Ako vybrať kvalitnú whisky?
Whisky je bezpochyby možné zaradiť medzi najobľúbenejšie druhy alkoholu. Podobne ako napríklad rum, aj whisky si drží dlhoročnú tradíciu a pili ju už naši dávni predkovia. Po celom svete existuje naozaj veľké množstvo páleníc a značiek, pod ktorými sa whisky vyrába. Ako si ale vybrať tú správnu? Základom je vedieť aspoň niečo málo o tom, ako sa whisky vyrába a čo od jednotlivých druhov očakávať.
Základné delenie tohto typu alkoholu sa odvíja od krajiny pôvodu. Medzi najznámejšie krajiny vyvážajúce whisky bezpochyby patrí Škótsko a Írsko. Týmito krajinami ale zoznam rozhodne nekončí, existuje totiž veľké množstvo druhov whisky a každý z nich má svoje špecifiká a rozdielny postup výroby. Aby ste sa v nich dokázali zorientovať, popísali sme ich hneď v úvodnej kapitole tohto článku.
Budeme sa venovať aj ďalším charakteristikám, medzi ktoré patrí napríklad doba zrenia, obsah alkoholu alebo spôsob miešania. Zamerali sme sa skrátka na všetko, čo má nejaký vplyv na výslednú chuť nápoja. Okrem toho sa tiež dozviete, ako vlastne kvalitnú whisky správne piť a v akých cenových kategóriách vyberať.
Ako vybrať whisky stručne:
- Najdôležitejšia je krajina pôvodu. Whisky z rôznych krajín sa totiž pomerne významne líšia. Pokiaľ máte radi dymové tóny, siahnite po škótskej, jemnejšie chute nájdete zase pri írskej či americkej.
- Pre začiatočníkov je rozhodne lepšia blended whisky. Ide o whisky, ktorá je zmiešaná z niekoľkých rôznych druhov, vďaka čomu je dosiahnutá požadovaná jemnosť.
- Single malt ocenia predovšetkým znalci. Nemiešaná whisky je kvalitnejšia a drahšia, ale má pomerne špecifickú a silnú chuť, ktorá nemusí vyhovovať každému.
- Nebojte sa vysokého obsahu alkoholu. Kvalitné whisky mávajú obsah alkoholu 40% a viac. Čím vyšší obsah alkoholu, tým výraznejšie chute. V prípade potreby si ju môžete zriediť pár kvapkami vody.
- Vek dodáva whisky jemnosť. Čím dlhšie zreje v sude, tým viac sa zjemňuje a zaguľacuje jej chuť. S vekom však rastie aj cena.
- Ak hľadáte naozaj dobrú whisky, nešetrite. Musíte počítať s tým, že kvalitnú fľašu whisky za pár eur jednoducho nezoženiete.
Druhy whisky podľa pôvodu
Pri whisky je krajina pôvodu veľmi dôležitým faktorom. Či už si fľašu budete kupovať cez internet alebo v kamennom obchode, mala by byť krajina pôvodu jednou z prvých vecí, ktorým budete venovať pozornosť. Medzi niektorými z nich je dokonca taký veľký rozdiel, že aj keď sa jedná o ten istý nápoj, ich výroba a chuť sa vôbec nedá porovnávať.
Od krajiny pôvodu sa potom odvíja aj názov tohto nápoja. Aby ste tak neboli pri čítaní zmätení, orientáciu vám uľahčí nasledujúca tabuľka.
Názov |
Krajina pôvodu |
Špecifické vlastnosti |
Whisky |
Škótsko |
Prevažne zo sladového jačmeňa, obsah alkoholu minimálne 40 % |
Kanada |
Prevažne z raže, skôr blendované |
Whiskey |
Írsko |
Trojitá destilácia, nesmie mať rašelinový nádych |
USA |
Zmesi raže, kukurice, pšenice alebo jačmeňa |
Bourbon |
USA |
Minimálne 51 % kukurice |
Škótska whisky
Práve škótska whisky patrí rozhodne medzi tie najznámejšie a najuznávanejšie. Najväčší znalci považujú škótsku whisky za tú najlepšiu na celom svete. A nie je to nič prekvapujúce – tento nápoj tu má skutočne dlhú tradíciu a v krajine sú na jeho výrobu patrične hrdí.
