Ako vybrať vákuovačku
Vákuovačka potravín, vákuovací prístroj alebo zváračka fólií. Nech už tento prístroj označíte akokoľvek, primárne sa stará o uloženie potravín, vďaka nej vydržia dlhšie čerstvé a nepokazia sa. Okrem toho ju ale môžete využiť napríklad pri marinovaní alebo sous-vide varení. Aby ste však dokázali zvoliť prístroj so zodpovedajúcimi technickými parametrami, mali by ste poznať niekoľko dôležitých informácií, ktorým sme venovali tento článok.
Na začiatku vám načrtneme základné typy vákuovačiek, zameriame sa na vlastnosti spojené s rozmermi, príkonom a v neposlednom rade aj s hlučnosťou. Dozviete sa, aké používať vrecká a ako vôbec vykonávať samotné vákuovanie.
Zváračku fólií vám pomôžeme vybrať na základe toho, čo od takého produktu očakávate. Medzi ďalších pomocníkov, ktorí vám pomôžu predĺžiť životnosť potravín alebo ich uchovať na neskoršiu dobu, patria zaváracie hrnce alebo sušičky ovocia.
Ako vybrať vákuovačku stručne:
- Pozerajte sa po vhodnom type. – Pre občasné domáce využitie si bohato vystačíte s externou baličkou, na tú tiež narazíte na trhu najčastejšie.
- Zaujímajte sa o príkon a sací výkon. – Tieto parametre vám najviac prezradia o výkone prístroja ale aj o jeho spotrebe.
- Uistite sa o odsávaní vzduchu. – Dajte si pozor na to, aby sa vôbec jednalo o vákuovačku a vedela odsávať vzduch, na trhu totiž narazíte na zváračky fólií, tie iba uzavrú vrecko.
- Nezabudnite na vrecká. – Pred kúpou vybranej vákuovačky si zistite, aké vrecká môžete používať a koľko vás budú stáť.
- Prídavné funkcie sa môžu hodiť. – Vákuovanie dóz, sledovanie teploty alebo poistka proti prehriatiu príde vhod, za viac funkcií si väčšinou ale priplatíte.
Prečo si zaobstarať vákuovačku?
Hovorí sa, že vákuovačka patrí medzi kuchynských pomocníkov, u ktorých ani netušíte, ako často ich budete používať, kým si ich nekúpite domov. Vákuovanie potravín totiž prináša mnoho skvelých výhod. Zabraňuje napríklad častému vyhadzovaniu skazeného jedla a plytvaniu, s ktorým sa stretáva nejedna domácnosť.
Asi každý vie, že takmer všetky potraviny sa po otvorení obalu rýchlo kazia a treba ich spotrebovať čo najrýchlejšie. Pokiaľ ich ale zavákuujete, značne predĺžite ich životnosť a zachováte chuť i arómu. Postará sa o to takzvané vákuum, ktoré v sáčku vznikne po odsatí všetkého vzduchu. V takomto prostredí sa totiž oveľa menej šíria baktérie a mikroorganizmy, ktoré kazia naše jedlo.
Niektoré modely je možné využiť aj bez odsatia vzduchu, kedy vám prístroj iba zataví sáčok. Takáto možnosť príde vhod napríklad pri balení desiat na výlet. Myslite ale na to, že takéto využitie vám nezaistí oveľa dlhšiu životnosť potravín.
Typ vákuovačky
Na trhu môžete naraziť na niekoľko typov vákuovačiek na domáce a profesionálne použitie. Výsledný produkt voľte vždy na základe predpokladanej frekvencie použitia. Konkrétne modely sa líšia hlavne svojím celkovým spracovaním, spôsobom vkladania sáčkov do vákuovej baličky a výrobným materiálom. Ten tvorí plast v kombinácii s nerezovou oceľou. Komerčné zváračky fólií sú obvykle zhotovené iba z nerezu. V našom výbere sa potom venujeme externým vákuovačkám na domáce použitie.
Externé vákuové baličky
Vzhľadom na to, že sa vrecko vkladá z otvoreného priestoru, sú tieto produkty veľmi často označované ako otvorené vákuovačky. Svoje primárne použitie nachádzajú hlavne pri občasnom zatavovaní potravín. Na domáce využitie si s nimi bohato vystačíte.
