Menu

Najlepšie zaváracie hrnce podľa recenzií a testu 2022

Aktualizované:
Apríl 2022
Autor:
Dana Široká

V kategórii elektrických zaváracích hrncov odporúčame

Domo DO 42325

120 €

Orientačná cena

Aký zavárací hrniec vybrať podľa porovnania

Víťaz porovnania

Elektrické zaváracie hrnce

Odporúčame
Domo DO 42325
Orientačná cena 120 €
Najlepší pomer cena/výkon

Elektrické zaváracie hrnce

Odporúčame
Professor ZVH 272
Orientačná cena 72 €
Pro nenáročných

Elektrické zaváracie hrnce

Odporúčame
Silvercrest Sead 1800 A1
Orientačná cena 52 €

Čerstvé ovocie a zelenina z vlastnej záhradky chutí vždy lepšie než potraviny zo supermarketu. Ich trvanlivosť je však obmedzená a často ich ani nestihneme zjesť. Riešenie predstavuje zavárací hrniec, ktorý požívali už naše babičky. Doba však pokročila, a tak môžeme v súčasnosti zavárať taktiež v elektrických hrncoch, ktoré pracujú samostatne. Zavárať v nich môžete aj mäso, huby alebo hotové jedlo.

Práve na moderné elektrické zaváracie hrnce sme sa zamerali v dnešnom porovnaní. Najviac nás zaujímal materiál opláštenia, príkon a objem hrnca – tieto parametre sú rozhodujúce. Dôležitú rolu hrá aj rozmedzie nastaveného času a teploty. Jednotlivé hrnce sa tiež líšia svojou výbavou a ponukou funkcií. Nezabudli sme porovnať ani bezpečnostné prvky. Výrobky sú vybrané z troch rôznych cenových hladín, aby si každý užívateľ prišiel na svoje.

Či už sa rozhodnete pre klasický variant osvedčený mnohoročnou tradíciou, alebo pre modernejšie elektrické prístroje, ktoré vám uľahčia prácu, s ich správnym výberom vám pomôže článok Ako vybrať zavárací hrniec. V ňom vám poradíme, na čo sa pri výbere zaváracieho hrnca zamerať, aké funkcie od neho môžete očakávať, a koľko vás bude približne stáť. Na záver poskytneme užitočné rady a tipy k samotnému procesu zavárania.


Najlepšie zaváracie hrnce podľa porovnania

Elektrické zaváracie hrnce

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Víťaz porovnania

Recenze Domo DO 42325
Domo DO 42325

Veľký objem

Jednoduché ovládanie

4x víťaz ocenenia ,,Produkt roka" na Heureke

Široký rozptyl teplôt aj času

Podsvietený displej

Vyššia cena

Plastový vypúšťací ventil

120 € Zobraziť ponuky

Najlepší pomer cena/výkon

Recenze Professor ZVH 272
Professor ZVH 272

Výborný pomer ceny a kvality

2x víťaz ocenenia ,,Produkt roka" na Heureke

Slušný objem

Dlhší prívodný kábel

Smaltované opláštenie

Plastová výpustka

72 € Zobraziť ponuky

Pro nenáročných

Recenze Silvercrest Sead 1800 A1
Silvercrest Sead 1800 A1

Cenová dostupnosť

Dobrá bezpečnostná výbava

Dostatočný príkon

Pojme menšie množstvo pohárov

Smaltové opláštenie

Výpustka z plastu

Chýba nepretržitý chod

52 € Zobraziť ponuky

Recenze Domo DO 42325
Domo DO 42325
Recenze Professor ZVH 272
Professor ZVH 272
Recenze Silvercrest Sead 1800 A1
Silvercrest Sead 1800 A1
Ocenenie

Víťaz porovnania

Najlepší pomer cena/výkon

Pro nenáročných

Kategória

Elektrické zaváracie hrnce

Elektrické zaváracie hrnce

Elektrické zaváracie hrnce

Orientačná cena 120 € 72 € 52 €
Výrobca Domo Professor Silvercrest
Materiál opláštenia Nerez Smalt Smalt
Príkon (W) 2 000 1 800 1 800
Objem (l) 27 27 27
Maximálna kapacita (poháre) 22 veľkých (0,75 l) + 4 malé (0,5 l) 22 veľkých (0,7 l) 14 veľkých (0,7 l)
Rozmedzie teploty ohrevu (°C) 30 – 100 30 – 100 30 – 100
Časovač (min) 1 – 120 1 – 120 1 – 120
Bezpečnostní prvky Ochrana proti prehriatiu, poistka proti zapnutiu na sucho, izolované držadlá Ochrana proti prehriatiu, poistka proti zapnutiu na sucho, izolované držadlá Ochrana proti prehriatiu, izolované držadlá, protišmykové nožičky
LCD displej Áno Áno Áno
Ďalšie funkcie Nepretržitý chod, akustická signalizácia Nepretržitý chod, akustická signalizácia Akustická signalizácia
Dĺžka prívodného kábla (m) 1 1,15 1,1
Farba Strieborná Biela so sivou Biela s čiernou
Šírka (cm) 45,5 49 Neuvedené
Výška (cm) 41,4 47 Neuvedené
Hĺbka (cm) 41,5 37 Neuvedené
Hmotnosť (kg) 5,55 5,7 5,8
Víťaz porovnania Elektrické zaváracie hrnce
  • Veľký objem
  • Jednoduché ovládanie
  • 4x víťaz ocenenia ,,Produkt roka" na Heureke
  • Široký rozptyl teplôt aj času
  • Podsvietený displej
  • Vyššia cena
  • Plastový vypúšťací ventil

