Zavárací hrniec je jednoduchým typom kuchynského zariadenia. Dalo by sa povedať, že takmer jednoúčelovým, i keď fantázii sa medze nekladú. Aby ste mali predstavu o podobe tohto produktu, hneď v úvode vám predstavíme hlavný rozdiel medzi klasickým zaváracím hrncom a elektrickým zaváracím hrncom.
V ďalších kapitolách sa potom zameriame na výrobný materiál, respektíve opláštenie hrnca, jeho celkový príkon, ale aj na dostupné objemy. K zaváracím hrncom si môžete zaobstarať ešte rad praktického príslušenstva a využiť niektoré nadštandardné funkcie drahších modelov.
Prostredníctvom tohto článku vám predstavíme nielen zaváracie hrnce vrátane ich orientačných obstarávacích cien, ale zmienime sa tiež o tom, ako správne zavárať jednotlivé potraviny.
Ako vybrať zavárací hrniec stručne:
- Zvoľte radšej elektrický. Klasický hrniec je síce o niečo lacnejší, na druhej strane s ním býva celý proces zložitejší a neponúka takmer žiadne ďalšie funkcie na uľahčenie zavárania.
- Zamerajte sa na výrobný materiál. Najlepšou voľbou sú určite nerezové hrnce, pri nich však musíte počítať s vyššou obstarávacou cenou. Smalt je náchylnejší na poškriabanie a môže časom dokonca popraskať.
- Nech má dostatočný príkon. Čím bude vyšší, tým rýchlejší bude celý proces a nahrievanie hrnca.
- Dôležitý bude tiež objem. Č už plánujete v hrnci zavárať, alebo ho trebárs používať na prípravu horúcich nápojov, mala by vašim potrebám zodpovedať predovšetkým jeho veľkosť.
- Pozor na rozptyl teplôt a času. Keď už budete mať možnosť si tieto hodnoty na hrnci zvoliť, mal by ich výber byť dostatočne pestrý.
- Nezabudnite na bezpečnosť a manipuláciu. K jednoduchému vypúšťaniu vody poslúži výpustný ventil a na hrnci by nemali chýbať ani bezpečnostné prvky.
Ak sa zaujímate aj o iné druhy hrncov, môžeme vám odporučiť naše porovnanie pomalých, parných, tlakových a fritovacích variantov.
Prečo si zaobstarať zavárací hrniec
Dôvodov, prečo sa odhodlať k zaváraniu potravín, je hneď niekoľko. A pokiaľ vás varenie baví a radi tvoríte domáce pochúťky, môže byť zavárací hrniec dobrým kuchynským pomocníkom.
Jasný obsah a pomer ingrediencií
Pokiaľ si budete marmelády, džemy, šťavy a ďalšie zmesi pripravovať doma, vyhnete sa tak konzumácii konzervantov a ďalších potenciálne škodlivých látok, ktorými výrobcovia v prípade svojich produktov rozhodne nešetria. Navyše zistíte, že výroba vlastných zaváranín je finančne výhodnejšia, než nákup farmárskych produktov.
Kvalitná dávka vitamínov
Zelenina a ovocie ponúkané v dnešných supermarketoch vyzerá na prvý pohľad chutne a lákavo – preto, že obsahujú celý rad chemických látok, konzervantov a leštidiel. Oveľa lepšie je pochutnať si na domácom ovocí, ktoré vám vďaka zaváraniu vydrží v komore pomerne dlho. Pokiaľ k ovociu nepridáte žiadny cukor, získate tak veľmi zdravú pochúťku.
Zužitkovanie úrody
Sezónnych plodov sa navyše niekedy urodí také veľké množstvo, že ho ani nestihnete zjesť a začne sa kaziť. Týmto spôsobom ho môžete uchovávať dlho a schovať si ho na zimné mesiace, kedy sú ovocie a zelenina v obchodoch menej dostupné.
Zásoby na horšie časy
V zaváracom hrnci môžete zavárať aj mäso, údeniny, ryby, huby či hotové jedlo. S veľkou zásobou domácich zaváraných jedál môžete uspokojiť hlad, i keď nemáte na varenie čas, energiu, alebo chladnička zíva prázdnotou a na nákup sa dostanete až neskôr.