Aby sa whisky mohla považovať za škótsku, musí spĺňať hneď niekoľko kritérií. Po prvé musí pochádzať výhradne zo škótskych páleníc a hlavnou ingredienciou pri výrobe musí byť jačmenný slad. Podľa tamojších zákonov zreje najmenej 3 roky a jeden deň v dubových sudoch. Fľaše je navyše možné plniť iba whisky s minimálnym obsahom alkoholu 40 %.
Pokiaľ narazíte na fľašu s označením škótska whisky, môžete si byť istí, že pri jej výrobe museli byť dodržané vyššie spomínané pravidlá a automaticky si teda kupujete nápoj pomerne slušnej kvality.
Írska whiskey
Íri používajú názov whiskey, oba varianty tohto slova sú preto správne. Írska whiskey musí byť samozrejme vyrobená v Írsku a rovnako ako Škóti používajú na výrobu prevažne jačmeň. Najväčší rozdiel v porovnaní so škótskou whisky spočíva v trojitej destilácii. Nápoj je vďaka tomu čistejší a jemnejší.
V írskych páleniciach sa na výrobu navyše nepoužíva rašelinový oheň. To znamená, že whiskey chýba v chuti dymový tón, ktorý je napríklad pre škótsku whisky typický. Niekomu to nevyhovuje, iní to však vyhľadávajú. Záleží preto na vás, akú chuť si nakoniec obľúbite.
Americká whiskey
Aj v USA sa používa názov whiskey. Okrem toho ale narazíte aj na označenie Bourbon, čo je tiež whiskey, ale základ tohto variantu tvorí minimálne z 51% kukurica. Najmenej dvakrát prejde destiláciou, a potom zreje iba v nových opálených sudoch z bieleho duba. Z nich získava typickú dymovo-drevitú chuť. Pokiaľ má niesť označenie „straight bourbon“ musí v sudoch ležať najmenej dva roky.
Za Bourbon možno označiť aj známu Tennessee whiskey. Tá ale musí okrem kukurice a zrenia v sudoch splniť ešte jednu podmienku – vypálený destilát sa filtruje cez drevené uhlie, ako je to napríklad aj pri bielych rumoch. Od takej whiskey možno očakávať príjemnú sladkastosť, jemnosť a ľahkú chuť.
Kanadská whisky
Kanadská whisky sa vyrába prevažne z raže, pretože tá sa radí medzi najmenej chúlostivé obilniny a v Kanade sa jej darí. Väčšinou však býva vyrobená z viacerých druhov rôznych obilnín. Kanaďania vsádzajú skôr na blendované whisky.
Pravidlá nariaďujú, že kanadská whisky musí zrieť v sudoch najmenej 4 roky. Majú jemnejšiu chuť ako americké Bourbony a spravidla sa vyznačujú chuťou plnou ovocia, korenia, karamelu a škorice.
Whisky z ďalších krajín
Okrem vyššie spomenutých najznámejších druhov whisky narazíte samozrejme aj na fľaše z iných krajín. Nemusí to automaticky znamenať, že by boli o niečo horšie alebo menej kvalitné. Tieto krajiny síce nemajú vo výrobe tohto alkoholického nápoja takú dlhú tradíciu, na druhú stranu tu popularita whisky stále stúpa a aj medzi nimi nájdete úplne jedinečné kúsky.
Japonská whisky – V Japonsku používajú takmer totožné postupy výroby ako v Škótsku. To ale neznamená, že by išlo o nejakú lacnejšiu napodobeninu. Japonská whisky dokonca často vyhráva na uznávaných svetových súťažiach.
Česká whisky – Aj u našich susedov sa nachádza hneď niekoľko svetovo známych páleníc whisky. Medzi tie najuznávanejšie patrí napríklad Gold Cock alebo Hammer Head.
