Menu

Xiaomi Redmi 10 2022 4GB/64GB – Recenzie, testy a porovnania

Pre nenáročných v kategorii Mobilné telefóny do 200 €

Klady

  • Vyššia obnovovacia frekvencia v cenovej hladine
  • Nechýba NFC
  • Čítačka odtlačku prsta na strane

Zápory

  • Natáčanie iba vo FullHD pri 30 fps
  • Ultraširoký a makro objektív skôr do počtu
  • Plastové telo
150 € Orientačná cena

Základné parametre

Xiaomi Redmi 10 2022 je reinkarnáciou už skôr vydaného modelu, preto napokon doplnil výrobca do názvu aj rok 2022. A čo je na telefóne prekvapujúce najviac? Telefón sa nezmenil vôbec v ničom, iba sa dočkal opätovného vydania. V recenzii nižšie si rozoberieme, prečo to nie je zle, aké má telefón klady a zápory a ako si stojí v porovnaní s konkurenciou.

Výkon a systém

Pretože sa v podstate jedná o model roku 2021, nemožno očakávať nejaký extrémny výkon. Osemjadrový procesor MediaTek Helio G88 pracuje maximálne na takte 2 GHz a v teste AnTuTu dostal 210 000 bodov za výkon. Konkurenčné modely typicky ponúkajú o 50-80% viac. Trochu miernejšie rozdiely sú pri využití testu GeekBench 5.4, kde je za konkurenciou Xiaomi Redmi 10 2022 „len“ o 35-50%. Čo to ale v praxi znamená?

Pretože telefónu nechýba dostatok operačnej pamäte (4 GB) a úložisko má tiež 128 GB, nie je s nižším výkonom až taký problém. Samozrejme, Xiaomi Redmi 10 2022 nie je modelom určeným na hranie hier. Pokiaľ hľadáte ale spoľahlivý lacný model, ktorý zvládne plynule surfovať internetom, prehrávať videá a využívať sociálne siete, výkon mu stačí.

Je škoda, že je už z výroby nainštalovaný starší operačný systém Android 11. Upgrade na Android 13 by však mal byť možný. Na vyššiu verziu ale tento telefón pravdepodobne už nedostanete.

Parameter Tento produkt
Operačný systém

Android 11

Procesor

Helio G88

Počet jadier procesora

8

Maximálna frekvencia procesora (GHz)

2

Operačná pamäť RAM (GB)

4

Výkon podľa AnTuTu

210 000

Výkon podľa GeekBench 5 (jedno jadro)

367

Výkon podľa GeekBench 5 (všetky jadrá)

1 253

Veľkosť úložiska (GB)

64

Displej a fotoaparát

Že sa jedná o lacný telefón napovedá aj technológia obrazovky. Výrobca volil pri modeli Xiaomi Redmi 10 obrazovku s uhlopriečkou 6,5 palca, technológiou IPS a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Rozlíšením 2 400 x 1 080 pixelov spadá telefón do priemeru kategórie. Svietivosť bohužiaľ výrobca neuvádza, ale garantujeme, že bude skôr podpriemerná.

Parameter Tento produkt
Uhlopriečka hlavného displeja (v palcoch ")

6,5

Technológia displeja

IPS

Rozlíšenie hlavného displeja

2 400 x 1 080

Jemnosť hlavného displeja

405

Obnovovacia frekvencia hlavného displeja(Hz)

90

Odolné sklo

Gorilla Glass 3

Na chrbte Xiaomi Redmi 10 nájdete 3 klasické fotoaparáty, ten hlavný z nich pritom pracuje so snímačom s rozlíšením 50 megapixelov a svetelnosťou f/1,80. Veľkosť snímača bohužiaľ výrobca neuvádza, pravdepodobne to bude ale rovnaký snímač Samsung ISOCELL JN1, ako napríklad pri modeli Realme 8i. Hlavný fotoaparát vytvorí za dobrých svetelných podmienok relatívne použiteľné fotky.

Ďalej nájdete na chrbte 8MPx ultraširoký foťák a makroobjektív s rozlíšením 2 MPx. Ani od jednej z týchto kameriek nič veľmi neočakávajte. Ultraširoký foťák bude rovnako použiteľný za veľmi dobrého svetla, makro ale skôr nikdy nepoužijete. Predný foťák s rozlíšením 8 MPx zachytí rozumne vyzerajúce selfie len za dobrého svetla, v tme alebo na príliš osvetlenom mieste vás nepoteší.

Parameter Tento produkt
Počet zadných fotoaparátov

4

Rozlíšenie hlavného fotoaparátu (Mpx)

50

Svetelnosť hlavného fotoaparátu

f/1,80

Rozlíšenie fotoaparátu s teleobjektívom (MPx)

2

Svetelnosť fotoaparátu s teleobjektívom

f/2,40

Rozlíšenie širokouhlého fotoaparátu (MPx)

8

Svetelnosť širokouhlého fotoaparátu

f/2,20

Počet predných fotoaparátov (selfie)

1

Rozlíšenie predného fotoaparátu (MPx)

8

Svetelnosť predného fotoaparátu

f/2,20

Optická stabilizácia

Nie

Maximálna kvalita videa (hlavný fotoaparát)

FullHD 30fps

Konštrukcia a funkcie

Rámček aj chrbát Xiaomi Redmi 10 tvorí plastová konštrukcia v matnej povrchovej úprave. Na prvý pohľad tak telefón vyzerá o trochu drahšie, než koľko naozaj stojí. Displej chráni staršie ochranné sklo Gorilla Glass 3. Pretože ale už dlho nejde o najlepšie sklíčko na trhu (vydané v roku 2013) jeho vlastnosti nie sú ideálne. Na druhú stranu je o dosť odolnejší než mobily, ktoré Gorilla Glass nemajú.

