Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
530 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
350 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
200 € | Zobraziť ponuky | |
Top 4 |
|
|
400 € | Zobraziť ponuky | |
Top 5 |
|
|
1 300 € | Zobraziť ponuky | |
Top 6 |
|
|
190 € | Zobraziť ponuky |
Ako vybrať vinotéku
Pokiaľ uvažujete o nákupe vinotéky, môžete využiť tento článok ako sprievodcu jej výberom. Čakajú na vás nasledujúce kapitoly:
- Prečo kúpiť kvalitnú vinotéku – dokáže nahradiť vínnu pivnicu a vytvára ideálne podmienky na skladovanie vína, ktoré sa v nej nepokazí. Udrží si vždy ideálnu teplotu, takže ho môžete hneď podávať, prípadne je možné vinotéku využiť aj na skladovanie iných tekutých pochutín.
- Nevýhody vinoték – vinotéka nie je zanedbateľná investícia, môže stáť aj tisícky eur. Tiež je nutné vopred premyslieť umiestnenie, aby vinotéka neprekážala v priestore.
- Výber podľa umiestnenia – voliť môžete medzi vstavanými variantami, ktoré sa hodia do vstavaných kuchýň, a voľne stojacimi vinotékami, ktoré môžete umiestniť kamkoľvek do priestoru.
- Kapacita a počet políc – voľte podľa toho, aká je vaša spotreba vína. Ak chcete skladovať iba pár fliaš, stačí menší model s kapacitou 4–12 fliaš. Nadšenejším vinárom sú určené modely s priestorom na 50, 100 alebo aj 200 fliaš.
- Počet zón – voliť môžete medzi jednozónovými, dvojzónovými a viaczónovými modelmi. V každej zóne je možné nastaviť individuálne podmienky pre daný druh vína, preto voľte počet zón podľa toho, aké vína budete vo vinotéke skladovať.
- Spôsob chladenia – dostupnejšie sú vinotéky s termoelektrickým chladením. Modely s kompresorom sú síce drahšie, ale majú lepší chladiaci výkon.
- Energetický štítok – na ňom nájdete informácie o energetickej triede, spotrebe elektriny, kapacite, hlučnosti a tiež QR kód, cez ktorý sa dostanete do európskej databázy spotrebičov EPREL.
- Klimatická trieda – udáva, pri akých okolitých teplotách funguje spotrebič najefektívnejšie. Ide celkom o 4 triedy, pričom niektoré spotrebiče môžu spadať do všetkých.
- Funkcie – medzi tie najbežnejšie patrí displej, LED osvetlenie, špeciálne filtre, detský zámok alebo antibakteriálna ochrana.
- Ceny – vinotéka predstavuje investíciu v rade nižších stoviek eur a môže sa vyšplhať aj na tisícky. Najlacnejšie začínajú na 140 €, avšak väčšina zákazníkov bude vyberať asi v rozmedzí 200-600 €.
Nadšeným vinárom odporúčame pozrieť sa aj na samostatné porovnania vín – máme spracované červené vína, biele vína i šampanské.
Prečo kúpiť kvalitnú vinotéku
Možno si hovoríte, že na skladovanie vína nie je potrebné kupovať špeciálne zariadenia a že vám stačí klasická chladnička. A možno práve to je ten dôvod, prečo ste vínu doteraz neprišli na chuť. U vína totiž platí, že ho nesprávne skladovacie podmienky môžu úplne znehodnotiť. Vinotéka vytvára ideálne prostredie na zrenie vína. Skúsení vinári vedia, že má ale celý rad ďalších predností:
- Dokonale zorganizovaný priestor s ideálnymi podmienkami – vinotéka v podstate nahrádza vínnu pivnicu. Je možné do nej uskladniť veľa fliaš, ktoré nebudú prekážať v chladničke. Navyše tu panujú ideálne podmienky čo sa týka teploty aj vlhkosti.
- Víno si uchováva svoju kvalitu – vďaka ideálnym podmienkam ho môžete vo vinotéke skladovať veľmi dlho a bez obáv, že by sa mohlo pokaziť.
- Podávať môžete ihneď – teplota vo vinotéke je vhodná na skladovanie aj podávanie, môžete ho teda hneď rozlievať.
- Uskladníte v nej aj iné potraviny – do vinotéky môžete dať aj octy, oleje a ďalšie pochutiny vo fľašiach.