Pomyselnú prvú priečku nášho porovnania obsadil elektrický zavárací hrniec značky Domo, ktorý už niekoľko rokov patrí medzi najpredávanejšie modely svojej kategórie. Vďaka tomu, že má opláštenie z nerezovej ocele, vyniká značnou odolnosťou. Nemusíte sa vďaka tomu báť, že by pri náraze popraskal. Zároveň je však so svojou hmotnosťou 5,55 kilogramu pomerne ľahký, teda sa bude aj dobre prenášať.

Vďaka prakticky riešeným rozmerom do neho pri objeme 27 litrov dostanete až 22 veľkých a 4 menšie poháre naraz – čo je rozhodne nadpriemerná kapacita. Vďaka vysokému príkonu 2 000 W sa rýchlo zahrieva. O bezpečnosť a pohodlie sa starajú bezpečnostné prvky. Pokiaľ potrebujete, aby hrniec pracoval dlhšie než 120 minút, môžete zapnúť funkciu nepretržitého chodu a vypnúť ho potom ručne.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Nerezový elektrický hrniec Domo DO 42325 bol štyri roky po sebe ohodnotený ako ,,Produkt roka” na portáli Heureka (2017 až 2020). V dobe písania tejto recenzie (november 2021) patrí medzi najobľúbenejšie zaváracie hrnce na našom trhu. Používatelia sa zhodujú na príjemnom ovládaní a výbornej rýchlosti zavárania. Jediný problém vidia v plastovom ventile, ktorý nepôsobí úplne stabilne a nemá zaslepenie.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Zavárací hrniec Domo patrí vo svojej cenovej triede medzi to najlepšie, čo môžete dnes zakúpiť. Pochvalu si zaslúži za kvalitný materiál a prevedenie, vysoký príkon, veľký objem a inteligentné funkcie. Hrniec za túto cenu by však mohol mať aji nerezovú výpustku s možnosťou zaslepenia. Tento drobný kaz prekáža mnohým zákazníkom, ktorí sú s hrncom inak spokojní.

Záverečné zhrnutie

Pokiaľ holdujete zaváraniu vo veľkom a neprekáža vám investovať do hrnca trochu vyššiu čiastku, bude pre vás tento model ako stvorený. Umožní vám zavárať naraz naozaj veľké množstvo pohárov bez toho, že by ste museli kupovať hrniec na komerčné využitie. Vďaka vysokému príkonu si môžete byť istí, že bude zaváranie prebiehať rýchlo a efektívne.

120 € Orientačná cena

Najlepší pomer cena/výkon Elektrické zaváracie hrnce
  • Výborný pomer ceny a kvality
  • 2x víťaz ocenenia ,,Produkt roka" na Heureke
  • Slušný objem
  • Dlhší prívodný kábel
  • Smaltované opláštenie
  • Plastová výpustka

Univerzálny elektrický zavárací hrniec značky Professor rovnako patrí medzi vysoko cenené a užívateľsky obľúbené modely. Vďaka objemu 27 litrov vám ponúkne priestor pre 27 väčších zaváracích pohárov, čo je veľmi slušná hodnota. Opláštenie hrnca je vyrobené zo smaltu, čo môže byť v prípade nešetrného zaobchádzania problém. Musíte tak neustále myslieť na to, aby ste hrniec nepoškrabali alebo inak nepoškodili.

S príkonom 1 800 W sa radí medzi zlatý priemer – táto hodnota je pre domáce zaváranie úplne dostatočná. Samozrejmosťou sú poistky proti prehriatiu varu na sucho, nemusíte sa teda obávať spálenia potravín. Ďalej tiež ponúka obľúbenú funkciu nepretržitého chodu, pokiaľ budú zavárané pokrmy vyžadovať viac než 120 minút. Teplotu môžete nastavovať v rozmedzí 30 až 100 °C, čo je bežné rozmedzie pre lepšie elektrické modely.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Aj tento zavárací hrniec získal ocenenie ,,Produkt roka” na portáli Heureka, a to hneď dvakrát (2015, 2016). Väčšina zákazníkov je s týmto modelom vcelku spokojná a pochvaľuje si výber funkcií a digitálny displej. Celkový objem potom hodnotia ako dostatočný. Ako nedostatok vnímajú nedokonale doliehajúcu pokrievku, dlhšiu dobu ohrievania a vyššie položený výpustný ventil.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Professor ZVH 272 v sebe snúbi rozumnú cenu s vysokou kvalitou a bohatou výbavou. Medzi smaltovanými modelmi vyniká veľkou kapacitou a dobrým príkonom. Za hlavný nedostatok sa dá označiť práve zmienený smalt, s ktorým sa spája dlhšia doba nahrievania. Výpustka by mohla byť vyrobená z odolnejšieho materiálu a nezaškodilo by, keby bola umiestnená bližšie ku dnu.