Komorové vákuové baličky
Prepracovanejšie technológie vákuovania. Celé vrecko je vložené do vákuovačky. Ideálne riešenie pre tekuté pochutiny. V profesionálnom prevedení sú schopné dlhodobejšej prevádzky.
Zatavovacie vákuové baličky
V tomto prípade ide o komerčné zváračky fólií obdobné tým komorovým. Len s tým rozdielom, že sú väčšie a prezentujú sa prepracovaným spôsobom zatavovania. Ideálne riešenie pre komerčné použitie.
Voľne stojace baličky
Komorové vákuové baličky s veľkým objemom. V ich prospech hovorí mnoho pridružených funkcií navyše. Hodia sa skôr do veľkých prevádzok.
Ručná vs. automatická vákuovačka
K vákuovej baličke môžete pristupovať aj podľa toho, ako dochádza k samotnému procesu vákuovania. V tomto ohľade narazíte na dve odlišné kategórie produktov.
- Ručná vákuovačka – Priestorovo nenáročná a vhodná na občasné používanie. Výrobky bývajú napájané aj za pomoci batérií. Typickým predstaviteľom je napríklad vákuový box alebo špeciálna vákuová dóza.
- Automatická zváračka fólií – Dômyselnejšie a prepracovanejšie zariadenie, ktoré nielen odsáva vzduch, ale zároveň zvára a nepriedušne uzavrie dané vrecúško, vrecko či fóliu. S týmto typom sa na trhu stretnete najčastejšie.
Veľkosť, hmotnosť a dĺžka prívodného kábla
Ak sa zameriame na výber domácej vákuovej baličky, bude pre vás hlavných hneď niekoľko základných parametrov. Jedným z najdôležitejších údajov je bezpochyby veľkosť zariadenia. Tú volíte nielen s prihliadnutím na osobné potreby vákuovania, ale aj na skladovacie priestory. Nie každý si môže dovoliť mať tento produkt uložený nepretržite na kuchynskej linke. Aj napriek tomu, že priemerné veľkosti takýchto prístrojov sú okolo 40x30x20 centimetrov.
Pokiaľ vákuovačku budete často vyťahovať zo skrinky, alebo ju prenášať na rôzne miesta, nepodceňujte ani jej hmotnosť. Za ideálny je možné považovať priemer okolo 1,5 – 2 kilogramov, niektoré väčšie prístroje ale môžu vážiť aj cez štyri kilá.
V neposlednom rade nezabúdajte na dĺžku prívodného kábla. Nie vždy môže byť zváračka fólií umiestnená v blízkosti elektrickej zásuvky. Preto sa nespoliehajte len na klasickú dĺžku 80 centimetrov, ale pokojne stavte na riešenie s káblom dlhým až 150 centimetrov.
Príkon a sací výkon
Vzhľadom k tomu, že je vákuovačka elektrickým zariadením, narazíte pri jej výbere na ďalší dôležitý parameter. Tým je príkon. Jeho mernou jednotkou je watt prezentovaný pod skratkou „W“. Príkon vypovedá najviac o energetickej spotrebe prístroja. S narastajúcim príkonom pochopiteľne dochádza aj k rastu spotrebovanej elektrickej energie.
Príkon vákuovačiek sa pohybuje medzi 100 W až 2 400 W v závislosti od toho, aký model zvolíte. Spotreba je ovplyvnená hlavne veľkosťou vákuovačky (prípadne vákuovaných potravín) a jej výkonom.
Spomínaným výkonom je myslený sací výkon. Ten je obvykle 10-20 litrov za minútu. U niektorých modernejších zariadení je možné jeho hodnotu regulovať. To sa vyplatí najmä pri vákuovaní tekutín alebo potravín s veľkým obsahom vody, pri ktorom by mohlo dôjsť k nechcenému nasatiu tekutiny do prístroja.
Podtlak
So sacím výkonom súvisí aj podtlak, ktorý je vákuovačka schopná vytvoriť. Čím väčší podtlak, tým menej vzduchu zostane vo vrecku a zavákuovanie je tak dokonalejšie. Pri väčšine domácich prístrojov sa táto hodnota pohybuje medzi 0,7-0,8 bar. Pozor na veľký podtlak si dávajte pri vákuovaní krehkých potravín, mohlo by dôjsť k ich roztlačeniu. Pre takéto prípady je ideálne voliť vákuovačku s reguláciou podtlaku.