Hmotnosť telefónu sa zastavila na celkom príjemných 181 gramoch. Je dobre, že aj napriek malej váhe mobilu výrobca do vnútra vmestnal batériu s kapacitou 5 000 mAh. Tá sa nabíja rýchlosťou 18 wattov a vydrží pri menej intenzívnom využití v pohode aj dva dni. Príjemným prekvapením v cene telefónu je funkcia NFC. Tá sa v lacnom segmente nájde len málokedy. Nechýba slúchadlový konektor a slot pre pamäťovú kartu.

Parameter Tento produkt
Slot pre SD kartu

Áno, zdieľaný

Rýchlonabíjanie

Áno

Rýchlosť drôtového nabíjania (W)

18

Bezdrôtové nabíjanie

Nie

Rýchlosť bezdrôtového nabíjania (W)

Nerelevantné

Kapacita akumulátora (mAh)

5 000

Krytie proti vode a prachu

Nie

DUAL SIM

Áno

Čítačka odtlačkov prstov

Áno

Technológia pripojenia k internetu

LTE

Navigačné systémy

GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou

NFC

Áno

Jack 3,5 mm

Áno

Hmotnosť (g)

181

Šírka (mm)

75,5

Výška (mm)

162

Hrúbka (mm)

8,9

Názory používateľov a ďalších expertov

Užívatelia vo svojich recenziách hovoria najčastejšie o nízkej hmotnosti a dobrej výdrži batérie. Niektorí kvitujú aj osadenie čítačky odtlačkov prstov na pravú stranu na tlačidlo namiesto tradičnejšie používaného chrbta mobilu. Je pravdou, že táto poloha čítačky je nielen estetickejšia, ale aj podstatne ergonomickejšia. Naprieč československým internetom sme na žiadne výhrady nenarazili. Prečítať všetky recenzie

Odborníci ako ten najväčší a najdôležitejší klad označujú dobré nacenenie telefónu. S ohľadom na dostupné vybavenie a funkcie je telefón totiž skutočne lacný. S užívateľmi sa zhodujú na dobrej výdrži batérie a chvália tiež vyššiu obnovovaciu frekvenciu displeja. V ich prípade ale už negatíva nechýbajú – IPS displej by mohol mať lepšie farby a 18W nabíjanie je podľa nich pomalé. My s tým nesúhlasíme, pretože možno aj práve preto môže byť cena takto nízka.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Vo svojej cenovej hladine ponúka Xiaomi Redmi 10 vyššiu obnovovaciu frekvenciu, než konkurencia. Je tomu tak však na úkor použitej technológie obrazovky. Veľkou prednosťou telefónu je osadenie čipu NFC, telefónom je preto možné v obchode platiť a to nie je v jeho cenovej relácii obvyklé. Poteší tiež čítačka odtlačkov prstov na boku, radosť naopak neurobia sekundárne fotoaparáty ani plastové telo zariadenia.

Porovnanie s alternatívami

Možno sa pýtate, prečo by ste si teda nemali kúpiť papierovo lepší Realme 8i. A dôvodov pre aj proti vám dáme hneď niekoľko. Realme 8i je zaujímavou alternatívou s podstatne rýchlejším procesorom (o 35-55%) a vyššou obnovovacou frekvenciou obrazovky. Xiaomi Redmi 10 naopak ponúka technológiu NFC, ktorou Realme 8i nedisponuje. Telefón je navyše o nejakých 13 gramov ľahší, čo v ruke spoznáte. Je teda na preferenciách používateľa, čo uprednostňuje.

Záverečné zhrnutie

Xiaomi Redmi 10 2022 je kópiou staršieho Xiaomi Redmi 10 a nijako sa od neho nelíši. A to je vlastne dobre, pretože výrobca nasadil telefónu tentoraz skutočne kompetitívnu cenovku. Vo svojej cenovej hladine ponúkne recenzovaný model dostatok výkonu na nenáročné využitie, navyše ale disponuje nadštandardnou možnosťou platby mobilom prostredníctvom NFC. To konkurencia neponúka.

Zaujímavou (a tiež drahšou) alternatívou je model Poco m5s, ktorý ponúkne lepší displej, výkon, väčšie úložisko a NFC mu nechýba.

150 € Orientačná cena
Autor: Jakub Gulec | Dátum: | Produkt: Xiaomi Redmi 10 2022 4GB/64GB
Jakub Gulec
Jakub sa venuje redakčnej činnosti zameranej primárne na technológie. Téma mobilných telefónov mu nie je cudzia, v našej redakcii sa jej venuje cez rok, o problematiku tohto odvetvia sa však zaujíma aj vo voľnom čase. V článku vám napríklad popíše fotografické schopnosti telefónov do 200 €. Jeho články nájdete aj pri bezdrôtových slúchadlách a powerbánk.

Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti

Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.

Napíšte otázku

Odpovědět na dotaz

Nenašli ste v diskusii odpoveď? Spýtajte sa a naša redakcia nájde na praktické a zaujímavé otázky odpoveď.


Ďalšie recenzie

Recenzia Xiaomi Redmi 10 2022 4GB/64GB

Xiaomi Redmi 10 2022 4GB/64GB

150 € Orientačná cena