Jedlo na cesty
Zavárané hotové jedlo nájde uplatnenie aj pri cestovaní, na dovolenke, alebo keď napríklad idete na chatu. To sú okamihy, kedy si radi domáce jedlo len zohrejete a môžete si naplno užívať voľný čas a relaxovať.
Lepšie než mrazenie
Nie každý z nás má objemnú mrazničku na uskladnenie potravín. Zaváraniny nie sú na skladovanie náročné, a pokiaľ nemáte veľa miesta v komore alebo na kuchynskej linke, môžete ich uskladniť v pivnici, garáži alebo v kôlni. Podmienkou je, aby bolo miesto chladné a temné.
Ďalšou výhodou je dlhšia trvanlivosť zaváraných potravín. Pokiaľ urobíte zaváranie správne, vydrží vám takto upravenej jedlo až 3 až 5 rokov. Oproti tomu mäso v mrazničke by sa malo spotrebovať v do pár mesiacov, pretože stráca svoju charakteristickú štruktúru a chuť. Ovocie a huby vydržia v mrazničke asi rok, ale postupne sa z nich uvoľňuje šťava a nechutia už príliš dobre.
Darček pre každého
Domáca marmeláda alebo lahodná ovocná šťava predstavuje krásny darček, ktorým môžete obdarovať a potešiť v podstate kohokoľvek. Niektoré gazdinky povýšili svoj zavárací um na takú vysokú úroveň, že konzumácia ich produktov predstavuje jedinečný zážitok a dokáže človeku zlepšiť deň.
Klasický vs. elektrický
Na trhu si môžete vybrať z dvoch typov zaváracích hrncov, ktoré sa líšia nielen svojim celkovým spracovaním, ale taktiež výškou obstarávacích nákladov. Ide o:
- Klasický zavárací hrniec – potrebuje externý zdroj tepla, používa sa prakticky rovnako ako akýkoľvek iný hrniec. Všetko si musíte postrážiť sami, jeho hlavnou výhodou je nízka obstarávacia cena.
- Elektrický zavárací hrniec – sám ohrieva vodu a stráži si teplotu, často disponuje výpustným ventilom a ďalšími vychytávkami. Potrebuje jedine prívod elektriny, no hlavnou nevýhodou je vyššia cena.
Klasický zavárací hrniec
Ten pozná nepochybne každý ešte z dôb našich babičiek. Plechový vysoký hrniec vybavený pokrievkou, v ktorej sa nachádza otvor na umiestnenie teplomeru. Môžeme ho prirovnať k bežnému hrncu, v ktorom varíte na sporáku, má len oveľa väčší objem, aby sa do neho vošli zaváracie poháre. Z vyššie uvedeného opisu je zrejmé, že sa aj podobne používa.
Na zahriatie hoj musíte umiestniť na sporák alebo varnú dosku. Dnes existujú dokonca aj klasické zaváracie hrnce vhodné na indukčnú dosku. V každom prípade tento typ potrebuje nejaký externý zdroj tepla, na ktorý ho dáte. Teplomer vás potom bude informovať o aktuálnej teplote. Po dosiahnutí určitej hodnoty vložíte do vnútra poháre a budete sa snažiť udržiavať stále rovnakú teplotu. Po danom čase zaváraniny vyberiete a máte hotovo.
Tento proces však nie je tak jednoduchý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Zaváraniu sa musíte venovať naozaj starostlivo, aby vám napríklad nepraskli poháre alebo nedošlo k nedostatočnému zaváraniu potravín, ktoré by sa mohli následne skaziť. (Zdroj: Wikipedia). Klasický hrniec nezvládne nič sám, všetko si musíte postrážiť. Jeho hlavnou výhodou je nízka obstarávacia cena – oproti elektrickej verzii je o poznanie lacnejší.
Elektrický zavárací hrniec
Elektrický zavárací hrniec je opakom toho klasického, minimálne čo sa týka samotného procesu zavárania. Pokrýva totiž všetky nevýhody, ktoré sa spájajú s používaním klasického zaváracieho hrnca. Najväčšie plus spočíva v šetrení vášho času a uľahčení celého procesu. V prípade elektrického hrnca sa totiž nemusíte starať takmer o nič.
