V tomto článku vás krok za krokom prevedieme výberom vákuovačky potravín. Dozviete sa predovšetkým:
- Prečo si zaobstarať vákuovačku – Vákuovačka zefektívňuje skladovanie potravín, predlžuje ich trvanlivosť a rozširuje možnosti prípravy pokrmov, napr. o metódu sous-vide.
- Nevýhody vákuovačiek – Zaberá miesto v kuchyni a využíva plastové vrecká, nie je teda práve ekologická.
- Druhy vákuovačiek podľa konštrukcie – Na domáce použitie sa hodí externá vákuovačka, do kulinárskych prevádzok môžete zvoliť komorovú, zatavovaciu alebo voľne stojacu vákuovačku.
- Dôležité parametre pri výbere vákuovačky – Je vhodné zamerať sa na príkon, sací výkon, podtlak, typ a veľkosť sáčkov, ale aj hlučnosť alebo rozmery.
- Funkcie a príslušenstvo vákuovačiek – Základom je odsávanie vzduchu, niektoré modely zvládajú aj vákuovanie nádob, majú dvojitý zvar, integrovaný rezák na fólie a i.
- Cena – Najlacnejšie externé vákuovačky zoženiete pod 40 €, obvykle ale nedisponujú nijako vysokým výkonom. Pre bežné využitie sa hodia modely s cenou okolo 80 €, v kategórii nad 200 € už nájdete aj modely vhodné pre profesionálov.
Prečo si zaobstarať vákuovačku
Vákuovačka na potraviny, zváračka na potraviny alebo vákuová zváračka. Nech už tento prístroj označíte akokoľvek, jeho hlavným účelom je zefektívnenie skladovania potravín. Vďaka vákuovačke:
- Predĺžite trvanlivosť jedál – Čerstvé potraviny sa pomerne rýchlo kazia a treba ich spotrebovať čo najrýchlejšie. Pokiaľ ich ale zavákuujete, značne predĺžite ich životnosť. Po odsatí všetkého vzduchu sa v sáčku oveľa menej šíria baktérie a mikroorganizmy, ktoré kazia naše jedlo.
- Uchováte chuť a arómu potravín – Vo vákuu sa tiež lepšie uchová chuť a aróma potravín, suché suroviny nenavlhnú a pod.
- Ušetríte miesto v chladničke/mrazničke – Potraviny zavákuované vo vrecúškach zaberú menej miesta ako uložené v rôznych dózach či krabičkách.
- Môžete experimentovať s metódou varenia sous-vide – Trendu vákuovania nahráva tiež populárna metóda varenia sous-vide, v ktorej sa potraviny pripravujú vo vodnom kúpeli pri konštantnej teplote.
Nevýhody vákuovačiek
- Nároky na priestor – Ide o ďalší prístroj, ktorý je potrebné niekam umiestniť, čo môže byť v menších kuchyniach problém. Existujú aj rôzne malé ručné vákuovačky, ich efektivita ale býva často pomerne nízka.
- Plastové vrecká – Plasty sú veľkým problémom dnešnej doby a používanie jednorazových vákuových fólií môže byť pre rad používateľov problém. Metódam, ako byť pri vákuovaní šetrnejší k prírode, sa venujeme v samostatnej kapitole.
Druhy vákuovačiek podľa konštrukcie
Na trhu môžete naraziť na niekoľko typov vákuovačiek na domáce a profesionálne použitie:
- Externé – Najbežnejší variant pre domáce použitie, môžu byť ručné alebo automatické.
- Komorové – Prepracovanejšia technológia vákuovania, celé vrecko je vložené do vákuovačky. Ide o ideálne riešenie pre tekuté pochutiny. V profesionálnom prevedení sú schopné dlhodobejšej prevádzky.
- Zatavovacie – V tomto prípade ide o komerčné zváračky fólií obdobné tým komorovým. Len s tým rozdielom, že sú väčšie a prezentujú sa prepracovaným spôsobom zatavovania. Sú ideálne pre komerčné použitie.
- Voľne stojace – Komorové vákuové baličky s veľkým objemom. V ich prospech hovorí mnoho pridružených funkcií navyše. Hodia sa skôr do veľkých prevádzok.