- Krásny doplnok interiéru – vinotéky majú často elegantný a premyslený dizajn, čo robí dobrý dojem v reštauráciách. A samozrejme sa z peknej vinotéky môžete tešiť aj doma.
Dokonale zorganizovaný priestor s ideálnymi podmienkami
Pokiaľ radi pijete víno a vytvárate si zásoby, určite ste tiež narazili na situáciu, kedy sa vám všetky fľaše nepodarí dokonale uskladniť do chladničky. Víno potom zaberá miesto ďalším potravinám, ktoré potrebujete skladovať pri nízkych teplotách.
Chladničková teplota je pre víno navyše príliš nízka (výnimku predstavujú šumivé vína). Okrem toho je väčšina obyčajných chladničiek vybavená len mechanickým termostatom a presnú teplotu v nich nepoznáte. Problém predstavuje aj časté otváranie chladničky, ktoré škodí najmä citlivejším druhom vína.
Vinotéka je na skladovanie vína dokonale prispôsobená. Na jednotlivé poličky je možné umiestniť väčší počet fliaš. Jednotlivé zóny sú potom odstupňované podľa teploty a podľa toho v nich môžete skladovať rôzne vína oddelene (červené v teplejšej zóne, šumivé v tej najchladnejšej). Vo vinotéke panujú ideálne podmienky aj čo sa týka vlhkosti. Navyše bývajú vybavené ďalšími mechanizmami (napríklad filtrami), ktoré bránia potenciálnemu znehodnoteniu vína.
Víno si uchováva svoju kvalitu
Vďaka ideálnemu prostrediu, ktoré vinotéka vytvára, v ňom môžete fľaše skladovať veľmi dlho a máte istotu, že sa víno vplyvom zlých skladovacích podmienok nepokazí. To ocenia najmä zberatelia, ktorí si potrpia na vyzreté vína. Najmä tieto druhy vín bývajú na skladovacie podmienky veľmi náročné.
Podávať môžete ihneď
Pretože je víno vo vinotéke skladované presne pri tej teplote, ktorá je ideálna na podávanie, ste vždy pripravení na akúkoľvek návštevu. Stačí len víno vybrať z vinotéky a naliať. Ak by ste vybrali červené víno z chladničky, bude na podávanie príliš studené a museli by ste chvíľku počkať.
Uskladníte v nej aj iné pochutiny
Vinotéku nemusíte používať výhradne na skladovanie vína. Tento priestor je ideálny aj na uchovávanie olejov a octov. Pokiaľ nechcete, aby sa vám v špajze či v chladničke hromadili fľaše s najrôznejšími tekutinami, ponúka sa vinotéka ako ďalšie miesto na ich skladovanie.
Krásny doplnok interiéru
Na trhu dnes zoženiete aj retro kúsky alebo elegantné drevené vinotéky, ktoré v interiéri pôsobia dekoratívne. V týchto prípadoch sa jedná o voľne stojace zariadenia, ktoré zaujmú na prvý pohľad. Na návštevu tak okrem skvelého vína spraví dojem aj samotná vinotéka. Práve preto sa do reštauračných zariadení kupujú elegantné, oku lahodiace vinotéky.
Dizajn nesúci sa v duchu minimalizmu býva typický pri vstavaných vinotékach, ktoré sa inštalujú do moderných kuchýň. Aj pri týchto modeloch môžete vyberať medzi veľmi vydarenými kúskami, ktoré budú s ostatným vybavením dokonale ladiť.
Nevýhody vinoték
S obstaraním vinotéky sa zákonite spájajú aj nejaké tie nevýhody.
- Investície v nižších stovkách eur – počítajte s tým, že vinotéka nestojí pár eur. Priplatíte si hlavne v prípade, ak chcete model s väčšou kapacitou a viac ako jednou zónou.
- Musíte si premyslieť umiestnenie – či už ide o vstavaný alebo voľne stojaci model, vinotéka nejaké to miesto zaberie. Najmä v malom byte je nutné myslieť aj na to, aby sa dali dobre otvárať dvierka a vinotéka neprekážala pri prechádzaní. Zároveň by mala mať za sebou aj dosť voľného priestoru kvôli chladeniu.