V prvom rade nie je závislý na sporáku. Elektrický hrniec totiž zvládne zohrievať vodu vo vnútri svojpomocne. Jediné, čo k chodu potrebuje, je prívod elektriny. Môžete ho vďaka tomu používať nielen doma, ale napríklad aj vonku, na terase, na chalupe alebo kdekoľvek inde. Požadovanú teplotu v priebehu samotného zavárania navyše stráži a udržiava ju väčšinou termostat, takže s ničím nebudete mať akúkoľvek prácu.
Pohodlnejšie a viacstranné využitie je nepochybne jedinou nevýhodou, a tou je vyššia obstarávacia cena. Tá sa mimochodom odvíja od toho, z akého materiálu je elektrický zavárací hrniec vyrobený. Najdrahšie kúsky sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele.
Ďalšie benefity elektrického zaváracieho hrnca
Nielen proces zavárania vám potom uľahčia aj ďalšie prídavné funkcie a príslušenstvo. Medzi nich môžeme zaradiť napríklad výpustný ventil, skrz ktorý sa dá po dokončení zavárania vypustiť voda. Ťažký hrniec potom nemusíte zdvíhať a vylievať ručne, ako je tomu v prípade klasického typu. Okrem toho môžete výpustku využiť aj na rozlievanie teplých nápojov, keď sa napríklad v zime rozhodnete v hrnci zohriať čaj alebo varené víno pre viac ľudí.
Typ zaváracieho hrnca | Výhody | Nevýhody |
Klasický | + Dá sa použiť aj ako bežný hrniec
+ Nižšie obstarávacie náklady |
– Zaváraniu sa musíte starostlivo venovať
– Je potrebné mať v dosahu platničku – Proces nie je automatický – Ručné vylievanie vody |
Elektrický | + Funguje celkom samostatne
+ Bezpečnostné prvky + Viac funkcií na uľahčenie zavárania + Nevyžaduje platničku + Dá sa používať aj vonku + Multifunkčné využitie + Jednoduché vypúšťanie vody (výpustka) |
– Vyššia obstarávacia cena
– Potrebuje prívod elektriny |
Výrobný materiál
Pokiaľ sa rozhodnete pri nákupe zaváracieho hrnca vsadiť na osvedčený elektrický variant, potom sa zaujímajte aj o to, z akého výrobného materiálu je daný výrobok zhotovený – presnejšie povedané, aké je opláštenie hrnca. Materiál opláštenia totiž ovplyvňuje nielen cenu produktu, ale taktiež napríklad náročnosť údržby a jeho životnosť. V tomto smere môžete vyberať medzi dvoma odlišnými materiálmi:
- Smalt – cenovo dostupný, údržba je ale náročnejšia, pohlcuje pachy, citlivý na poškriabanie a odrenie.
- Nerezová oceľ – veľmi odolná, nepohlcuje pachy, jednoducho sa čistí, cena je ale oproti smaltu takmer dvojnásobná.
Smaltované zaváracie hrnce
Smaltované zaváracie hrnce vás na prvý pohľad ohromia svojou cenovou dostupnosťou. Počítať však musíte s tým, že tento typ materiálu sa trochu horšie udržuje. Má tendenciu pohlcovať pachy a niekedy je problém odstrániť z nej odolné škvrny (napríklad od červeného vína).
Pozor by ste si mali dať tiež pri zaobchádzaní s ním samotným, keďže smalt je náchylnejší na akékoľvek škrabance a odreniny. V najhoršom prípade vám môže dokonca popraskať. Popraskaný smalt bude časom odpadávať a hrniec môže začať hrdzavieť.
Nerezové zaváracie hrnce
Opakom smaltovaných elektrických hrncov je nerezové prevedenie. Jeho povrch je veľmi odolný a znesie aj hrubšie zaobchádzanie. Mnohí kulinári ocenia aj to, že nerez na seba neviaže žiadne pachy pri zaváraní ani pri príprave najrôznejších nápojov. Hrniec bude teda stále ako nový. Jednoducho sa tiež umýva a udržuje v čistote. Nerez sa taktiež vyznačuje výbornou vodivosťou tepla.