Hlučnosť
Pokiaľ budete vákuovačku používať častejšie, nepodceňujte ani hlučnosť takého prístroja. Aj keď proces vákuovania nie je ničím zdĺhavým (priemerne 8–30 sekúnd), môže sa pre vás hlasný zvuk prístroja stať pri dlhodobejšej práci obťažujúci. V tomto smere teda platí, že čím nižšia hlučnosť zariadenie má, tým lepšie. Tento údaj je v decibeloch označovaných skratkou dB.
Obvyklé hodnoty hlučnosti u vákuovačiek sú od 50 dB do 80 dB. Aby ste si mohli predstaviť, k čomu takú úroveň hlasitosti prirovnať, môžete sa pozrieť na nasledujúce príklady jednotlivých hlučností nielen bežných spotrebičov.

Vrecká
Vrecká a fólie. Tie hrajú pri nákupe vákuovačky veľmi dôležitú úlohu. Práve do sáčkov sú totiž ukladané jednotlivé pochutiny. V ich prípade dbajte na dve zásadné veci. Tou prvou je typ používaného vrecka. Nevýhodou niektorých modelov je, že v nich môžete používať iba špeciálne fólie od konkrétneho dodávateľa. Lepšie je, keď máte na výber, ako po stránke kvality vákuovania, tak z hľadiska obstarávacích nákladov sáčkov.
Jedným z podstatných údajov je maximálna šírka vrecka alebo fólie. Tá vlastne rozhoduje o tom, aké veľké porcie môžete vákuovať. Zároveň sa premieta aj do celkovej veľkosti zariadenia. Priemerná šírka vrecka sa u domácich vákuovačiek pochybuje okolo 30 centimetrov.
Prihliadať môžete aj na to, koľko prídavných vrecúšok je súčasťou vami vyhliadnutej vákuovačky. Niektoré vrecká sú určené na opakované použitie.
Funkcie
Vákuové baličky sú väčšinou pomerne jednoduché zariadenia. Primárne by mali vedieť odsať vzduch a zataviť sáčok. Od pokročilejších domácich vákuovačiek však môžete čakať aj pridružené funkcie a prínosné možnosti rozšírenia.
- Odsávanie vzduchu – Úplne zásadná a praktická funkcia, ktorou musí disponovať každá vákuovačka, aby splnila svoje meno. Z vrecúška vysaje všetok vzduch a vytvorí ono vákuum, ktoré zabraňuje šíreniu mikroorganizmov a baktérií v jedle.
- Dvojitý zvar – Vákuovačka zaistí jedlo v sáčku či fólii pevným dvojitým zvarom. Vďaka tomu klesá riziko roztrhnutia v mieste zvarenia a je docielená lepšia vákuácia.
- Mäkké odsávanie – Funkcia využiteľná pri mokrých potravinách typu omáčky, polievky a pod.
- Elektronické sledovanie teploty – Týmto prvkom je obvykle vybavená citlivá vákuová pumpa. Tá zaisťuje šetrnejšiu ochranu potravín.
- Indikátory – Väčšinou sa jedná o svetelné diódy informujúce o aktuálne prebiehajúcom programe, poprípade o ďalších procesoch.
- Vákuové dózy – Určité vákuovačky umožňujú dokúpenie špeciálnych dóz na skladovanie potravín. Z nich je vysávaný vzduch za pomoci hadice.
- Poistka proti prehriatiu – Bezpečnostný prvok zabraňujúci nežiaducemu prehriatiu prístroja.
- Umývateľnosť v umývačke – Vákuové baličky s vyberateľnými časťami, ktoré je možné vložiť do umývačky riadu. Vyhnete sa tak zdĺhavému ručnému čisteniu.
Ako vákuovať?
Životnosť potravín bez vákuového balenia je samozrejme obmedzená. V závislosti od typu pochutiny sa jedná o 4–10 dní. Správnym vákuovaním takú dobu znateľne predĺžite. Pre predstavu vám uvádzame niekoľko príkladov po vákuovom zabalení.
