekoľko typov udiarní, ktoré sa líšia svojou životnosťou aj využitím.

  • Drevené udiarne – Klasika, ktorá je obľúbená u všetkých tradičných záhradkárov.
  • Oceľové udiarne – Sú drahšie a pomerne ťažké, nie sú teda úplne ideálne na prenášanie. Vynikajú ale svojou životnosťou a jednoduchou údržbou.
  • Udiarne z pozinkovaného plechu – Ich doménou je nízka obstarávacia cena, ktorá je však sprevádzaná nízkou životnosťou. Pred prvým použitím je v tomto prípade nutné vykonať údenie naprázdno a odstrániť tak nežiaduci film z povrchu.
  • Nerezové udiarne – Sú obľúbené vďaka ich prenositeľnosti a väčšej trvanlivosti oproti pozinkovaným modelom. Rovnako je nutné vykonať prvé údenie naprázdno.

Drevené udiarne

V minulosti na trhu dominovali predovšetkým klasické drevené udiarne, ktoré na záhrade vyzerajú veľmi elegantne. Budia dojem malého dreveného domčeka so strechou a komínom, z ktorého sa dymí. Vyrábajú sa z masívu, najčastejšie z bukového, borovicového alebo smrekového dreva.

Oceľové udiarne

Dnes však môžete udiarne vyberať z viacerých materiálových prevedení. Okrem týchto klasických drevených variantov objavíte na trhu aj modernejšie udiarne z hrubostenných oceľových plechov. Sú síce o niečo drahšie a tiež celkom ťažké, avšak vynikajú svojou životnosťou a jednoduchou údržbou, keďže na rozdiel od dreva nie je nutná žiadna pravidelná povrchová úprava.

Udiarne z pozinkovaného plechu

Ďalšou možnosťou je udiareň z pozinkovaného plechu. Ten sa naopak vyznačuje nízkou obstarávacou cenou, ktorá je však sprevádzaná nižšou životnosťou. Pred prvým použitím je navyše potrebné pozinkovanú udiareň rozkúriť bez potravín, aby sa z nej vypálil olejový film.

Nerezové udiarne

Okrem toho môžete naraziť aj na nerezové udiarne, a to najčastejšie v prípade prenosných elektrických modelov. V poslednej dobe sú tieto varianty veľmi obľúbené, a to vďaka väčšej trvanlivosti oproti pozinkovaným modelom. Nezabudnite na to, že aj v tomto prípade je pred prvým údením nutné vykonať údenie naprázdno, vďaka čomu dôjde k odstráneniu nežiaduceho filmu a látok z povrchu.

Dôležité parametre

V tejto kapitole sa zameriame na dôležité parametre, ktoré je nevyhnutné brať pri výbere udiarne do úvahy.

  • Umiestnenie a prevádzka – Rozlišujeme udiarne na trvalé umiestnenie a prenosné varianty. Väčšinu udiarní je možné používať od jari do jesene, v zimnom období je možné údiť len v dobre zaizolovaných udiarňach.
  • Kapacita – Existujú malé udiarne s objemom do 15 kg, ktoré sa hodia pre nenáročných užívateľov a na občasné údenie. Väčšie udiarne môžu pojať napríklad aj 60 kg mäsa. Veľkosť vždy vyberajte podľa toho, koľko potravín budete zhruba údiť najčastejšie.
  • Spôsob uloženia potravín – V udiarni môžete potraviny buď položiť na rošty alebo zavesiť na háčiky. Nie každá udiareň ale ponúka oba varianty uloženia potravín.
  • Spôsob údenia – Podľa teploty produkovaného dymu rozlišujeme údenie horúcim dymom, teplým dymom a studeným dymom.

Umiestnenie a prevádzka

V minulosti boli udiarne spojené predovšetkým s vlastníctvom veľkej priestrannej záhrady. Dnešné moderné technológie vtesnané do prenosných modelov však umožňujú údiť pokojne aj na mestskom balkóne. Práve rozdelenie na prenosné a pevne integrované modely rozhoduje o tom, kde je možné udiareň využiť.