Tento nadštandard je vykúpený zhruba dvojnásobnou cenou oproti smaltovaným modelom. Dajte si tiež pozor na to, aby nebol plášť hrnca príliš tenký. Výrobcovia majú tendenciu používať v rámci šetrenia tenký plech, ktorý už môže podliehať deformácii.
Materiál opláštenia | Výhody | Nevýhody | Cenová hladina |
Smalt | Nízka cena, slušný výber | Pohlcuje pachy, náročnejšia údržba, citlivý na poškriabanie | Nízka až stredná |
Nerezová oceľ | Vysoká odolnosť, jednoduchá údržba, výborná vodivosť tepla | Vysoká cena, sklony k deformácii v prípade tenkého plechu | Vysoká |
Príkon
Príkon elektrického zaváracieho hrnca hrá dôležitú rolu pri výbere konkrétneho modelu. Čo sa týka jednotiek, uvádzajú sa vo wattoch (W). Všeobecne platí, že čím väčší príkon bude zavárací hrniec mať, tým rýchlejšie a efektívnejšie bude zaváranie. To je pravdepodobne ten najväčší prínos zariadenia s vysokým príkonom.
Počítať však musíte s tým, že s narastajúcim príkonom porastie aj celková spotreba elektrickej energie. Veľký príkon sa zároveň premietne aj do väčších obstarávacích nákladov pri kúpe elektrického zaváracieho hrnca. V prípade zaváracích hrncov sa hodnota príkonu môže pohybovať v týchto hladinách:
- 1 000 W – v prípade najlacnejších modelov. Počítať však musíte s dlhšou dobou nahrievania a horšou funkčnosťou.
- 1500 až 1 800 W – zlatá stredná cesta. Táto hodnota je typická pre hrnce strednej až vyššej kvality.
- 2 000 až 2 500 W – takto vysoký príkon už je výsadou luxusnejších modelov.
- 2 500 W a viac – najvyšší príkon potrebujú objemné hrnce pre komerčné využitie. I tak v nich však ohrev vody trvá dosť dlho.
Počítať však musíte s tým, že s narastajúcim príkonom rastie aj celková spotreba elektrickej energie. Vysoký príkon sa zároveň premietne aj do vyššej ceny pri nákupe. Každopádne, na to aby bolo zaváranie v elektrickom hrnci skutočne efektívne, neodporúčame ísť pod hranicu 1 500 W.
Objem
Objem zaváracieho hrnca rozhoduje o tom, koľko pohárov s pripravovanými pokrmami budete schopní naraz zavárať. Takže ani tento parameter by ste rozhodne nemali podceňovať. Pred nákupom si rozmyslite, na čo primárne budete zavárací hrniec využívať – či to bude iba občasné zaváranie sezónneho ovocia a zeleniny, alebo častejšie používanie a príprava horúcich nápojov.
- 16 l – štandardný objem najmenších modelov.
- 29 l – objem veľkých elektrických hrncov.
- 30 – 60 l – objem hrncov na komerčné účely.
Aby ste získali predstavu o tom, aký je vzťah medzi objemom hrnca a počtom zaváraninových pohárov, uvádzame praktický príklad: do hrnca s objemom 27 litrov sa zmestí cca 18 až 22 zaváraninových pohárov štandardnej veľkosti (objem 0,7 l).
Nastavenie teploty a času
Elektrické zaváracie hrnce umožňujú nastavenie teploty v rôznych intervaloch. Väčšinou sa dá voliť teplota ohrievania v rozmedzí 50 až 100 °C, lepšie modely potom ponúkajú aj voľbu medzi 30 až 100 °C. Termostat potom zaistí, že hrniec udrží po celú dobu procesu rovnakú teplotu, na ktorú ste ho nastavili a nemusíte nič strážiť.
Vo väčšine prípadov disponujú dvoma otočnými kolieskami. Prvé slúži na reguláciu teploty, tým druhým nastavujete čas. Časový spínač sa dá väčšinou nastaviť v rozmedzí 20 až 120 minút. Prítomnosť časovača vám uľahčí prácu v tom, že na zaváranie nemusíte myslieť. Po uplynutí nastaveného času sa ohrievanie samo vypne. Niekedy sa stretnete s funkciou nepretržitého chodu – ohrievanie tu trvá do tej doby, dokým hrniec ručne nevypnete.