Externé vákuovačky
Vzhľadom na to, že sa vrecko vkladá z otvoreného priestoru, sú tieto produkty veľmi často označované ako otvorené vákuovačky. Svoje primárne použitie nachádzajú hlavne pri občasnom zatavovaní potravín. Na domáce využitie si s nimi bohato vystačíte. Externé vákuovačky si ďalej môžeme rozdeliť na dve kategórie:
- Ručná vákuovačka – Priestorovo nenáročná a vhodná na občasné používanie. Výrobky bývajú napájané aj za pomoci batérií. Na rozdiel od automatického modelu nezvára fólie a dá sa používať len so špeciálnymi dózami či sáčkami. Stretnúť sa môžete aj s miniatúrnymi zváračkami fólií, tie ale nedisponujú funkciou odsávania vzduchu.
- Automatická zváračka fólií – Dômyselnejšie a prepracovanejšie zariadenie, ktoré nielen odsáva vzduch, ale zároveň zvára a nepriedušne uzavrie dané vrecúško, vrecko či fóliu. S týmto typom sa na trhu stretnete najčastejšie.
Dôležité parametre pri výbere vákuovačky
- Príkon a sací výkon – Oboje do istej miery vypovedá o účinnosti vákuovačky. Výkonné modely pre domáce použitie budú mať sací výkon cca 15-20 l/min a príkon okolo 200-400 W.
- Podtlak – Väčšinou sa pohybuje okolo 0,7-0,8 bar, čím vyšší podtlak, tým lepšie prístroj vákuuje.
- Typ a veľkosť fólií – Niektoré vákuovačky sú použiteľné iba s fóliami konkrétnej značky. Najčastejšie sa stretnete so šírkou fólií okolo 30 cm.
- Hlučnosť – Väčšinou sa pohybuje medzi 50 a 80 dB, čím je nižšia, tým lepšie.
- Rozmery – Vákuovačky môžu byť pomerne veľké, je teda dobré skontrolovať, či máte daný prístroj kam uložiť.
Príkon a sací výkon
Príkon vypovedá najviac o energetickej spotrebe prístroja, udáva sa vo wattoch a obvykle sa pohybuje medzi 100 W až 400 W (pri externých modeloch, komorové a iné profi vákuovačky môžu mať veľmi rozdielne hodnoty). Spotreba je ovplyvnená hlavne veľkosťou vákuovačky (prípadne vákuovaných potravín) a jej výkonom. Modely s vyšším príkonom majú obvykle aj vyšší výkon.
Spomínaným výkonom je myslený sací výkon. Ten je obvykle 10-20 litrov za minútu. U niektorých modernejších zariadení je možné jeho hodnotu regulovať. To sa vyplatí najmä pri vákuovaní tekutín alebo potravín s veľkým obsahom vody, pri ktorom by mohlo dôjsť k nechcenému nasatiu tekutiny do prístroja.
Podtlak
So sacím výkonom súvisí aj podtlak, ktorý je vákuovačka schopná vytvoriť. Čím väčší podtlak, tým menej vzduchu zostane vo vrecku a zavákuovanie je tak dokonalejšie. Pri väčšine domácich prístrojov sa táto hodnota pohybuje medzi 0,7-0,8 bar. Pozor na veľký podtlak si dávajte pri vákuovaní krehkých potravín, mohlo by dôjsť k ich roztlačeniu. Pre takéto prípady je ideálne voliť vákuovačku s reguláciou podtlaku.
Typ a veľkosť fólií
V prvom rade je vhodné zamerať sa na typ používanej fólie. Nevýhodou niektorých modelov je, že v nich môžete používať iba špeciálne fólie od konkrétneho výrobcu. Lepšie je, keď máte na výber, ako po stránke kvality vákuovania, tak z hľadiska obstarávacích nákladov sáčkov.
Jedným z podstatných údajov je aj maximálna šírka fólie. Tá vlastne rozhoduje o tom, aké veľké porcie môžete vákuovať. Zároveň sa premieta aj do celkovej veľkosti zariadenia. Zvyčajná šírka vrecka sa pri domácich vákuovačkách pohybuje okolo 30 centimetrov.
Hlučnosť
Pokiaľ budete vákuovačku používať častejšie, nepodceňujte ani hlučnosť takého prístroja. Aj keď proces vákuovania nie je ničím zdĺhavým (priemerne 8–30 sekúnd), môže sa pre vás hlasný zvuk prístroja stať pri dlhodobejšej práci obťažujúci. V tomto smere teda platí, že čím nižšia hlučnosť zariadenie má, tým lepšie. Tento údaj je v decibeloch označovaných skratkou dB.
Obvyklé hodnoty hlučnosti u vákuovačiek sú od 50 dB do 80 dB. Aby ste si mohli predstaviť, k čomu takú úroveň hlasitosti prirovnať, môžete sa pozrieť na nasledujúce príklady jednotlivých hlučností nielen bežných spotrebičov.