  • Prenosné udiarne sa vyznačujú menšími rozmermi, nižšou hmotnosťou a teda aj menšou kapacitou (obvykle okolo 5 kg). Môžu byť tiež o niečo lacnejšie, avšak nie je to pravidlom. Ide o variant ideálny na občasné využitie doma, na chalupe alebo napríklad pri dlhšom rybárčení. Obvykle sú nerezové, pričom hmotnosť obyčajne nepresahuje 6 kg. Rozmery môžu byť rôzne, narazíte dokonca aj na skladacie modely, s ktorými nie je problém cestovať. Prenosné udiarne fungujú buď na elektrinu alebo tuhé palivo.
  • Udiarne na trvalé umiestnenie sú obvykle výrazne priestorovo náročnejšie. Ide o drevené alebo murované modely, ktoré môžu mať rôznu kapacitu, a to väčšinou od 10 kilogramov a vyššie. Rovnako tak to môžu byť multifunkčné udiarne s grilom. Pre zariadenie je síce potrebné vyhradiť miesto na trvalé umiestnenie, avšak udiareň sa vám odmení vysokým výkonom. Ideálna voľba pre nadšencov do údenia.

V súvislosti s umiestnením je vždy potrebné myslieť na to, že z každej udiarne vychádza dym, a preto ju nemožno umiestniť kamkoľvek. Pri voľbe vhodného miesta pre udiareň berte ohľad na udržanie dobrých susedských vzťahov.

Izolácia a celoročná prevádzka

Väčšinu bežných udiarní je možné používať len od jari do jesene. Narazíte ale aj na modely vybavené kvalitnou izoláciou, ktorá vám umožní celoročnú prevádzku. Postará sa totiž o udržanie konštantnej teploty pri údení aj v zimných mrazoch, takže si napríklad aj na Vianoce budete môcť vychutnať domáce, čerstvo zaúdené mäso.

Kapacita

Obvykle mávajú udiarne hranatý tvar, avšak stretnete sa aj s niekoľkými oválnymi či inak tvarovanými modelmi. Tvar napokon závisí od vašich preferencií, hlavný je predovšetkým úžitkový objem. Kapacita udiarne sa obvykle udáva v kilogramoch alebo litroch, pričom sa podľa typu zariadenia pohybuje od 5 do 35 kilogramov.

  • Kapacita do 15 kg – Menšie modely sa hodia na komornejšie použitie a pre nenáročných užívateľov. Pokiaľ viete, že budete údiť často a veľké množstvo potravín, zvoľte väčšiu kapacitu.
  • Kapacita nad 15 kg – Ak budete hostiť celú dedinu alebo údiť mäso pre rodinu, potom je objemná viacposchodová udiareň dobrým riešením. Priemerná kapacita môže byť 35 kg, ale nájdete aj výrazne väčšie varianty.

Spôsob uloženia potravín

Potraviny môžete v udiarni údiť buď zavesené na háčikoch alebo položené na rošte.

  • Háčiky – Sú ideálne na zachytenie veľkých kusov mäsa, rýb, slaniny, klobás alebo syrov.
  • Rošty – Naopak na rošty dobre rozložíte filety, zeleninu a ďalšie menšie suroviny.

Keďže si každá potravina žiada o niečo iný spôsob uchytenia, je vhodné zvoliť takú udiareň, ktorá ponúka obe možnosti.

Spôsob údenia

Napriek tomu, že dnešné moderné udiarne zvládnu väčšinu práce za vás, musíme povedať, že údenie je pomerne náročná disciplína. V zásade rozlišujeme tri rôzne štýly údenia, podľa ktorých sa rozdeľujú aj samotné udiarne.

  • Údenie horúcim a teplým dymom – Každú udiareň je v zásade možné používať na údenie horúcim aj teplým vzduchom, nikdy však teplota nesmie presiahnuť 100 °C. Jedná sa o najpoužívanejšiu techniku ​​s kratšou dobou prípravy oproti údeniu studeným dymom. Takto údené potraviny sú už určené na priamu konzumáciu.
  • Údenie studeným dymom – Ide o veľmi šetrnú techniku, ktorá môže trvať aj niekoľko dní, pričom maximálna povolená teplota je okolo 25 °C. Ideálne pre túto metódu sú potraviny s nižším obsahom tuku. Takto údené potraviny je následne nutné tepelne upraviť.

Údenie teplým a horúcim dymom

Každú udiareň je možné používať na údenie horúcim a teplým vzduchom. Stačí, keď je vybraný model vybavený kvalitným teplomerom a v ideálnom prípade aj termostatom, ktorý sa postará o konštantné udržanie teploty pri údení. Ide o najpoužívanejšiu techniku ​​údenia, ktorej výhodou je predovšetkým kratší čas prípravy. Údeniny sú na konzumáciu pripravené spravidla do 24 hodín, pri horúcom údení aj výrazne rýchlejšie.