Záverečné zhrnutie

Zavárací hrniec Professor bude vyhovovať stredne náročným používateľom, ktorí hľadajú kvalitný produkt s dobrou výbavou za rozumnú čiastku. Poteší veľkou kapacitou, s ktorou bez problémov zavaríte sezónne ovocie aj väčšie várky potravín. Ak sa chcete venovať zaváraniu len príležitostne, mohol by byť lepšou voľbou hrniec Silvercrest Sead 1800 A1, ktorý je o niečo lacnejší a pojme menšie množstvo pohárov.

72 € Orientačná cena

Pro nenáročných Elektrické zaváracie hrnce
  • Cenová dostupnosť
  • Dobrá bezpečnostná výbava
  • Dostatočný príkon
  • Pojme menšie množstvo pohárov
  • Smaltové opláštenie
  • Výpustka z plastu
  • Chýba nepretržitý chod

Elektrický hrniec Silvercrest sa radí medzi cenovo dostupnejšie kúsky, a zároveň poteší slušnou výbavou a bezpečnostnými prvkami. Opláštenie tvorí menej odolný biely smalt, pri ktorom je treba dávať pozor na nárazy. Vnútorný objem hrnca činí 27 litrov, ale vojde sa do neho iba 14 veľkých pohárov, čo je menej než pri predchádzajúcich dvoch produktoch (pozri vyššie).

Chváli sa príkonom 1 800 W, čo je v tejto cenovej kategórii nadpriemerná hodnota. Disponuje poistkou proti prehriatiu a pre vyššiu bezpečnosť používateľa je vybavený plastovými držadlami a protišmykovými nožičkami, ktoré mu dodávajú stabilitu. Ponúka reguláciu teploty v rozmedzí 30 až 100 °C a nastavenie času od 1 do 120 minút, čím sekunduje aj drahším produktom. Chýba však funkcia nepretržitého chodu, ktorý sa hodí na zaváranie niektorých údenín.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Zo stoviek spokojných užívateľských recenzií sa dá konštatovať, že tento hrniec dokáže bez problémov pracovať niekoľko rokov a vyrovná sa svojim výkonom kúskom vyhlásených značiek. Niektorí zákazníci zmieňujú drobnosti, ktoré úroveň hrnca znižujú – plastovú výpustku a krehké veko.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Silvercrest Sead 1800 A1 vyniká nad ostatnými elektrickými hrncami nízkou cenou. Zároveň však ponúka stredne vysoký príkon, ktorý býva výsadou luxusnejších modelov. Niekoho by však nemusel potešiť menšou kapacitou. Ako ďalšie nedostatky vnímame plastové súčasti, smaltované opláštenie a absenciu nepretržitého chodu.

Záverečné zhrnutie

Elektrický zavárací hrniec môžeme odporučiť skôr začiatočníkom a užívateľom, ktorí sa venujú zaváraniu príležitostne. Vnútorný priestor hrnca nepojme viac než 14 pohárov, a preto sa úplne nehodí na veľké zaváracie akcie. Pokiaľ potrebujete naozaj veľký hrniec, skúste popremýšľať nad Domo DO 42325. Do neho sa vojde až 22 veľkých pohárov a 4 malé naraz.

52 € Orientačná cena

Najpredávanejšie zaváracie hrnce podľa Heureky

Poradie Vzhľad Názov Hodnotenie Orientačná cena Aktuálna cena
1.
Recenze Domo DO 42326
Domo DO 42326 93 %
Počet recenzií: 11
150 € Zobraziť ponuky
2.
Recenze SILVERCREST 1800 A1
SILVERCREST 1800 A1 100 %
Počet recenzií: 1
60 € Zobraziť ponuky
3.
Recenze Sencor SPP 2200SS
Sencor SPP 2200SS 100 %
Počet recenzií: 2
120 € Zobraziť ponuky
4.
Recenze Rodri 696.071
Rodri 696.071 Zatím nehodnoceno 160 € Zobraziť ponuky
5.
Recenze Vigan ZH 27
Vigan ZH 27 84 %
Počet recenzií: 15
120 € Zobraziť ponuky
6.
Recenze Hyundai PC 200
Hyundai PC 200 88 %
Počet recenzií: 30
110 € Zobraziť ponuky
7.
Recenze Domo DO 42324
Domo DO 42324 88 %
Počet recenzií: 3
130 € Zobraziť ponuky
8.
Recenze Domo DO 42325PC s LCD
Domo DO 42325PC s LCD 100 %
Počet recenzií: 1
130 € Zobraziť ponuky
9.
Recenze Klarstein Biggie FP2-Biggie-R
Klarstein Biggie FP2-Biggie-R 100 %
Počet recenzií: 2
120 € Zobraziť ponuky
10.
Recenze Domo DO 42325
Domo DO 42325 81 %
Počet recenzií: 32
130 € Zobraziť ponuky

Zobrazit další produkty


Ako vybrať zavárací hrniec

Zavárací hrniec je jednoduchým typom kuchynského zariadenia. Dalo by sa povedať, že takmer jednoúčelovým, i keď fantázii sa medze nekladú. Aby ste mali predstavu o podobe tohto produktu, hneď v úvode vám predstavíme hlavný rozdiel medzi klasickým zaváracím hrncom a elektrickým zaváracím hrncom.