Funkcie
Aj keď zaváracie hrnce pôsobia na prvý pohľad ako jednoúčelové produkty bez akéhokoľvek nápadu, nie je tomu tak. Vyberať môžete z najrôznejších modelov elektrických zaváracích hrncov, ktoré sú primárne vybavené nadštandardnými funkciami a disponujú praktickým príslušenstvom. To vám môže napríklad uľahčiť prácu v priebehu samotného zavárania, ale taktiež vďaka nim napríklad môžete hrniec použiť na viacero účelov.
Bezpečnostné prvky
Pri nákupe elektrického zaváracieho hrnca dbajte na to, aby mal:
- Poistku proti zapnutiu na sucho – hrniec sa nezapne, dokým v ňom nie je voda.
- Ochranu proti vyvretiu vody – ak je v hrnci málo vody, automaticky sa vypne. Hladinu vody strážia špeciálne senzory
- Tepelne izolované držadlá – pre bezpečnú manipuláciu s hrncom.
- Krytie proti prieniku vody – zabráni poškodeniu hrnca pri prípadnom obliatí vonkajších častí.
- Protišmykové nožičky – zaisťujú stabilitu.
Výpustný ventil
Ten je súčasťou skôr elektrických zaváracích hrncov. Vďaka ventilu môžete pohodlne odliať vodu zvnútra, prípadne ho využijete pri nalievaní pripraveného horúceho nápoja. Pri výbere hrnca dbajte na to, aby výpustný ventil nebol umiestnený príliš vysoko. V tomto prípade by aj po vypustení zostala na dne zvyšná tekutina a hrniec by ste museli nakláňať alebo ručne vylievať.
Plastové ventily nájdete v na väčšine zaváracích hrncov. Sú však pomerne krehké a môžu sa ľahko poškodiť. Lepšou voľbou je nerezový ventil, Pri ktorom sa môžete spoľahnúť na dlhšiu životnosť. Mali by ste mať tiež možnosť ventil rozobrať, aby ste ho mohli po použití dôkladne vyčistiť.
Ďalšie funkcie
Pri moderných elektrických hrncoch sa môžete stretnúť s mnohými ďalšími vychytávkami:
- Časovač – umožní vám nastaviť dopredu celkový čas zavárania.
- Odložený štart – proces zavárania môžete nastaviť s istým časovým posunom. Môžete tak hrniec napríklad nastaviť na čas lacnejšieho prúdu.
- Nepretržitý chod – oceníte ho v prípade, ak potraviny v pohári vyžadujú dlhší čas zavárania. Týka sa to napríklad niektorých druhov mäsa, rýb alebo údenín. V praxi to znamená, že hrniec musíte po uplynutí požadovanej doby vypnúť ručne.
- Termostat s reguláciou – pomocou tohto doplnku sa dá plynule regulovať výška teploty, ktorá bude následne udržiavaná.
- Zvuková signalizácia – dosiahnutie požadovanej teploty alebo uplynutie nastaveného času vám hrniec oznámi akustickým signálom. Táto funkcia sa dá častokrát vypnúť.
- LCD displej – zobrazuje informácie o aktuálnom procese zavárania, výške teploty a ostatných parametroch. Vďaka tomu získate dokonalý prehľad o tom, čo sa vo vnútri hrnca odohráva. Displej býva niekedy podsvietený, aby bol lepšie čitateľný.
Príslušenstvo
K hladšiemu priebehu zavárania sa vám potom môže hodiť niekoľko praktických doplnkov.
- Teplomer – potrebujete ho pri klasickom type hrnca.
- Zaváracia hlava – umožní vám precízne dotiahnuť veká pohárov.
- Špeciálne kliešte – na vyberanie horúcich pohárov z hrnca.
- Lieviky a výlevky – na jednoduché nalievanie džemov, kečupov a štiav do pohárov.
- Nadstavec na odšťavovanie – zavárací hrniec vďaka nemu premeníte na odšťavovač.
Obľúbené značky
Ak si chcete zaobstarať kvalitný výrobok s dlhou životnosťou, nepodceňujte ani výber samotného výrobcu. Medzi preverené značky patria napr.:
- Domo – belgická značka, hlavne nerezové modely, všetky majú objem 27 l, cenovo ide o strednú triedu.