Rozmery
Veľkosť zariadenia vyberajte nielen s prihliadnutím na osobné potreby vákuovania, ale aj na skladovacie priestory. Nie každý si môže dovoliť mať tento produkt uložený nepretržite na kuchynskej linke. Aj napriek tomu, že priemerná veľkosť takýchto prístrojov je cca 40x30x20 centimetrov.
Pokiaľ vákuovačku budete často vyťahovať zo skrinky alebo ju prenášať na rôzne miesta, nepodceňujte ani jej hmotnosť. Za ideálny je možné považovať priemer okolo 1,5-2 kilogramov, niektoré väčšie prístroje ale môžu vážiť aj cez štyri kilá.
V neposlednom rade nezabúdajte na dĺžku prívodného kábla. Nie vždy môže byť zváračka fólií umiestnená v blízkosti elektrickej zásuvky. Preto sa nespoliehajte len na klasickú dĺžku 80 centimetrov, ale pokojne stavte na riešenie s káblom dlhým až 150 centimetrov.
Funkcie a príslušenstvo vákuovačiek
Vákuové baličky sú väčšinou pomerne jednoduché zariadenia. Primárne by mali vedieť odsať vzduch a zataviť sáčok. Od pokročilejších domácich vákuovačiek však môžete čakať aj pridružené funkcie a prínosné možnosti rozšírenia.
- Odsávanie vzduchu – Úplne zásadná a praktická funkcia, ktorou musí disponovať každá vákuovačka, aby splnila svoje meno. Z vrecúška vysaje všetok vzduch a vytvorí ono vákuum, ktoré zabraňuje šíreniu mikroorganizmov a baktérií v jedle.
- Dvojitý zvar – Vákuovačka zaistí jedlo v sáčku či fólii pevným dvojitým zvarom. Vďaka tomu klesá riziko roztrhnutia v mieste zvarenia a je docielená lepšia vákuácia.
- Mäkké odsávanie – Funkcia využiteľná pri mokrých potravinách typu omáčky, polievky a pod.
- Elektronické sledovanie teploty – Týmto prvkom je obvykle vybavená citlivá vákuová pumpa. Tá zaisťuje šetrnejšiu ochranu potravín.
- Indikátory – Väčšinou sa jedná o svetelné diódy informujúce o aktuálne prebiehajúcom programe, poprípade o ďalších procesoch.
- Vákuové dózy – Určité vákuovačky umožňujú dokúpenie špeciálnych dóz na skladovanie potravín. Z nich je vysávaný vzduch za pomoci hadice.
- Poistka proti prehriatiu – Bezpečnostný prvok zabraňujúci nežiaducemu prehriatiu prístroja.
- Umývateľnosť v umývačke – Vákuové baličky s vyberateľnými časťami, ktoré je možné vložiť do umývačky riadu. Vyhnete sa tak zdĺhavému ručnému čisteniu.
Obľúbené značky vákuovačiek
Či už budete hľadať produkt v tej či onej kategórii, rozhodne sa zamerajte na výrobky preverených značiek. Medzi tie najpopulárnejšie patria:
- Eta – V ponuke tejto značky kuchynských a ďalších domácich spotrebičov nájdete zopár obľúbených modelov. Vákuovačky Eta patria do nižšej až strednej cenovej triedy, v ich prevedení prevláda plast a ponúkajú štandardný príkon. Užívatelia sú s nimi ale pomerne spokojní.
- Maxxo – Hoci táto značka ponúka aj niekoľko cenovo dostupnejších modelov, častejšie sa stretnete s drahšími, nerezovými prístrojmi pre náročných užívateľov. Niektoré sa hodia aj do profesionálnych prevádzok.
- Imatech – Táto značka ponúka plne profesionálne prístroje veľkých rozmerov, ktoré využijete v gastronomickej prevádzke. Na domáce použitie sú ale nevhodné – viaže sa k nim investícia niekoľkých vysokých stoviek eur zaberú naozaj veľa miesta.
- Foodsaver – Značka Foodsaver ponúka dizajnovo pekné modely v strednej až vyššej cenovej triede. V ponuke nájdete aj ručnú vákuovačku a ďalšie špecifické produkty.