Výber podľa umiestnenia
V závislosti na tom, kam budete vinotéku umiestňovať, vyberiete zodpovedajúci vzhľad. Z hľadiska umiestnenia sa ponúkajú dve kategórie produktov:
- Vstavané vinotéky
- Voľne stojace vinotéky
Čo sa týka veľkosti oboch verzií, je možné naraziť na modely rôznych rozmerov, napríklad aj na vinotéku vhodnú na jednu jedinú fľašu vína s veľkosťou 15 centimetrov na šírku a 25 centimetrov na výšku.
Vstavané vinotéky
Vstavané vinotéky pekne zapadnú do akéhokoľvek interiéru. Pri vstavanom spotrebiči hrá z dizajnového hľadiska rolu iba predná časť, zvyšné časti zakrýva nábytok (obvykle kuchynská linka). Vstavané vinotéky sú častou voľbou do moderných kuchýň, kde dokonale splynú s ostatnými vstavanými spotrebičmi. Výsledný dojem je veľmi elegantný a na prvý pohľad nemusí byť dokonca vôbec možné rozpoznať, že daný priestor zaberá práve vinotéka.
Pri vstavaných variantoch sa okrem nerezových čelných panelov využívajú aj tie s čiernym sklom pripomínajúce vstavané rúry. Niekedy môžu naopak korešpondovať s umývačkou riadu.
Voľne stojace vinotéky
Ak sa rozhodnete vinotéku umiestniť mimo kuchynských priestorov, ponúka sa možnosť siahnuť po voľne stojacom modeli. Z pohľadu dizajnu je k takémuto výrobku treba pristupovať minimálne z troch strán (predná strana a boky). Niekto dá prednosť elegantnému sklu, čiernemu plastu, nerezu či inak zafarbenému kovu. Výnimkou ale nie je ani prvotriedna imitácia dreva, ktorá pôsobí veľmi štýlovo. Na svoje si v tomto ohľade príde naozaj každý.
Voľne stojace vinotéky sú obvykle presklené, poprípade tónové alebo vybavené UV filtrom. Pri ich situovaní by ste mali myslieť nielen na zdroj elektrickej energie, ale aj na dostatočný okolitý priestor. Vinotéka tak vynikne oveľa lepšie.
Z hľadiska funkčnosti potrebujete miesto v zadnej časti a to predovšetkým kvôli chladeniu. Ideálnymi lokalitami sú rohy obývacích izieb, chodby, jedálne a podobne. Vinotéka by sa nemala nachádzať v blízkosti radiátorov, kachlí alebo kuchynskej rúry. Prostredie by malo byť pokiaľ možno pokojné, pretože vínu neprospievajú ani časté otrasy.
Kapacita a počet políc
Od veľkosti vinotéky sa odvíja jej kapacita, alebo koľko je možné vo vinotéke uchovávať fliaš. Tu záleží čisto na vás, v akej miere vínu holdujete.
- 4–12 fliaš – ideálna kapacita v prípade, že pijete víno len občas.
- 20–50 fliaš – vhodné, ak si víno doprajete pravidelne.
- 50–100 fliaš – pre skutočne nadšených vinohradníkov, zberateľov špeciálnych kúskov a znalcov.
- 100–200 fliaš – veľké vinotéky do komerčného prostredia.
Počet a materiál políc
Počet fliaš je priamo úmerný počtu políc. Pri väčšine produktov ide o vyberateľné príslušenstvo. Podľa šírky vinotéky pojme polica jednu, ale aj viac ako päť fliaš. Odlišná je nielen šírka políc, ale aj ich počet na výšku. Najčastejšie narazíte na vinotéky s 3 až 13 policami. U políc vás ale bude zaujímať ešte jeden parameter a tým je ich výrobný materiál.
- Chrómové police – majú typický prehnutý tvar, ktorý dokonale pojme fľašu vína. Sú finančne dostupnejším riešením.
- Drevené police – elegantnejšia verzia s jednou veľmi prínosnou vlastnosťou. Drevo udržuje ideálnu vlhkosť vo vinotéke. Veľmi často sa používa bambus, teak, buk, čerešňa a dub.
Čo sa týka nosnosti jednotlivých políc, bývajú konštruované tak, aby uniesli minimálne 15 kilogramov, ale výnimkou nie je ani dvojnásobná hodnota. Záleží na odolnosti a kvalite použitého materiálu.