V ďalších kapitolách sa potom zameriame na výrobný materiál, respektíve opláštenie hrnca, jeho celkový príkon, ale aj na dostupné objemy. K zaváracím hrncom si môžete zaobstarať ešte rad praktického príslušenstva a využiť niektoré nadštandardné funkcie drahších modelov.

Prostredníctvom tohto článku vám predstavíme nielen zaváracie hrnce vrátane ich orientačných obstarávacích cien, ale zmienime sa tiež o tom, ako správne zavárať jednotlivé potraviny.

Ako vybrať zavárací hrniec stručne: 

  • Zvoľte radšej elektrický. Klasický hrniec je síce o niečo lacnejší, na druhej strane s ním býva celý proces zložitejší a neponúka takmer žiadne ďalšie funkcie na uľahčenie zavárania.
  • Zamerajte sa na výrobný materiál. Najlepšou voľbou sú určite nerezové hrnce, pri nich však musíte počítať s vyššou obstarávacou cenou. Smalt je náchylnejší na poškriabanie a môže časom dokonca popraskať.
  • Nech má dostatočný príkon. Čím bude vyšší, tým rýchlejší bude celý proces a nahrievanie hrnca.
  • Dôležitý bude tiež objem. Č už plánujete v hrnci zavárať, alebo ho trebárs používať na prípravu horúcich nápojov, mala by vašim potrebám zodpovedať predovšetkým jeho veľkosť.
  • Pozor na rozptyl teplôt a času. Keď už budete mať možnosť si tieto hodnoty na hrnci zvoliť, mal by ich výber byť dostatočne pestrý.
  • Nezabudnite na bezpečnosť a manipuláciu. K jednoduchému vypúšťaniu vody poslúži výpustný ventil a na hrnci by nemali chýbať ani bezpečnostné prvky.

Prečo si zaobstarať zavárací hrniec

Dôvodov, prečo sa odhodlať k zaváraniu potravín, je hneď niekoľko. A pokiaľ vás varenie baví a radi tvoríte domáce pochúťky, môže byť zavárací hrniec dobrým kuchynským pomocníkom.

Jasný obsah a pomer ingrediencií

Pokiaľ si budete marmelády, džemy, šťavy a ďalšie zmesi pripravovať doma, vyhnete sa tak konzumácii konzervantov a ďalších potenciálne škodlivých látok, ktorými výrobcovia v prípade svojich produktov rozhodne nešetria. Navyše zistíte, že výroba vlastných zaváranín je finančne výhodnejšia, než nákup farmárskych produktov.

Kvalitná dávka vitamínov

Zelenina a ovocie ponúkané v dnešných supermarketoch vyzerá na prvý pohľad chutne a lákavo – preto, že obsahujú celý rad chemických látok, konzervantov a leštidiel. Oveľa lepšie je pochutnať si na domácom ovocí, ktoré vám vďaka zaváraniu vydrží v komore pomerne dlho. Pokiaľ k ovociu nepridáte žiadny cukor, získate tak veľmi zdravú pochúťku.

Zužitkovanie úrody

Sezónnych plodov sa navyše niekedy urodí také veľké množstvo, že ho ani nestihnete zjesť a začne sa kaziť. Týmto spôsobom ho môžete uchovávať dlho a schovať si ho na zimné mesiace, kedy sú ovocie a zelenina v obchodoch menej dostupné.

Zásoby na horšie časy

V zaváracom hrnci môžete zavárať aj mäso, údeniny, ryby, huby či hotové jedlo. S veľkou zásobou domácich zaváraných jedál môžete uspokojiť hlad, i keď nemáte na varenie čas, energiu, alebo chladnička zíva prázdnotou a na nákup sa dostanete až neskôr.

Jedlo na cesty

Zavárané hotové jedlo nájde uplatnenie aj pri cestovaní, na dovolenke, alebo keď napríklad idete na chatu. To sú okamihy, kedy si radi domáce jedlo len zohrejete a môžete si naplno užívať voľný čas a relaxovať.

Lepšie než mrazenie

Nie každý z nás má objemnú mrazničku na uskladnenie potravín. Zaváraniny nie sú na skladovanie náročné, a pokiaľ nemáte veľa miesta v komore alebo na kuchynskej linke, môžete ich uskladniť v pivnici, garáži alebo v kôlni. Podmienkou je, aby bolo miesto chladné a temné.

Ďalšou výhodou je dlhšia trvanlivosť zaváraných potravín. Pokiaľ urobíte zaváranie správne, vydrží vám takto upravenej jedlo až 3 až 5 rokov. Oproti tomu mäso v mrazničke by sa malo spotrebovať v do pár mesiacov, pretože stráca svoju charakteristickú štruktúru a chuť. Ovocie a huby vydržia v mrazničke asi rok, ale postupne sa z nich uvoľňuje šťava a nechutia už príliš dobre.