Značka | Cenová kategória | Čo ponúka | Pre koho je vhodná |
Eta | Nižšia až stredná | Niekoľko modelov so štandardnými parametrami | Bežných užívateľov |
Maxxo | Vyššia | Širší výber produktov pre náročných | Náročných užívateľov, profesionálov |
Imatech | Vysoká | Profesionálne prístroje veľkých rozmerov | Profesionálov |
Foodsaver | Stredná až vyššia | Produkty pre bežných užívateľov, ručné a špeciálne vákuovačky | Bežných užívateľov |
Cena
Obstarávacie náklady vákuovej baličky sa líšia v závislosti od toho, či investujete do domáceho alebo komerčného produktu. Zváračku fólií pre bežné vákuovanie zaobstaráte s prehľadom do 320 €. Vyššia investícia už naznačuje priemyselné využitie. Či už budete hľadať produkt v tej či onej kategórii rozhodne sa zamerajte na výrobky značky Eta, Bionaire, Lavezzini, Nordline, RM Gastro, Henkelman, Edenox, Magic Vac a Laica.
- Do 40 € – Najlacnejšie vákuovačky zakúpite už od 12 €, väčšinou sa jedná o ručné, cestovné a iné miniatúrne zariadenia. Pre pravidelné používanie v domácnosti nemusí byť dostatočne výkonná, nedočkáte sa ani zaujímavejších funkcií.
- Od 40 € do 120 € – V tejto kategórii si pravdepodobne vyberie väčšina používateľov. Vákuovačky do 80 € sú už v domácnosti dosť dobre použiteľné, hoci obvykle nejde o vysoko výkonné zariadenia (typický je príkon 100-150 W) a neoslnia ani ponukou funkcií. S cenou okolo 120 € už býva spojený aj slušný výkon či zaujímavá výbava.
- Od 120 € do 200 € – Trochu náročnejší používatelia môžu zamieriť ešte o triedu vyššie. Výsadou týchto modelov býva pevnejšie spracovanie, obvykle prevažuje nerez, bývajú tiež vybavené displejom, zásobníkom na fólie a ďalšími komfortnými prvkami.
- Nad 200 € – Takto vysoká investícia sa obvykle oplatí, iba ak máte vákuovačku na profesionálne účely, alebo ste naozaj nadšený kulinár. Modely s cenou presahujúcou 200 € sú oproti lacnejším vákuovačkám výrazne výkonnejšie a zvládajú aj dlhodobejšiu prevádzku.
Ako vákuovať?
Životnosť potravín bez vákuového balenia je samozrejme obmedzená. V závislosti od typu pochutiny sa jedná o 4–10 dní. Správnym vákuovaním takú dobu znateľne predĺžite. Pre predstavu vám uvádzame niekoľko príkladov po vákuovom zabalení.
Typ potraviny | Výdrž v klasickom balení | Výdrž vo vákuovom balení |
Chlieb | 2 – 3 dni | 7 – 8 dní |
Čaj / káva | 2 – 3 mesiace | 12 mesiacov |
Orechy | 6 – 8 mesiacov | 2 roky |
Hovädzie mäso | 3 – 4 dni | 30 – 40 dní |
Bravčové mäso | 4 – 7 dní | 14 – 21 dní |
Tvrdé syry | 15 – 20 dní | 40 – 60 dní |
Zelenina | 2 – 7 dní | 7 – 14 dní |
Ryby | 1 – 3 dni | 4 – 5 dní |
Aby ste dosiahli také hodnoty, mali by ste o procese vákuovania vedieť čo najviac informácií. Nižšie vám prinášame pár praktických rád, ktoré vám prídu určite vhod.
- Pri vákuovaní rýb a mäsa najrôznejšieho typu vkladajte do vrecka papierový obrúsok ktorý odsaje prebytočnú tekutinu.
- Ak sa rozhodnete vákuovať tekuté pochutiny v podobe omáčok a polievok, vykonajte pred samotným procesom vákuovania najprv ich zmrazenie.
- Keď ukladáte vákuované pochutiny do mrazničky, počítajte s tým, že ľahko nadobudnú na svojom objeme.
- Ak budete vákuovať palacinky, koláčiky a obdobné pochutiny, majte na pamäti, že je vhodné medzi jednotlivé vrstvy vkladať desiatový papier. Ten zabraňuje nežiaducemu zlepeniu.
- Tvrdú zeleninu vákuujte iba po dôkladnom olúpaní a následnom povarení.
- Raz zamrazené a vákuované pochutiny by ste po roztopení nemali opakovane vákuovať a zamrazovať.
Potraviny vhodné na vákuovanie
Načrtli sme vám všetky výhody vákuovania potravín a už si asi dokážete predstaviť, na čo všetko ju možno použiť. Nie všetky druhy jedla a potravín sú však na takúto činnosť vhodné. Prinášame vám teda prehľad toho, čo všetko je možné zavákuovať a aké potraviny vám môžu vydržať v chladničke oveľa dlhšie (Zdroj: Cnet).