Popis etikety
Single malt vs. Blended
Po zemi pôvodu prichádza na rad ďalšie základné rozdelenie whisky podľa toho, či sa jedná o tzv. single malt alebo miešanú whisky (blendovanú). Ani v tomto prípade sa ale nedá povedať, že by bol jeden variant lepší ako druhý. Každý sa totiž vyznačuje trochu inou charakteristikou aj chuťou. Zostáva teda na vás, ktorý z nich si nakoniec obľúbite. Aby ste mali lepší prehľad, pokúsime sa vám aspoň naznačiť, čo od konkrétneho druhu očakávať.
Single malt
Single malt je jednosladová whisky. To znamená, že pochádza z jednej obilniny, v tomto prípade sa používa sladový jačmeň. Vďaka tomu býva destilovaná v jednej pálenici a obvykle zreje v jednom sude. Vyplýva z toho jedna nesporná výhoda – pálenica má všetku výrobu aj produkciu pod kontrolou a teda môže ručiť za kvalitu výsledného produktu.
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že single malt whisky jednoznačne vyhráva. Je pravda, že odborníkmi býva označovaná za kvalitnejšiu a zodpovedá tomu aj jej cena. Na druhú stranu musí byť sama o sebe naozaj dobrá, pretože výrobcovia nemajú šancu nijako ju doladiť ani zjemniť. Býva preto chuťovo výraznejšia a silnejšia, čo nemusí vyhovovať každému.
Blended
Miešaná alebo blendovaná whisky býva zmesou 10 až 50 rôznych druhov whisky (Zdroj: Scotch Whisky Association). Väčšinou pochádzajú z niekoľkých odlišných páleníc. Výsledný nápoj prechádza dlhým niekoľkohodinovým procesom miešania a dochucovania. Blendované whisky bývajú jemnejšie a určite ich odporúčame všetkým, ktorí s pitím whisky ešte len začínajú alebo s ním nemajú až tak veľa skúseností.
Obsah alkoholu
Už vyššie bolo spomenuté, že napríklad škótska whisky musí mať minimálny obsah alkoholu 40 %, aby mohla byť stočená do fliaš. Všeobecne sú whisky pomerne silné alkoholické nápoje, aj z toho dôvodu si ich niektorí ľudia jednoducho nikdy neobľúbia. Obsah alkoholu sa pohybuje zhruba od 40 do 70 %.
Odborníci tvrdia, že čím je obsah alkoholu pri whisky vyšší, tým intenzívnejšiu chuť má a je v nej koncentrovaných viac príchutí. Rôzne aromatické látky sa totiž rozvíjajú pri rôznej sile alkoholu – napríklad ovocné zložky potrebujú na vyniknutie chuti väčší podiel alkoholu. Pokiaľ ale viete, že vám nápoje s vysokým obsahom alkoholu nevyhovujú, siahnite radšej po slabších variantoch.
Silné single malt whisky sa odporúča pred pitím zriediť dvoma až troma kvapkami čistej vody, čím sa zmierni sila alkoholu a rozvinú sa všetky chute.
Doba zrenia
Presnú dobu zrenia nájdete väčšinou uvedenú na fľaši. Označuje, ako dlho whisky ležala v sudoch a do veľkej miery ovplyvňuje jej jemnosť. Počas tejto doby sa chuť stáva komplexnejšou, výraznejšou a zaguľatenejšou. Všeobecne sa dá povedať, že čím je doba zrenia vyššia, tým lepšie. Počítajte ale s tým, že spoločne s dobou zrenia stúpa aj obstarávacia cena.
Nezabúdajte, že sa vždy počíta iba doba zrenia v sude. To znamená, že aj keď kúpite desaťročnú whisky a ďalších desať rokov ju neotvoríte, stále sa jedná iba o desaťročnú whisky.
Cena
Cena za fľašu whisky sa odvíja od mnohých faktorov. Spravidla platí, že čím kvalitnejšie suroviny boli použité a čím viac práce stojí za samotnou výrobou, tým vyššia je aj cena. Vybrali sme tri cenové kategórie, v ktorých budete na trhu vyberať asi najčastejšie.