Darček pre každého

Domáca marmeláda alebo lahodná ovocná šťava predstavuje krásny darček, ktorým môžete obdarovať a potešiť v podstate kohokoľvek. Niektoré gazdinky povýšili svoj zavárací um na takú vysokú úroveň, že konzumácia ich produktov predstavuje jedinečný zážitok a dokáže človeku zlepšiť deň.

Klasický vs. elektrický

Na trhu si môžete vybrať z dvoch typov zaváracích hrncov, ktoré sa líšia nielen svojim celkovým spracovaním, ale taktiež výškou obstarávacích nákladov. Ide o:

  • Klasický zavárací hrniec
  • Elektrický zavárací hrniec

Klasický zavárací hrniec

Ten pozná nepochybne každý ešte z dôb našich babičiek. Plechový vysoký hrniec vybavený pokrievkou, v ktorej sa nachádza otvor na umiestnenie teplomeru. Môžeme ho prirovnať k bežnému hrncu, v ktorom varíte na sporáku, má len oveľa väčší objem, aby sa do neho vošli zaváracie poháre. Z vyššie uvedeného opisu je zrejmé, že sa aj podobne používa.

Na zahriatie hoj musíte umiestniť na sporák alebo varnú dosku. Dnes existujú dokonca aj klasické zaváracie hrnce vhodné na indukčnú dosku. V každom prípade tento typ potrebuje nejaký externý zdroj tepla, na ktorý ho dáte. Teplomer vás potom bude informovať o aktuálnej teplote. Po dosiahnutí určitej hodnoty vložíte do vnútra poháre a budete sa snažiť udržiavať stále rovnakú teplotu. Po danom čase zaváraniny vyberiete a máte hotovo.

Proces však nie je tak úplne jednoduchý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Zaváraniu sa musíte venovať naozaj starostlivo, aby vám napríklad nepraskli poháre alebo nedošlo k nedostatočnému zaváraniu potravín, ktoré by sa mohli následne skaziť. (Zdroj: Wikipedia). Klasický hrniec nezvládne nič sám, všetko si musíte postrážiť. Jeho hlavnou výhodou je nízka obstarávacia cena – oproti elektrickej verzii je o poznanie lacnejší.

Elektrický zavárací hrniec

Elektrický zavárací hrniec je opakom toho klasického, minimálne čo sa týka samotného procesu zavárania. Pokrýva totiž všetky nevýhody, ktoré sa spájajú s používaním klasického zaváracieho hrnca. Najväčšie plus spočíva v šetrení vášho času a uľahčení celého procesu. V prípade elektrického hrnca sa totiž nemusíte starať takmer o nič.

V prvom rade nie je závislý na sporáku. Elektrický hrniec totiž zvládne zohrievať vodu vo vnútri svojpomocne. Jediné, čo k chodu potrebuje, je prívod elektriny. Môžete ho vďaka tomu používať nielen doma, ale napríklad aj vonku, na terase, na chalupe alebo kdekoľvek inde. Požadovanú teplotu v priebehu samotného zavárania navyše stráži a udržiava ju väčšinou termostat, takže s ničím nebudete mať akúkoľvek prácu.

Pohodlnejšie a viacstranné využitie je nepochybne jedinou nevýhodou, a tou je vyššia obstarávacia cena. Tá sa mimochodom odvíja od toho, z akého materiálu je elektrický zavárací hrniec vyrobený. Najdrahšie kúsky sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele.

Ďalšie benefity elektrického zaváracieho hrnca

Nielen proces zavárania vám potom uľahčia aj ďalšie prídavné funkcie a príslušenstvo. Medzi nich môžeme zaradiť napríklad výpustný ventil, skrz ktorý sa dá po dokončení zavárania vypustiť voda. Ťažký hrniec potom nemusíte zdvíhať a vylievať ručne, ako je tomu v prípade klasického typu. Okrem toho môžete výpustku využiť aj na rozlievanie teplých nápojov, keď sa napríklad v zime rozhodnete v hrnci zohriať čaj alebo varené víno pre viac ľudí.

Typ zaváracieho hrnca Výhody Nevýhody
Klasický + Dá sa použiť aj ako bežný hrniec

+ Nižšie obstarávacie náklady

– Zaváraniu sa musíte venovať starostlivo

– Je potrebné mať v dosahu platničku

– Proces nie je automatický

– Ručné vylievanie vody

Elektrický + Funguje celkom samostatne

+ Bezpečnostné prvky

+ Viac funkcií pre uľahčenie zavárania

+ Nevyžaduje platničku

+ Dá sa používať aj vonku

+ Multifunkčné využitie

+ Jednoduché vypúšťanie vody (výpustka)

– Vyššia obstarávacia cena

– Potrebuje prívod elektriny

Výrobný materiál

Pokiaľ sa rozhodnete pri nákupe zaváracieho hrnca vsadiť na osvedčený elektrický variant, potom sa zaujímajte aj o to, z akého výrobného materiálu je daný výrobok zhotovený – presnejšie povedané, aké je opláštenie hrnca. Materiál opláštenia totiž ovplyvňuje nielen cenu produktu, ale taktiež napríklad náročnosť údržby a jeho životnosť. V tomto smere môžete vyberať medzi dvoma odlišnými materiálmi:

  • Smalt
  • Nerezová oceľ

Smaltované zaváracie hrnce

Smaltované zaváracie hrnce vás na prvý pohľad ohromia svojou cenovou dostupnosťou. Počítať však musíte s tým, že tento typ materiálu sa trochu horšie udržuje. Má tendenciu pohlcovať pachy a niekedy je problém odstrániť z nej odolné škvrny (napríklad od červeného vína).