Údenie teplým dymom prebieha pri teplote v rozmedzí od 45 do 75 °C, zatiaľ čo pri horúcom údení je využívaná ešte o niečo vyššia teplota, a to nad úrovňou 80 °C. Teplota pri údení však nikdy nesmie presiahnuť 100 °C. Obe techniky je možné využívať na údenie tučného mäsa a rýb. Takto údené potraviny sú určené na priamu konzumáciu a majú kratšiu trvanlivosť.

Údenie studeným dymom

Studené údenie predstavuje pomalú, avšak veľmi šetrnú techniku ​​prípravy údenín. Môže trvať aj niekoľko dní, pričom maximálna povolená teplota je okolo 25 °C. Tento spôsob údenia je ideálny pre potraviny s menším obsahom tuku, teda napríklad jemné hovädzie, kuracie či morčacie mäso a inú hydinu alebo ryby. Výhodou je, že takto údené potraviny majú dlhšiu trvanlivosť, avšak pred konzumáciou ich musíte ešte tepelne upraviť.

Nie každá udiareň je vhodná na studené údenie

Ak narazíte na udiareň, ktorá zvláda aj techniku ​​studeného údenia, potom ide o model vybavený takzvaným generátorom studeného dymu. Ide o vychytávku, ktorú je možné dokúpiť aj samostatne, prípadne si ju niektorí majstri zvládnu vyrobiť aj svojpomocne. Ide o malý kovový zásobník, ktorý sa naplní špeciálnymi peletami. Pokiaľ by ste si chceli generátor k udiarni dokúpiť, dbajte predovšetkým na vzájomnú kompatibilitu.

Príslušenstvo a funkcie

Udiareň sama o sebe vám na údenie nepostačí. Okrem paliva a samotných potravín budete potrebovať aj niekoľko potrebných doplnkov. Pri nákupe udiarne si preto všímajte, čo všetko je obsiahnuté v balení. Hodiť by sa vám mohlo nižšie uvedené príslušenstvo.

  • Rovné rošty využijete na údenie mäsa, filiet a niektorých druhov rýb. Vhodné sú tiež na zavesenie háčikov vo vnútri udiarne.
  • Vlnkované rošty sú určené na údenie rýb, a to najmä makrel, pstruhov a podobných druhov.
  • S-kové háčiky sú základom každej udiarne. Ide o univerzálne háčiky, na ktoré môžete zavesiť rôzne druhy mäsa, klobásky a niektoré druhy rýb.
  • Ú-čkové háčiky sú tvarom uspôsobené na zavesenie rýb, ktoré sa údia vcelku. Koniec háčika v tvare očka sa pretiahne vypitvaným bruchom ryby cez ústa von a následne sa háčik otočí okolo chrbtice. Ideálne sú najmä na veľké pstruhy a pleskáče.
  • Tyče na zavesenie háčikov sa umiestňujú do hornej časti udiarne, prípadne do stredu (závisí od výšky skrine). Slúžia na zavesenie háčikov. Niektoré udiarne môžu disponovať výsuvnými rámami, pomocou ktorých ľahko vytiahnete všetky tyče naraz von.
  • Odkvapkávacia miska je praktická z hľadiska údržby. Umiestňuje sa do spodnej časti udiarne a slúži na zachytenie odkvapkávajúceho tuku z potravín. Najčastejšie sa plní pieskom alebo soľou, vďaka čomu je následná údržba jednoduchšia a nádoba sa tak nezanáša.
  • Komín je nevyhnutnou súčasťou každej udiarne na drevo a niektorých elektrických modelov. Existujú rôzne spracovania. Vyústenie komína je buď tesne nad udiarňou, alebo je komín pretiahnutý tak, aby mohol dym odvádzať mimo priestor/miestnosť, v ktorej sa nachádza udiareň.
  • Zásobník na palivo nájdete pri každej udiarni. Vkladajú sa doň piliny, brikety či iné palivo, ktoré vytvára dym. Všímajte si predovšetkým objem zásobníka, aby ste v priebehu údenia nemuseli tak často dopĺňať palivo.
  • Automatický dávkovač brikiet nájdete pri niektorých pokročilých udiarňach. V pravidelných intervaloch do udiarne prikladá patričnú dávku drevených pilín zo zásobníka, z hľadiska komfortnej obsluhy je to teda veľmi cenená pomôcka.
  • Teplomer na údenie by nemal chýbať v žiadnej udiarni. Obvykle je integrovaný aj pri lacnejších modeloch, avšak pokiaľ to tak nie je, odporúčame ho dokúpiť. Niektoré teplomery môžu disponovať aj sondou na zavedenie do mäsa, vďaka ktorej budete mať úplnú kontrolu nad údením.