- Mäso – Vďaka vákuovačke môžete nielen predĺžiť životnosť mäsa, ale aj ho lepšie namarinujete. Pokiaľ totiž z vrecka odsajete vzduch, póry mäsa sa otvoria a lepšie vstrebajú šťavu a chuť. Najlepšie prístroje na mäso sú tie, ktoré umožňujú aj vlhké a mokré vákuovanie.
- Ovocie a zelenina – V čase, keď sa vám v záhradke urodí veľké množstvo ovocia a zeleniny, nie je nič lepšie, než ho dať do vrecúšok, zavákuovať a uložiť do mrazničky napríklad na zimu.
- Syr – Najvýhodnejšia kúpa syrov býva väčšinou vo veľkom balení, ktoré nezjete naraz. Nakrájajte ho na menšie kúsky a zavákuujte. Postupne potom môžete vyťahovať jednotlivé časti a konzumovať ho čerstvý s nezmenenou chuťou ani vôňou.
- Huby a bylinky – Huby môžete vákuovať čerstvé aj sušené, sezónne bylinky však pred vákuovaním určite usušte.
- Pečivo – S odsatím vzduchu z vrecka sa nemusíte báť rýchleho stvrdnutia chleba alebo žemle.
- Uvarené pokrmy – Pokiaľ neradi varíte každý deň, alebo sa chystáte na dovolenku, určite oceníte možnosť zavákuovať napríklad polievky, omáčky a iné hotové jedlá.
- Poháre – Niektoré vákuovačky disponujú nástavcom na odsatie vzduchu z najrôznejších typov pohárov. Túto funkciu oceníte pri zavareninách, marmeládach a vínach.
Čo sa týka priamo nevhodných potravín, tam sa určite nemusíte obávať, pretože vákuovať sa dá naozaj takmer všetko. Určite sa ale snažte vyhnúť napríklad krehkým potravinám, ktoré by sa mohli tlakom poškodiť. V takom prípade však úplne postačí, keď ich pred samotným vákuovaním dáte na chvíľu do mrazničky.
Vákuovanie a sous-vide
V poslednej dobe sa stáva veľmi populárny sous-vide, čo je spôsob varenia vo vodnom kúpeli pri konštantnej nízkej teplote. Potraviny sa varia práve vákuované vo vrecúškach, do ktorých sa môže pridať aj rôzne korenie, bylinky, maslo alebo ďalšie ingrediencie. Počas pomalého varenia sa chute dokonale premiešajú. Jedlo varené metódou sous-vide sa vyznačuje šťavnatosťou, jemnosťou a zachováva si všetky živiny. Týmto spôsobom môžete pripravovať mäso, ryby, zeleninu či dokonca vajíčka.
Pre sous-vide varenie môžete využiť akúkoľvek vákuovačku s funkciou odsatia vzduchu. Odporúčame použiť vrecká alebo fóliu s drážkovaním, tie zaistia dokonalé odsatie vzduchu a vytvorenie vzduchotesného spoja. Pri krehkejších potravinách (niektoré mäsá, ryby) si dajte pozor, nech nie je podtlak príliš vysoký, mohla by sa totiž zničiť ich štruktúra.
Vákuovanie a ekológia
Vákuovanie potravín má bohužiaľ aj svoje tienisté stránky, vytvára totiž pomerne veľké množstvo plastového odpadu. Ako teda vákuovať a zbytočne pritom toľko nezaťažovať životné prostredie? Pripravili sme pre vás zopár tipov.
Prvým a najjednoduchším variantom je recyklovanie použitých fólií. Nedôjde síce k zníženiu odpadu, ale je s ním aspoň naložené zodpovednejšie. Recykláciu môžete posunúť ešte o úroveň vyššie a fólie používať opakovane (existujú aj špeciálne zosilnené fólie presne na tento účel). Pokiaľ sa vám fólia nechce vymývať alebo sa bojíte, že by ste ju neočistili dostatočne, stále môžete opakovane používať aspoň fólie od suchých potravín, napr. orechov. Výhodou je tiež vymeniť časť fólií za vákuovacie nádoby, ktoré môžete používať dlhodobo.
V zahraničí môžete zohnať aj silikónové vrecká na vákuovanie, ktoré sú určené na opakované použitie a je možné ich umývať v umývačke, alebo dokonca kompostovateľné vákuovacie vrecká. Silikón je ale výrazne tuhší ako fólia a pri vákuovaní toľko nepriľahne k potravinám, takže sa môžu vytvárať vzduchové bubliny. Kompostovateľné vrecká zase nebývajú vhodné na sous-vide a skladovanie tekutín.