Pozor by ste si mali dať tiež pri zaobchádzaní s ním samotným, keďže smalt je náchylnejší na akékoľvek škrabance a odreniny. V najhoršom prípade vám môže dokonca popraskať. Popraskaný smalt bude časom odpadávať a hrniec môže začať hrdzavieť.

Nerezové zaváracie hrnce

Opakom smaltovaných elektrických hrncov je nerezové prevedenie. Jeho povrch je veľmi odolný a znesie aj hrubšie zaobchádzanie. Mnohí kulinári ocenia aj to, že nerez na seba neviaže žiadne pachy pri zaváraní ani pri príprave najrôznejších nápojov. Hrniec bude teda stále ako nový. Jednoducho sa tiež umýva a udržuje v čistote. Nerez sa taktiež vyznačuje výbornou vodivosťou tepla.

Tento nadštandard je vykúpený zhruba dvojnásobnou cenou oproti smaltovaným modelom. Dajte si tiež pozor na to, aby nebol plášť hrnca príliš tenký. Výrobcovia majú tendenciu používať v rámci šetrenia tenký plech, ktorý už môže podliehať deformácii. 

Príkon

Príkon elektrického zaváracieho hrnca hrá dôležitú rolu pri výbere konkrétneho modelu. Čo sa týka jednotiek, uvádzajú sa vo wattoch (W). Všeobecne platí, že čím väčší príkon bude zavárací hrniec mať, tým rýchlejšie a efektívnejšie bude zaváranie. To je pravdepodobne ten najväčší prínos zariadenia s vysokým príkonom.

Počítať však musíte s tým, že s narastajúcim príkonom porastie aj celková spotreba elektrickej energie. Veľký príkon sa zároveň premietne aj do väčších obstarávacích nákladov pri kúpe elektrického zaváracieho hrnca. V prípade zaváracích hrncov sa hodnota príkonu môže pohybovať v týchto hladinách:

  • 1 000 W – v prípade najlacnejších modelov. Počítať však musíte s dlhšou dobou nahrievania a horšou funkčnosťou.
  • 1500 až 1 800 W – zlatá stredná cesta. Táto hodnota je typická pre hrnce strednej až vyššej kvality. 
  • 2 000 až 2 500 W – takto vysoký príkon už je výsadou luxusnejších modelov.
  • 2 500 W a viac – najvyšší príkon potrebujú objemné hrnce pre komerčné využitie. I tak v nich však ohrev vody trvá dosť dlho.

Aby bolo zaváranie v elektrickom hrnci skutočne efektívne, neodporúčame ísť pod hranicu 1 500 W.

Objem

Objem zaváracieho hrnca rozhoduje o tom, koľko pohárov s pripravovanými pokrmami budete schopný naraz zavárať. Takže ani tento parameter by ste rozhodne nemali podceňovať. Pred nákupom si rozmyslite, na čo primárne budete zavárací hrniec využívať – či to bude iba občasné zaváranie sezónneho ovocia a zeleniny, alebo častejšie používanie a príprava horúcich nápojov.

Tie najmenšie modely majú objem okolo 16 litrov. Kúpiť si však môžete aj veľké elektrické zaváracie hrnce s objemom 29 litrov. Aby ste získali predstavu, aký je vzťah medzi objemom hrnca a počtom zaváracích pohárov, uvedieme praktický príklad: do hrnca s objemom 27 litrov sa vojde zhruba 18 až 22 zaváracích pohárov štandardnej veľkosti (s objemom 0,7 litra).

Objem zaváracích hrncov na komerčné účely sa potom pohybuje medzi 30 až 60 litrami. Na domáce zaváranie sú však zbytočne objemné.

Nastavenie teploty a času

Ako ste sa už dozvedeli vyššie, najväčšia výhoda pri používaní elektrického zaváracieho hrnca spočíva v jeho automatickom a samostatnom fungovaní. Vás by tak malo zaujímať, aké možnosti nastavenia daný výrobok ponúka.

Hrnce totiž napríklad umožňujú nastavenie teploty v rôznych intervaloch. Väčšinou sa dá voliť teplota ohrievania v rozmedzí 50 až 100 °C, lepšie modely potom ponúkajú aj voľbu medzi 30 až 100 °C. Termostat potom zaistí, že hrniec udrží po celú dobu procesu rovnakú teplotu, na ktorú ste ho nastavili a nemusíte nič strážiť.