Funkcie

Niektoré elektrické udiarne môžu ponúkať aj praktické funkcie uľahčujúce ovládanie. Dovoľujú vám nastaviť napríklad presný čas aj teplotu údenia alebo rýchlosť dávkovania brikiet. Drahšie moderné udiarne možno ovládať aj diaľkovým ovládačom alebo smartfónom.

Obľúbené značky

Pri výbere stavte na obľúbené značky, niektoré z nich vám priblížime v odrážkach nižšie.

  • Kaiser – Táto značka patrí medzi jedny z najznámejších a na našom trhu k najobľúbenejším. Zameriava sa na lacné a stredne drahé typy a vyberú si medzi nimi nenároční užívatelia aj zapálení hobíci. Vyrába spravidla modely v nerezovom prevedení, ktoré dlho vydržia a pôsobia kvalitne, ako na drevo, tak aj elektrinu.
  • Homelux – Táto značka je ideálna pre menej náročných zákazníkov. Cena týchto udiarní sa totiž väčšinou pohybuje do 200 €, takže neutratíte veľké peniaze. Obvykle zvládajú teplé a studené údenie a pokročilejšie modely môžu byť vybavené presklenými dvierkami, vďaka ktorým vidíte dovnútra.
  • Bradley – Ďalšia veľmi populárna značka udiarní, ktorá sa zameriava prevažne na oceľové elektrické varianty v rôznych veľkostiach. Tieto udiarne sú typické tým, že majú na strane dávkovač na drevené brikety, ktoré značka vyrába.
  • Ohenvzahrade – Česká rodinná firma, ktorá sa zameriava prevažne na klasické záhradné udiarne na drevo, pre ktoré je typický opálený atraktívny dizajn v tvare domčeka. Produkty ponúkajú za veľmi dobré ceny, navyše kúpou podporíte výrobcu od našich susedov.

Cena

Finálnym krokom pri výbere je stanovenie rozpočtu. Aby ste sa mohli ľahšie rozhodnúť, koľko peňazí budete do udiarne investovať, pripravili sme pre vás prehľad cenových hladín, v ktorých si môžete tieto výrobky zaobstarať. Vieme, že cena je pre mnohých z vás rozhodujúca, a tak sa nenechajte zmiasť reklamnými trikmi a prečítajte si, čo sa dá od jednotlivých cenových relácií očakávať.

Cena do 160 €

Najnižšia cenová relácia ponúkne optimálne riešenie pre všetkých, ktorí nemajú práve pružný rozpočet a vystačia si s úplným základom. Tým je v tomto prípade obvykle drevená skriňa a ako kurivo je spravidla vyžadované drevo. Pri nákupe sa zamerajte hlavne na prítomnosť nevyhnutného vybavenia v podobe teplomeru a roštov/háčikov. Sledujte tiež, či je súčasťou samotné ohnisko alebo dymovod.

Čo sa týka objemu, naraziť môžete na varianty, ktoré pojmú až 25 kilogramov mäsa. Nejedná sa síce o udiarne vhodné na celoročné použitie a nemožno čakať ani ohromujúcu kvalitu alebo extra objem, na občasné údenie a spestrenie jedálnička sú však lacné udiarne dostačujúce.

Cena do 400 €

Stredná cenová kategória už ponúkne adekvátne riešenie aj pre náročnejších užívateľov. Nájdete tu kvalitné udiarne z dreva i ocele, ktoré ako zdroj tepla môžu využívať drevo či elektrinu, prípadne oboje. Vyznačujú sa veľkým objemom a niekoľkými roštmi a háčikmi pre ľahké rozčlenenie vnútorného priestoru. Niektoré modely ponúknu aj praktický generátor studeného dymu pre zdravšie studené údenie.

Cena nad 400 €

Extra objem, vysoko kvalitné materiály či moderné technológie zaisťujúce vyšší užívateľský komfort – to je len krátky zoznam vlastností, ktoré ponúkajú udiarne z tejto najvyššej cenovej kategórie. Cenovky sa pritom môžu vyšplhať až do tisícok eur. Priplatiť si môžete za kvalitné masívne drevené udiarne, originálny dizajn alebo, v prípade elektronických modelov, za digitálne ovládanie.