Typ potraviny |
Výdrž v klasickom balení |
Výdrž vo vákuovom balení |
Chlieb |
2 – 3 dni |
7 – 8 dní |
Čaj / káva |
2 – 3 mesiace |
12 mesiacov |
Orechy |
6 – 8 mesiacov |
2 roky |
Hovädzie mäso |
3 – 4 dni |
30 – 40 dní |
Bravčové mäso |
4 – 7 dní |
14 – 21 dní |
Tvrdé syry |
15 – 20 dní |
40 – 60 dní |
Zelenina |
2 – 7 dní |
7 – 14 dní |
Ryby |
1 – 3 dni |
4 – 5 dní |
Aby ste dosiahli také hodnoty, mali by ste o procese vákuovania vedieť čo najviac informácií. Nižšie vám prinášame pár praktických rád, ktoré vám prídu určite vhod.
- Pri vákuovaní rýb a mäsa najrôznejšieho typu vkladajte do vrecka papierový obrúsok ktorý odsaje prebytočnú tekutinu.
- Ak sa rozhodnete vákuovať tekuté pochutiny v podobe omáčok a polievok, vykonajte pred samotným procesom vákuovania najprv ich zmrazenie.
- Keď ukladáte vákuované pochutiny do mrazničky, počítajte s tým, že ľahko nadobudnú na svojom objeme.
- Ak budete vákuovať palacinky, koláčiky a obdobné pochutiny, majte na pamäti, že je vhodné medzi jednotlivé vrstvy vkladať desiatový papier. Ten zabraňuje nežiaducemu zlepeniu.
- Tvrdú zeleninu vákuujte iba po dôkladnom olúpaní a následnom povarení.
- Raz zamrazené a vákuované pochutiny by ste po roztopení nemali opakovane vákuovať a zamrazovať.
Potraviny vhodné na vákuovanie
Načrtli sme vám všetky výhody vákuovania potravín a už si asi dokážete predstaviť, na čo všetko ju možno použiť. Nie všetky druhy jedla a potravín sú však na takúto činnosť vhodné. Prinášame vám teda prehľad toho, čo všetko je možné zavákuovať a aké potraviny vám môžu vydržať v chladničke oveľa dlhšie (Zdroj: Cnet).
- Mäso – Vďaka vákuovačke môžete nielen predĺžiť životnosť mäsa, ale aj ho lepšie namarinujete. Pokiaľ totiž z vrecka odsajete vzduch, póry mäsa sa otvoria a lepšie vstrebajú šťavu a chuť. Najlepšie prístroje na mäso sú tie, ktoré umožňujú aj vlhké a mokré vákuovanie.
- Ovocie a zelenina – V čase, keď sa vám v záhradke urodí veľké množstvo ovocia a zeleniny, nie je nič lepšie, než ho dať do vrecúšok, zavákuovať a uložiť do mrazničky napríklad na zimu.
- Syr – Najvýhodnejšia kúpa syrov býva väčšinou vo veľkom balení, ktoré nezjete naraz. Nakrájajte ho na menšie kúsky a zavákuujte. Postupne potom môžete vyťahovať jednotlivé časti a konzumovať ho čerstvý s nezmenenou chuťou ani vôňou.
- Huby a bylinky – Huby môžete vákuovať čerstvé aj sušené, sezónne bylinky však pred vákuovaním určite usušte.
- Pečivo – S odsatím vzduchu z vrecka sa nemusíte báť rýchleho stvrdnutia chleba alebo žemle.
- Uvarené pokrmy – Pokiaľ neradi varíte každý deň, alebo sa chystáte na dovolenku, určite oceníte možnosť zavákuovať napríklad polievky, omáčky a iné hotové jedlá.
- Poháre – Niektoré vákuovačky disponujú nástavcom na odsatie vzduchu z najrôznejších typov pohárov. Túto funkciu oceníte pri zavareninách, marmeládach a vínach.
Čo sa týka priamo nevhodných potravín, tam sa určite nemusíte obávať, pretože vákuovať sa dá naozaj takmer všetko. Určite sa ale snažte vyhnúť napríklad krehkým potravinám, ktoré by sa mohli tlakom poškodiť. V takom prípade však úplne postačí, keď ich pred samotným vákuovaním dáte na chvíľu do mrazničky.
Vákuovanie a sous-vide
V poslednej dobe sa stáva veľmi populárny sous-vide, čo je spôsob varenia vo vodnom kúpeli pri konštantnej nízkej teplote. Potraviny sa varia práve vákuované vo vrecúškach, do ktorých sa môže pridať aj rôzne korenie, bylinky, maslo alebo ďalšie ingrediencie. Počas pomalého varenia sa chute dokonale premiešajú. Jedlo varené metódou sous-vide sa vyznačuje šťavnatosťou, jemnosťou a zachováva si všetky živiny. Týmto spôsobom môžete pripravovať mäso, ryby, zeleninu či dokonca vajíčka.