Elektrické zaváracie hrnce disponujú vo väčšine prípadov dvoma otočnými kolieskami. Prvé slúži na reguláciu teploty, tým druhým nastavujete čas. Časový spínač sa dá väčšinou nastaviť v rozmedzí 20 až 120 minút. Prítomnosť časovača vám uľahčí prácu v tom, že na zaváranie nemusíte myslieť. Po uplynutí nastaveného času sa ohrievanie samo vypne. Niekedy sa stretnete s funkciou nepretržitého chodu – ohrievanie tu trvá do tej doby, dokým hrniec ručne nevypnete.

Funkcie

Aj keď zaváracie hrnce pôsobia na prvý pohľad ako jednoúčelové produkty bez akéhokoľvek nápadu, nie je tomu tak. Vyberať môžete z najrôznejších modelov elektrických zaváracích hrncov, ktoré sú primárne vybavené nadštandardnými funkciami a disponujú praktickým príslušenstvom.

To vám môže napríklad uľahčiť prácu v priebehu samotného zavárania, ale taktiež vďaka nim napríklad môžete hrniec použiť na viacero účelov. Pre predstavu uvádzame niekoľko príkladov. Tie pre vás môžu byť inšpiráciou pri hľadaní vhodného zaváracieho hrnca.

Bezpečnostné prvky

Pri nákupe elektrického zaváracieho hrnca dbajte na to, aby mal poistku proti zapnutiu na sucho. Zároveň je vhodným pomocníkom tiež na ochrana proti vyvretiu vody, kedy v tomto momente dôjde k okamžitému vypnutiu hrnca. Hladinu vody strážia špeciálne senzory, ktorými by mal byť elektrický hrniec vybavený. Tie zaistia, že potraviny nespálite a neprevaríte na sucho.

Kvalitný hrniec by mal mať tepelne izolované držadlá pre bezpečnú manipuláciu a prenášanie. Ďalej by mal disponovať krytím proti prieniku vody, ktoré zaistí, že se elektrický hrniec v prípade poliatiu vnútorných častí nepoškodí. Hodia sa aj protišmykové nožičky, ktoré poskytnú hrncu potrebnú stabilitu.

Výpustný ventil

Ten je súčasťou skôr elektrických zaváracích hrncov. Vďaka ventilu môžete pohodlne odliať vodu zvnútra, prípadne ho využijete pri nalievaní pripraveného horúceho nápoja. Pri výbere hrnca dbajte na to, aby výpustný ventil nebol umiestnený príliš vysoko. V tomto prípade by aj po vypustení zostala na dne zvyšná tekutina a hrniec by ste museli nakláňať alebo ručne vylievať.

Plastové ventily nájdete v na väčšine zaváracích hrncov. Sú však pomerne krehké a môžu sa ľahko poškodiť. Lepšou voľbou je nerezový ventil, Pri ktorom sa môžete spoľahnúť na dlhšiu životnosť. Mali by ste mať tiež možnosť ventil rozobrať, aby ste ho mohli po použití dôkladne vyčistiť.

Časovač

Umožní vám nastaviť dopredu celkový čas zavárania.

Odložený štart

Proces zavárania môžete nastaviť s istým časovým posunom. Môžete tak hrniec napríklad nastaviť na čas lacnejšieho prúdu.

Nepretržitý chod

Funkciu nepretržitého chodu oceníte v prípade, že potraviny v pohári vyžadujú dlhší čas zavárania. Týka sa to napríklad niektorých druhov mäsa, rýb alebo údenín. V praxi to znamená, že hrniec musíte po uplynutí požadovanej doby vypnúť ručne.

Termostat s reguláciou

S pomocou tohto doplnku sa dá plynule regulovať výška teploty, ktorá bude následne udržiavaná.

Zvuková signalizácia

Väčšina hrncov vám dosiahnutú požadovanú teplotu alebo uplynutie nastaveného času oznámi akustickým signálom. Táto funkcia sa dá častokrát vypnúť.

LCD displej

Drahšie modely elektrických zaváracích hrncov sú vybavené taktiež LCD displejom zobrazujúcim informácie o aktuálnom procese zavárania, výške teploty a ostatných parametroch. Vďaka tomu získate dokonalý prehľad o tom, čo sa vo vnútri hrnca odohráva. Displej býva niekedy podsvietený, aby bol lepšie čitateľný.

Príslušenstvo

K hladšiemu priebehu zavárania sa vám potom môže hodiť niekoľko praktických doplnkov. Úplnou samozrejmosťou býva teplomer, ktorý potrebujete pri klasickom type hrnca. Ďalej môžete využiť zaváraciu hlavu, ktorá vám umožní precízne dotiahnuť veká na pohároch. Hodiť sa môžu aj špeciálne kliešte na vyberania horúcich pohárov z hrnca, pretože s obyčajnými chňapkami riskujete obarenie.

Na jednoduché nalievanie džemov, kečupov a štiav do pohárov využijete aj rôzne lieviky a výlevky. Pokiaľ máte v zime chuť na čerstvú ovocnú šťavu, nie je problém. K elektrickému hrncu sa dá často dokúpiť aj nadstavec na odšťavovanie, s ktorým ho premeníte na odšťavovač.