Počet zón
Ďalším dôležitým atribútom výberu je počet zón. Mal by zodpovedať počtu druhov vín, ktoré chcete vo vinotéke skladovať.
- Jednozónové vinotéky – umožňujú nastavenie iba jedinej teploty, takže slúži primárne na uskladnenie jedného druhu vína (napr. červeného), cenovo je to najdostupnejší variant.
- Dvojzónové vinotéky – sú schopné docieliť odlišné teploty v jednotlivých zónach. Vďaka tomu môžete v jednej vinotéke skladovať dva odlišné druhy vín. Pri niektorých modeloch sa zóny delia na horné a dolné, pri iných na pravostranné a ľavostranné.
- Viaczónové vinotéky – majú viac zón (často 3 alebo 6), ide o finančne najnákladnejšie modely.
Poprípade existujú ešte modely bez oddelených zón. Tie fungujú tak, že sa teplota vo vnútri vinotéky znižuje zhora smerom dole. To umožňuje uloženie najskôr červeného vína, bieleho vína a v spodnej časti napríklad šumivého vína.
Spôsob chladenia
Spôsob, akým dochádza k ochladzovaniu vína, sa výrazne premieta do obstarávacej ceny vinotéky, prevádzkových nákladov a samotného fungovania. V súčasných produktových ponukách môžete voliť medzi dvoma variantmi:
- Chladenie pomocou termoelektrického článku – cenovo dostupnejší variant, ekologická prevádzka, tichý, ale slabší výkon.
- Chladenie za pomoci kompresora – drahšie a hlučnejšie, ale výrazne výkonnejšie a zároveň úsporné.
Chladenie pomocou termoelektrického článku
Vinotéky fungujúce na princípe tzv. Peltierovho článku (Zdroj: Researchgate.net) sú cenovo dostupnejšou možnosťou. Z jeho nesporných výhod možno vymenovať určite ekologickú prevádzku. Ďalej oceníte nižšiu hlučnosť. Vinotéku tak môžete bez obáv umiestniť do miestnosti, v ktorej sa často zdržiavate. Vibrácie sú tu taktiež takmer nulové.
Naopak sa pripravte na nižší výkon, s ktorým sa spája dlhšia doba chladenia (víno vychladíte zhruba za 24 hodín). Slabší výkon navyše súvisí s trochu vyššou spotrebou elektrickej energie.
Chladenie pomocou kompresora
Táto verzia chladenia je z hľadiska obstarávacej ceny bezpochyby nákladnejšia. To je však okrem vyššej hlučnosti asi jediný zápor, na ktorý môžete naraziť. V prospech kompresorovej technológie, ktorú využívajú aj chladničky, hovorí podstatne lepší chladiaci výkon a zároveň nižšia spotreba elektrickej energie. Pri dlhodobejšej prevádzke tak kompresor veľmi skoro doženie termoelektrický článok.
Energetický štítok
Energetický štítok vám umožňuje ľahké porovnávanie základných parametrov jednotlivých modelov. V tejto kapitole si popíšeme, čo na štítku nájdete, a vysvetlíme, čo presne tieto hodnoty znamenajú.
Energetická trieda
Energetická trieda udáva, ako veľmi je spotrebič energeticky efektívny v závislosti od svojej kapacity. Stretnúť sa môžete s označením na škále A–G, pričom väčšina súčasných vinoték (august 2023) sa radí do poslednej energetickej triedy G. Výnimočne narazíte na o niečo úspornejšie modely triedy F či E. Triedy D, C, B a A sa skutočne často nevidia.
Spotreba elektriny a prevádzkové náklady
Ako asi správne tušíte, vinotéka je domácim spotrebičom s celodennou prevádzkou. Chladenie fungujúce 24 hodín denne zaručuje, že bude mať vami skladované víno stále ideálnu teplotu. Aj preto by ste mali pri voľbe vinotéky prihliadať na prevádzkové náklady, respektíve na spotrebu elektrickej energie.
Tú nájdete na energetickom štítku. Udáva sa ako ročná spotreba v kilowatthodinách (kWh). Z tejto hodnoty si môžete ľahko vypočítať, na koľko vás ročná prevádzka vinotéky vyjde. Stačí spotrebu vynásobiť cenou jednej kilowatthodiny od vášho dodávateľa elektriny.