Pre sous-vide varenie môžete využiť akúkoľvek vákuovačku s funkciou odsatia vzduchu. Odporúčame použiť vrecká alebo fóliu s drážkovaním, tie zaistia dokonalé odsatie vzduchu a vytvorenie vzduchotesného spoja. Pri krehkejších potravinách (niektoré mäsá, ryby) si dajte pozor, nech nie je podtlak príliš vysoký, mohla by sa totiž zničiť ich štruktúra.
Cena
Obstarávacie náklady vákuovej baličky sa líšia v závislosti od toho, či investujete do domáceho alebo komerčného produktu. Zváračku fólií pre bežné vákuovanie zaobstaráte s prehľadom do 320 €. Vyššia investícia už naznačuje priemyselné využitie. Či už budete hľadať produkt v tej či onej kategórii rozhodne sa zamerajte na výrobky značky Eta, Bionaire, Lavezzini, Nordline, RM Gastro, Henkelman, Edenox, Magic Vac a Laica.
Cena do 40 €
Najlacnejšie vákuovačky zakúpite už od 12 €. Ide samozrejme o miniatúrne zváračky fólií, ktoré je možné s prehľadom označiť za príručné produkty. V tejto cenovej kategórii budete môcť vyberať predovšetkým vákuové boxy a jednoduchšie modely zváračiek.
Cena od 40 € do 240 €
V tomto prípade už možno voliť z plnohodnotných domácich vákuovačiek. Naraziť môžete na vzhľadovo odlišné modely vhodné pre vrecká s maximálnou šírkou do 30 centimetrov. Príkon prekračuje 200 W a s ním aj optimálny sací výkon až 22 litrov za minútu. Vákuové baličky tohto typu okrem iného obsahujú 5–10 vákuových sáčkov a mávajú rôzne dĺžky prívodných káblov.
Cena od 240 € do 320 €
Náročnejší zákazníci si radi priplatia, a to minimálne za príkon presahujúci 300 W, možnosť dvojitých zvarov, za špeciálne drážkované fólie, ale aj rad prídavných dóz navyše. Ide hlavne o automatické vákuovačky, ktoré si poradia s ľubovoľnou pochutinou.
Cena nad 320 €
Hranica okolo 320 € predstavuje zlomový bod medzi domácimi a komerčnými vákuovačkami. S narastajúcou cenou sa vám dostane vyššieho príkonu, vákuovania väčších častí pochutín a samozrejme aj profesionálnejšieho prevedenia. To spĺňa všetky požiadavky na priemyselné použitie. Tie najdrahšie zariadenia môžu presahovať hodnotu 35 000 €.
Vákuovanie a ekológia
Vákuovanie potravín má bohužiaľ aj svoje tienisté stránky, vytvára totiž pomerne veľké množstvo plastového odpadu. Ako teda vákuovať a zbytočne pritom toľko nezaťažovať životné prostredie? Pripravili sme pre vás zopár tipov.
Prvým a najjednoduchším variantom je recyklovanie použitých fólií. Nedôjde síce k zníženiu odpadu, ale je s ním aspoň naložené zodpovednejšie. Recykláciu môžete posunúť ešte o úroveň vyššie a fólie používať opakovane (existujú aj špeciálne zosilnené fólie presne na tento účel). Pokiaľ sa vám fólia nechce vymývať alebo sa bojíte, že by ste ju neočistili dostatočne, stále môžete opakovane používať aspoň fólie od suchých potravín, napr. orechov. Výhodou je tiež vymeniť časť fólií za vákuovacie nádoby, ktoré môžete používať dlhodobo.
V zahraničí môžete zohnať aj silikónové vrecká na vákuovanie, ktoré sú určené na opakované použitie a je možné ich umývať v umývačke, alebo dokonca kompostovateľné vákuovacie vrecká. Silikón je ale výrazne tuhší ako fólia a pri vákuovaní toľko nepriľahne k potravinám, takže sa môžu vytvárať vzduchové bubliny. Kompostovateľné vrecká zase nebývajú vhodné na sous-vide a skladovanie tekutín.