Whisky do 20 €
Fľašu whisky si môžete kúpiť aj za cenu nižšiu ako 20 €. Väčšinou sa jedná o známych svetových výrobcov, ktorí produkujú alkohol vo veľkom a ich produkty nájdete v každom supermarkete. Rozhodne ale nejde o nápoje pre skutočných znalcov, jedná sa skôr o mainstreamové značky, ktoré si síce získavajú obľubu po celom svete, nemajú však žiadnu závratnú kvalitu. Sú skvelou voľbou predovšetkým do koktailov, kde by bola škoda použiť drahé a kvalitné whisky.
Whisky od 20 do 40 €
Ak hľadáte naozaj kvalitnú whisky, počítajte s tým, že budete musieť za fľašu zaplatiť minimálne 25 €. Za sumu 40 € a viac už môžete nájsť naozaj kvalitné kúsky s dlhšou dobou zrenia aj vyšším obsahom alkoholu. V tejto cenovej kategórii si môžete zakúpiť aj fľaše v peknom darčekovom balení, ktoré sa skvele hodia na špeciálne príležitosti.
Whisky nad 60 €
Ak hľadáte whisky naozaj špičkovej kvality, potom ju nájdete práve v tejto cenovej kategórii. Či už si brúsite zuby na škótsku, írsku americkú alebo kanadskú whisky, nad 60 € si zakúpite už naozaj kvalitné kúsky. Táto cenová kategória však rozhodne nekončí na hranici 60 €, cena niektorých fliaš sa môže vyšplhať aj vysoko nad 200 €. Väčšinou sa jedná o limitované edície a zberateľské kúsky.
Ako piť whisky?
Ak si už dáte prácu s podrobným výberom a zaobstaráte si naozaj kvalitnú whisky, mali by ste tiež vedieť, ako ju správne piť. V prvom rade by ste mali zvoliť vhodný pohár. Určite poznáte klasické poháre na whisky s jednoduchým tvarom a hrubým, širokým dnom. Ten určite môžete použiť na popíjanie s priateľmi, pri pokročilejšej degustácii však odporúčame voliť skôr pohárik na koňak v tvare slzy, aby ste mohli nasať všetky vône.
Držte sa predovšetkým základného pravidla: whisky sa nepije, ale popíja, ochutnáva a jej chuť sa necháva rozplynúť po celom jazyku. Ako už bolo povedané vyššie, jedná sa o pomerne silný alkoholický nápoj, preto ju pite pomaly a užívajte si jej chuť.
Bez ľadu
Do whisky sa nepridáva ľad, ani sa nechladí. Ideálne by sa mala piť pri izbovej teplote. Ľad totiž otupuje už aj tak jemnú chuť a nebudete ju tak schopní poriadne vnímať. Pokiaľ na vás whisky bude veľmi silná, môžete si ju zriediť pár kvapkami čistej vody. Použite kohútikovú vodu, v žiadnom prípade ju nemiešajte so sódou.
Výnimkou sú samozrejme koktaily a miešané nápoje, kde sa bez ľadu nezaobídete. Medzi tie najobľúbenejšie koktaily z whisky sa radí napríklad Manhattan, Rob Roy alebo Old Fashioned.
Čo sledovať pri degustácii
Ak sa chcete do sveta whisky naozaj ponoriť, porovnávať medzi sebou jednotlivé druhy a starostlivo degustovať, potom môžete pri ochutnávaní sledovať tieto znaky:
- Farba – v tej sa odráža nielen spôsob výroby, ale aj typ a doba zrenia. Môže byť takmer priezračná, svetlo žltá, zlatistá až tmavo jantárová.
- Aróma – v škótskych whisky je často cítiť rašelinový nádych. Všeobecne možno cítiť aj vône kvetov, dymu, karamelu, vanilky, rôzneho korenia i ovocia.
- Telo – pod týmto pojmom si môžete predstaviť celkovú konzistenciu whisky a pocit v ústach pri jej ochutnávaní.
- Chuť – snažte sa dúšok whisky pomaly pováľať na jazyku a vnímať a rozpoznávať všetky rôzne chute, ktoré vám pripomína.
- Koniec – po prehltnutí prichádza ešte takzvané dokončenie chuti, alebo teda pocit, ktorý vám po whisky zostal v ústach.
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.