Ročná spotreba vinoték sa pohybuje v rozmedzí 80-220 kWh. Veľká časť modelov sa pohybuje medzi 140 až 160 kWh, čo zodpovedá sume zhruba 30 až 35 €. Berte na vedomie, že ročná spotreba energie je vypočítavaná pri optimálnych podmienkach, ktoré v realite nie sú vždy splnené – spotrebu energie ovplyvňuje okolitá teplota, frekvencia užívania i zaplnenie vinotéky.
Kapacita
Kapacite sme sa už venovali v jednej z predchádzajúcich kapitol, no pre istotu ju spomenieme aj tu. Ide o jednu z hodnôt uvedených práve na energetickom štítku. Udáva sa v počte štandardných fliaš typu Chardonnay s objemom 0,75 litra. V minulosti sa objavovali údaje uvedené v litroch rovnako ako napríklad u chladničiek, to ale nebolo v prípade vinoték príliš vypovedajúce. Počet fliaš je informácia, s ktorou môžete pohodlne pracovať.
Hlučnosť
Vinotéka je v prevádzke nepretržite, rovnako ako už spomínané chladničky. Pretože ju obvykle umiestňujeme do obytných priestorov či kuchyne, mali by sme dbať aj na hlučnosť. Tá by mala byť čo najnižšia, najmä ak plánujeme vinotéku umiestniť napríklad do obývačky. Hlučnejšie sú spravidla modely využívajúce kompresorové chladenie.
Aj v prípade hlučnosti sa ponúka porovnanie s chladničkami. Hodnoty sa pohybujú okolo 40 dB, zhruba od 37 do 44 dB. Túto úroveň hlučnosti možno prirovnať napríklad k tichému rozhovoru.
Trieda hlučnosti
Pre lepšiu predstavu sú na nových energetických štítkoch od roku 2021 uvedené okrem absolútnej hodnoty aj štyri triedy hlučnosti označené písmenami A až D. Väčšina modelov patrí do triedy C. S touto hodnotou môžete vami vybraný model porovnať. Pokiaľ bude spadať do triedy B, je tichší než je bežné, v prípade triedy D to bude naopak.
QR kód
Od roku 2021 nájdete na energetických štítkoch okrem názvu modelu a všetkých vyššie spomenutých parametrov aj špeciálny QR kód. Pri jeho naskenovaní pomocou mobilného telefónu sa dostanete do európskej databázy spotrebičov EPREL (Zdroj: Oficiálne stránky Európskej únie), konkrétne na stránku venovanú danému produktu.
Tam si môžete dôkladne preštudovať všemožné technické parametre, ktoré na štítku a mnohokrát ani v technických špecifikáciách produktu nenájdete.
Klimatická trieda
Pre fungovanie akéhokoľvek chladiaceho zariadenia je potrebné starostlivé udržiavanie optimálnej okolitej teploty. Pri takto stanovenej teplote dosahuje spotrebič najlepšiu efektívnosť. V opačnom prípade sa výrazne zvyšuje jeho spotreba a môže tiež nastať problém s nedostatočným chladením.
Týmto teplotným intervalom sa hovorí klimatická trieda. Informácie o tom, do ktorej triedy daný výrobok spadá, nájdete v technickej špecifikácii alebo produktovom liste v databáze EPREL. V nasledujúcej tabuľke nájdete jednotlivé triedy spolu s ich krajnými teplotami.
Výnimkou nie je ani zaradenie vinotéky do viacerých klimatických tried zároveň. To sa potom označuje napríklad SN-T, vinotéka teda spadá do všetkých štyroch klimatických tried a je ju možné prevádzkovať pri okolitej teplote medzi 10 a 43 °C.
Klimatická trieda | Teplotné rozpätie |
SN (subnormálne teploty) | +10 až +32 °C |
N (normálne teploty) | +16 až +32 °C |
ST (subtropické teploty) | +18 až +38 °C |
T (tropické teploty) | +18 až +43 °C |
Funkcie
Vinotéka samozrejme nemusí byť len obyčajným chladiacim priestorom s jedným ovládacím prvkom a presklenými dvierkami. Rad novodobých produktov disponuje aj mnohými praktickými doplnkami a príslušenstvom, ktoré prináša vyšší užívateľský komfort.
- LED displej – obvykle je viditeľný aj pri zatvorenej vinotéke. Zobrazuje aktuálne nastavené teploty, vlhkosť a ďalšie dôležité informácie.