Pokročilejšie udiarne zvládnu celý proces údenia aj bez vašej pomoci, záleží, čo od výrobku očakávate. Samozrejmosťou by v tejto cenovej kategórii mala byť možnosť celoročného používania a teda aj prítomnosť kvalitnej izolácie. Drahšie udiarne nájdu svoje využitie nielen v náročných domácnostiach, ale aj v prevádzkach a v rukách profesionálov.

Cenová hladina Čo obvykle ponúka Čo obvykle neponúka
Cena do 160 € Udiarne pre nenáročných

Udiarne na občasné údenie

Menšia kapacita cca do 25 kg

Základné spracovanie

Prevažne na drevo

Udiarne na celoročné využitie

Vysokokapacitné udiarne

Cena do 400 € Udiarne pre náročnejších užívateľov

Z dreva aj z ocele

Na drevo aj elektrinu

Generátor studeného dymu

Udiarne na komerčné účely

Vysokokapacitné udiarne

Cena nad 400 € Vysoký užívateľský komfort

Vysokokapacitné udiarne

Rôzne druhy paliva

Udiarne na komerčné účely

Pri el. udiarňach digitálne ovládanie

Táto cenová relácia zvyčajne ponúka všetko

Ako údiť

V udiarni sa v najväčšej miere údi mäso. Vyúdiť však môžete takmer čokoľvek od syrov cez ovocie a zeleninu až po semená, orechy, huby či dokonca pečivo. Pochopiteľne musíte vždy zvoliť správnu metódu údenia a nastaviť zodpovedajúci čas. Okrem toho by ste mali dodržiavať aj niekoľko základných pravidiel pre prípravu potravín pred údením:

  • Suroviny pred údením naložte do soli, slaného roztoku alebo rôsolu.
  • V roztoku suroviny nesmú plávať, v prípade potreby ich zaťažte ťažkým predmetom.
  • Doba naloženia v soľnom roztoku sa líši v závislosti od množstva a typu suroviny. Zatiaľ čo rybám stačí niekoľko hodín, hovädzie či bravčové mäso si žiada aj niekoľko dní.

Teplota pri údení mäsa sa pohybuje v rozmedzí 60 až 100 °C. Doba údenia sa odvíja nielen od druhu a veľkosti mäsa, ale aj od teploty pri údení. Na základný prehľad rôznych potravín a odporúčaného času prípravy sa pozrite do tabuľky nižšie.

Druh potraviny Teplota pri údení Doba údenia
Bravčový bok alebo krkovica cca 1 kg 65–75 °C 6–7 hodín
Kuracie / kačacie prsia s kožou 80–90 °C 3–4 hodiny
Stredne veľký pstruh 70–80 °C 2–3 hodiny
Tepelne upravené klobásy 60–70 °C 2–3 hodiny
Surové klobásy 60–70 °C 5–6 hodín
Syry 60 °C 2 hodiny

 

Údržba

Po každom údení nasleduje nevyhnutná údržba udiarne, ktorá je základom pre chutné a zdravé údenie v budúcnosti. Správnou údržbou tiež efektívne predĺžite životnosť tohto zariadenia. Prečítajte si, ako sa o udiareň v priebehu celého roka starať.

  • Keď zrovna udiareň nepoužívate, majte ju prikrytú ochranným PVC plášťom.
  • Udiareň by mala byť umiestnená na dobre vetranom mieste, ktoré bude chránené pred dažďom.
  • Pravidelne po každom údení vyprázdňujte misku s popolom.
  • Po každom použití dôkladne vyčistite skriňu, ideálne pred tým než vychladne.
  • Na údržbu sa hodí kryštalická sóda rozpustená v horúcej vode. Neodporúčame používať drôtenku, stačí handrička a neabrazívna hubka.

Časté otázky k udiarňam

Iva Koňaříková
Redaktorka
Iva má vďaka svojmu vzdelaniu ku gastronómii blízko, a tak sa ako redaktorka rada ujala aj témy udiarní. Vďaka vlastným skúsenostiam a starostlivému načerpaniu informácií z overených zdrojov vás môže bližšie zoznámiť so základnými parametrami, ktoré by ste si mali pri nákupe udiarne všímať.

Použité a ďalšie zaujímavé zdroje

https://www.worldinforms.com/2022/04/how-to-choose-electric-smokehouse.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ud%C3%ADrna

https://thefishtrap.com/how-to-use-a-smokehouse/

Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti

Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.

Napíšte otázku

Odpovědět na dotaz

Nenašli ste v diskusii odpoveď? Spýtajte sa a naša redakcia nájde na praktické a zaujímavé otázky odpoveď.


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 5 z 9 hlasov