- Bielmeier – nemecký špecialista na kuchynské spotrebiče, okrem domácich modelov aj hrnce pre profesionálov, mnoho vychytávok, cena je tu vyššia.
- Sencor – populárny japonský výrobca, cenovo dostupné produkty s objemom 27 l, nechýbajú žiadne základné funkcie.
Domo
Belgická značka Domo vystupuje na európskom trhu s elektrickými spotrebičmi viac ako 35 rokov. V sortimente nájdete okrem domácich spotrebičov aj kuchynských pomocníkov. Zaváracie hrnce Domo sú výhradne elektrické. Vyznačujú sa vysokým počtom funkcií a fungujú úplne autonómne. Ako materiál opláštenia sa tu pri väčšine modelov využíva nerez, smalt je pomerne výnimočný. Objem majú všetky modely zhodne 27 l, ide teda o hrnce vhodné na väčšie domáce zaváranie. Čo sa týka ceny, väčšina produktov stojí okolo 120 €.
Bielmeier
Nemecká značka Bielmeier je zameraná výhradne na kuchynské spotrebiče a bielu techniku. V jej ponuke nájdete ako menšie zaváracie hrnce s objemom 9 l a štandardne veľké modely, tak aj väčšie hrnce vhodné pre profesionálov. Všetky modely sú vyrobené z nerezu a majú mnoho vychytávok, vrátane výpustného kohútika. S rastúcou cenou narazíte aj na kovový ventil. Modely na domáce použitie stoja okolo 160 €, pri profesionálnych hrncoch je obstarávacia čiastka takmer dvojnásobná.
Sencor
Zaváracie hrnce populárnej japonskej značky Sencor sa vyznačujú výborným pomerom cena/kvalita. Napriek tomu, že sú cenovo dostupné (obvykle nestoja viac ako 100 €), ponúknu skvelý objem 27 l a väčšinu moderných funkcií. Nechýba im výpustný ventil, plynule nastaviteľný termostat ani časovač. V ponuke tohto výrobcu nájdete dokonca aj model s časovačom až na 12 hodín, čo je veľmi neobvyklé.
Cena
Obstarávacie náklady zaváracích hrncov sa líšia podľa toho, akému typu dáte prednosť a aký bude jeho výrobný materiál.
Cena do 40 €
Pokiaľ nepatríte k náročným zákazníkom a dávate prednosť klasickému prevedeniu zaváracieho hrnca, určite si prídete na svoje. Tie najlacnejšie modely s veľkým objemom až 30 litrov môžete zakúpiť už od 25 €. Nič lepšie, než pozinkovaný zavárací hrniec s teplomerom za túto cenu však neobdržíte.
Cena od 40 do 80 €
V tomto prípade si už budete môcť vyberať zo základných modelov elektrických zaváracích hrncov. Väčšinou ide o hrnce vyrobené zo smaltu. Čo sa týka parametrov, štandardom je v prípade týchto produktov objem medzi 25 až 27 litrami a príkon do 1 800 W. Počítajte s manuálnym ovládaním a základnou funkčnou výbavou.
Cena od 80 do 160 €
Tu sa už dostávame na úroveň zaváracích hrncov s objemom 29 litrov, digitálnym podsvieteným displejom a s príkonom až 2 000 W. To sú elektrické modely, ktoré vám poslúžia na zaváranie čohokoľvek. Ich neoddeliteľnou súčasťou bude časovač, bezpečnostné prvky, možnosť voľby odloženého štartu a udržiavanie rovnakej teploty. Očakávať môžete vysokú kvalitu a životnosť aj vďaka tomu, že ako materiál prevažuje nerez.
Cena nad 160 €
Nad čiastku 160 € kúpite predovšetkým profesionálne zaváracie automaty od vyhlásených značiek, medzi ktoré patrí napríklad Bielmeier. Počítať môžete aj s nerezovým výpustným ventilom, ochranou proti prehriatiu, kvalitným výrobným materiálom a s pohodlnou reguláciou teploty a času.
Ako správne zavárať
Pokiaľ nie ste v zaváraní úplne zbehlí a zatiaľ sa len učíte, ako s zaváracím hrncom pracovať, môže sa vám hodiť niekoľko praktických rád. Keď si osvojíte osvedčené návyky a základné postupy, neriskujete pri zaváraní možný neúspech.