- LED osvetlenie – pôsobivé osvetlenie interiéru. To môže byť zapnuté aj pri zatvorenej vinotéke a tak tento výrobok pôsobí skutočne originálnym dojmom. Osvetlenie vinotéky pôsobí zaujímavo aj v kaviarni alebo reštaurácii.
- Touchlight – stačí sa ľahko dotknúť otváracieho madla a okamžite dôjde k rozsvieteniu vnútorných priestorov vinotéky.
- UV filter – je súčasťou presklených dverí. Zabraňuje prieniku slnečných lúčov do vinotéky a tým chráni niektoré druhy vín pred znehodnotením.
- Zámok – isté modely je možné fyzicky uzamknúť, aby ste zabránili otváraniu dverí nepovolaným osobám alebo deťom.
- Airfreshfilter – prvok neutralizujúci nežiaduce pachy vo vinotéke, zaisťuje stále čerstvý vzduch.
- Antivibračný systém – tlmí vibrácie vznikajúce pri spustení kompresora.
- Superchladenie – funkcia, ktorá dokáže na krátky čas rýchlo a výrazne znížiť teplotu vo vinotéke. Tým dôjde k bleskovému ochladeniu vína na požadovanú teplotu.
- Elektronická regulácia teploty – digitálny ukazovateľ slúžiaci na zmenu teploty.
- Regulácia vlhkosti – špeciálne senzory dokážu vo vinotéke udržiavať vlhkosť v ideálnom rozmedzí.
- Uhlíkový filter – aktívny filter zlepšujúci prívod čerstvého vzduchu do vinotéky.
- Priestor na karafu – špeciálna priehradka umožňujúca vložiť do vinotéky karafu s naliatym vínom (alebo nedopitú fľašu).
- Antibakteriálna ochrana – tá nachádza svoj prínos hlavne v hubení a odstraňovaní nežiaducich baktérií vo vnútri vinotéky. Veľmi často je označovaná ako antiBacteria.
- Alarm vysokej teploty – upozorní vás na prekročenie nastavenej teploty, ktoré bolo spôsobené nedokonalým zatvorením dvierok alebo dočasným výpadkom prúdu.
Optimálna teplota pre vína
Nakoniec by sa vám mohla hodiť praktická rada súvisiaca s efektívnym využívaním vinotéky. Aby ste boli schopní ukladať fľaše vína do príslušných priehradiek a zón vo vnútri spotrebiča, prinášame vám malú nápovedu týkajúcu sa optimálnej teploty vína.
Druh vína | Optimálna teplota |
Červené víno zrelé | 16 až 18 °C |
Červené víno sladké | 13 až 15 °C |
Ružové víno | 9 až 11 °C |
Biele víno suché | 9 až 11 °C |
Biele víno sladké | 7 až 9 °C |
Mladé biele víno | 7 až 9 C |
Likérové víno | 6 až 8 °C |
Šumivé víno | 4 až 6 °C |
Podávanie vína pri optimálnej teplote zlepšuje jeho chuť. Preto je vinotéka rozdelená na špeciálne zóny, v ktorých panujú ideálne podmienky pre daný druh vína. U bielych a šumivých vín sa odporúča skladovanie pri nižších teplotách, aby vynikla ich trpkosť. Červené vína sú zase bohaté na triesloviny a polyfenoly, ktorých jedinečná chuť vynikne až pri vyšších teplotách.
Pri skladovaní by sa mal klásť dôraz aj na vzdušnú vlhkosť pohybujúcu sa okolo 75 %. Vína skladujte naležato, aby bol korok neustále v kontakte s vínom a stále vlhký. Tým zabránite jeho zosychaniu a nasledujúcim oxidačným procesom. Ani príliš vysoká vlhkosť ale nie je vyhovujúca – v takom prípade hrozí na korku vznik plesní. Plesne dokážu prerásť cez korok až do vína a znehodnotiť ho.
Archivácii vína sa ďalej podrobne venuje Vinařství Vojna vo svojom článku, ktorý odporúčame, pokiaľ sa o tejto problematike chcete dozvedieť viac.