- Aj keď si kúpite na zaváranie nové poháre a viečka, všetko dôkladne umyte a nechajte odkvapkať.
- Pokiaľ sa rozhodnete nezavárať v pare, ale priamo vo vode, dbajte na to, aby ste poháre ponorili maximálne do polovice ich výšky. Voda môže byť teplá iba v prípade, že používate do pohárov teplý nálev.
- V okamihu, kedy máte pochutiny zavarené, vyberte ich na vlažný podklad, aby poháre nepraskli a ešte raz skontrolujte ich stopercentné uzavretie. Po vychladnutí to môžete overiť tým, že poháre otočíte viečkom dole, prípadne na neho zaklopete – mal by sa ozvať dutý zvuk.
- Potom už vám nič nebráni v tom, aby ste zaváraniny popísali a uložili do komory alebo špajze. Skladujte ich pokiaľ je to možné v chlade a tme.
Potraviny vhodné na zaváranie
Možno vás prekvapí, že zaváranie nie je len záležitosťou ovocia alebo spôsob, ako si vychutnávať domáce marmelády po celý rok. Týmto spôsobom môžete totiž zakonzervovať naozaj veľké množstvo potravín alebo už hotových pokrmov. Nižšie nájdete zoznam, na ťo všetko môžete zavárací hrniec využiť, a orientačnú tabuľku s informáciami, ako dlho a pri akej teplote dané potraviny zavárať.
Ovocie a zelenina
Ak chcete uchovať samotné ovocie a zeleninu v ich prirodzenej alebo upravenej forme, zaváranie vám v tom pomôže. Zavárať môžete napríklad ovocné džemy, kompóty, šťavy a sirupy. Zo zeleniny môžete vytvoriť rôzne zmesi, čalamády, pretlaky, kečup alebo šaláty. Najčastejšie sa používajú paprika, cibuľa a uhorky.
Mäso a údeniny
Zaváraním môžete značne predĺžiť trvanlivosť mäsa a údenín. Bravčové, hovädzie, hydinové, jahňacie a teľacie mäso sa zavára buď priamo do pohárov, alebo si môžete zaobstarať špeciálne zaváracie plechovky. Pokiaľ by ste chceli zavárať údeniny, myslite na to, že ich predtým musíte dôkladne tepelne spracovať a nesmie v nich byť múka ani strúhanka. Ideálne je použiť údeniny domácej výroby.
Ryby
Asi najmenej často ľudia zavárajú práve ryby. Ide totiž o dlhší a zložitejší proces. Vo väčšine prípadov sa zavárajú najmä precízne očistené filety. Ryby je pred zaváraním potrebné zbaviť hláv, osoliť, upiecť a potom naložiť do špeciálneho nálevu, v ktorom sa ponechajú zhruba hodinu. Potom sa nechajú odkvapkať a naložia sa do pohárov na zaváranie.
Huby
Huby môžete zavárať celé alebo nakrájané. Ideálne je vyberať mladé lesné huby menších rozmerov, ako sú letné hríby, václavky, kuriatka, smrčky alebo masliaky. Obľúbenou (najmä českou) pochúťkou sú huby naložené s octom.
Hotové jedlá
Tie sa vám môžu hodiť napríklad na dovolenke alebo niekde, kde nebudete mať čas alebo možnosť si uvariť, a tak siahnete po hotovom zavarenom jedle. Väčšinou sa jedná o omáčky, polievky, guláše a podobne. Hotové jedlá sa zavárajú ihneď po uvarení, kedy sú ešte teplé. Dôležité je, aby pokrm neobsahoval múku a iné potravinárske spojivá. V priebehu skladovania by totiž mohli skysnúť.
Druh zaváranej potraviny | Odporúčaná teplota | Odporúčaná doba |
Huby | 90 °C | 80 min |
Zelenina | 90 °C | 30 až 90 min |
Ovocie | 80 °C | 20 až 30 min |
Mäso | 95 °C | 90 min a druhý deň ešte 60 min |
Ryby | 95 °C | 90 min |
Údeniny | 100 °C | 90 min |
Hotové jedlá | 95 °C | 45 až 60 min |
Polievky | 95 °C | 60 min |