Cena
Kvôli tomu, že vinotéky nadobúdajú odlišné veľkosti a funkcie, je možné ich zaobstarať od pomerne prijateľnej ceny zhruba 100 €. S nárastom kapacity a s voľbou vyspelejších technológií chladenia tieto náklady samozrejme narastajú. Tie najdrahšie kúsky môžu stáť aj viac ako 20 000 €.
Pre akúkoľvek cenovú kategóriu sa rozhodnete, vždy sa snažte držať osvedčených značiek. Tie sú zárukou kvality, bezporuchovej prevádzky a dlhej životnosti. Medzi obľúbených výrobcov vinoték patrí Liebherr, Nordline, Beko, Guzzanti, Haier, Rapa, Vestfrost, Juka, Dunavox, Save Commercial, Roller Grill, RM-Gastro, Cold, Avintage, Bartscher a ďalší.
Cena do 200 €
Začneme u tých najmenej náročných zákazníkov. Tým bude bohato stačiť priestor na uskladnenie 8 až 18 fliaš vína. Obvykle sa jedná o menšie, voľne stojace vinotéky s primeraným chladiacim rozsahom a základnou výbavou. Takmer vo všetkých prípadoch pôjde o jednozónové produkty najčastejšie v čiernom prevedení.
Cena od 200 do 400 €
Ak chcete miesto na 27 až 50 fliaš, budete si musieť priplatiť. V tomto smere to bude skôr za zvýšenú kapacitu než za niektoré nadštandardné funkcie a vyhotovenia. Objaviť môžete aj niekoľko základných dvojzónových vinoték s hlučnosťou do 46 dB a väčším počtom vyberateľných políc. Za túto cenu pôjde o chrómové police.
Cena od 400 do 800 €
Ak chcete, aby vinotéka spĺňala nielen požiadavky na cca 50 fliaš, ale aj na nízke prevádzkové náklady, budete na obstaranie takého produktu potrebovať dvojnásobnú čiastku. Je však pravdou, že v širokej ponuke značiek nájdete aj mnoho vstavaných modelov s vyššou energetickou triedou.
Cena od 800 do 2500 €
V tomto prípade si skúsení vinári prídu dozaista na svoje. Čakajú na nich vysoké presklené vinotéky s kapacitou cez 200 fliaš a čistým objemom dosahujúcim hodnoty až 550 litrov. Stále viac sa vám popri voľne stojacich produktoch budú ponúkať aj tie vstavané.
Rad nadštandardných funkcií, regulácia teploty v jednotlivých zónach, bohaté množstvo klimatických tried, nízka hlučnosť a vysoký chladiaci výkon. To všetko na vás čaká v okamihu, keď do vinotéky investujete až 2500 €.
Cena nad 2500 €
Investíciu nad túto hranicu je možné s istotou odporučiť profesionálnym vinárom a reštauračným zariadeniam, ktoré vyžadujú nielen vysokú kapacitu, ale tiež stavia na originálny vzhľad. Paralelné skladovanie vína, najrôznejšie vzduchové filtre, dvojité sklo dverí a zosilnené izolácie. Tak nejako môže vyzerať vaša nadštandardne riešená vinotéka.
Cenová kategória | Čo obvykle ponúka | Čo obvykle neponúka | Orientačná kapacita | Pre koho sa hodí / na aký účel sa hodí |
Do 200 € | Silnou stránkou je nízka obstarávacia cena, skôr menšie modely na jeden druh vína | Funkcie len výnimočne | 4–20 fliaš | Pre nenáročných zákazníkov |
Od 200 do 400 € | O niečo väčšia kapacita, aj dvojzónové modely, väčšinou s chrómovými policami | Pokročilé funkcie, vstavané modely | 27–50 fliaš | Na viac fliaš jedného alebo dvoch druhov vína |
Od 400 do 800 € | Väčšie modely, často aj vstavané, majú už viac funkcií | Nie vždy je možné teplotu dostatočne regulovať | 50–150 fliaš | Náročnejším zákazníkom |
Od 800 do 2 400 € | Veľkokapacitné presklené modely, aj viaczónové, rôzne prevedenia | Nemusia mať vždy nadštandardné funkcie | 150–200 fliaš | Nadšeným vinárom a nadšencom do rozličných druhov vín |
Nad 2 400 € | Profesionálne vinotéky s nadpriemernou kapacitou | Najvyššia cenová hladina ponúka prakticky všetky vychytávky | Aj viac ako 200 fliaš | Čisto na komerčné účely |