Cena

Obstarávacie náklady zaváracích hrncov sa líšia podľa toho, akému typu dáte prednosť a aký bude jeho výrobný materiál. Na výslednú cenu majú vplyv aj mnohé ďalšie parametre, o ktorých sme sa zmienili vo vyššie uvedených kapitolách. Ak si chcete zaobstarať kvalitný výrobok s dlhou životnosťou, nepodceňujte ani samotného výrobcu.

Medzi overené značky patrí Domo, Bielmeier, Kovo HB, Rommelsbacher, Professor, Klarstein, Weck, Bravo, Hyundai a Guzzanti.

Cena do 40 EUR

Pokiaľ nepatríte k náročným zákazníkom a dávate prednosť klasickému prevedeniu zaváracieho hrnca, určite si prídete na svoje. Tie najlacnejšie modely s veľkým objemom až 30 litrov môžete zakúpiť už od 25 EUR. Nič lepšie, než pozinkovaný zavárací hrniec s teplomerom za túto cenu však neobdržíte.

Cena od 40 do 80 EUR

V tomto prípade si už budete môcť vyberať zo základných modelov elektrických zaváracích hrncov. Väčšinou ide o hrnce vyrobené zo smaltu. Čo sa týka parametrov, štandardom je v prípade týchto produktov objem medzi 25 až 27 litrami a príkon do 1 800 W. Počítajte s manuálnym ovládaním a základnou funkčnou výbavou.

Cena od 80 do 160 EUR

Tu sa už dostávame na úroveň zaváracích hrncov s objemom 29 litrov, digitálnym podsvieteným displejom a s príkonom až 2 000 W. To sú elektrické modely, ktoré vám poslúžia na zaváranie čohokoľvek. Ich neoddeliteľnou súčasťou bude časovač, bezpečnostné prvky, možnosť voľby odloženého štartu a udržiavanie rovnakej teploty. Očakávať môžete vysokú kvalitu a životnosť aj vďaka tomu, že ako materiál prevažuje nerez.

Cena nad 160 EUR

Nad čiastku 160 EUR kúpite predovšetkým profesionálne zaváracie automaty od vyhlásených značiek, medzi ktoré patrí napríklad Bielmeier. Počítať môžete aj s nerezovým výpustným ventilom, ochranou proti prehriatiu, kvalitným výrobným materiálom a s pohodlnou reguláciou teploty a času.

Ako správne zavárať

Pokiaľ nie ste v zaváraní úplne zbehlí a zatiaľ sa len učíte, ako s zaváracím hrncom pracovať, môže sa vám hodiť niekoľko praktických rád. Keď si osvojíte osvedčené návyky a základné postupy, neriskujete pri zaváraní možný neúspech.

  • Aj keď si kúpite na zaváranie nové poháre a viečka, všetko dôkladne umyte a nechajte odkvapkať.
  • Pokiaľ sa rozhodnete nezavárať v pare, ale priamo vo vode, dbajte na to, aby ste poháre ponorili maximálne do polovice ich výšky. Voda môže byť teplá iba v prípade, že používate do pohárov teplý nálev.
  • V okamihu, kedy máte pochutiny zavarené, vyberte ich na vlažný podklad, aby poháre nepraskli a ešte raz skontrolujte ich stopercentné uzavretie. Po vychladnutí to môžete overiť tým, že poháre otočíte viečkom dole, prípadne na neho zaklopete – mal by sa ozvať dutý zvuk.
  • Potom už vám nič nebráni v tom, aby ste zaváraniny popísali a uložili do komory alebo špajze. Skladujte ich pokiaľ je to možné v chlade a tme.

Potraviny vhodné na zaváranie

Možno vás prekvapí, že zaváranie nie je len záležitosťou ovocia alebo spôsob, ako si vychutnávať domáce marmelády po celý rok. Týmto spôsobom môžete totiž zakonzervovať naozaj veľké množstvo potravín alebo už hotových pokrmov. Nižšie nájdete zoznam, na ťo všetko môžete zavárací hrniec využiť, a orientačnú tabuľku s informáciami, ako dlho a pri akej teplote dané potraviny zavárať.

Ovocie a zelenina

Ak chcete uchovať samotné ovocie a zeleninu v ich prirodzenej alebo upravenej forme, zaváranie vám v tom pomôže. Zavárať môžete napríklad ovocné džemy, kompóty, šťavy a sirupy. Zo zeleniny môžete vytvoriť rôzne zmesi, čalamády, pretlaky, kečup alebo šaláty. Najčastejšie sa používajú paprika, cibuľa a uhorky.

Mäso a údeniny

Zaváraním môžete značne predĺžiť trvanlivosť mäsa a údenín. Bravčové, hovädzie, hydinové, jahňacie a teľacie mäso sa zavára buď priamo do pohárov, alebo si môžete zaobstarať špeciálne zaváracie plechovky. Pokiaľ by ste chceli zavárať údeniny, myslite na to, že ich predtým musíte dôkladne tepelne spracovať a nesmie v nich byť múka ani strúhanka. Ideálne je použiť údeniny domácej výroby.

Ryby

Asi nejméně často si lidé zavařují právě ryby. Jedná se totiž o delší a složitější proces. Ve většině případů se zavařují zejména precizně očištěné filety. Ryby je potřeba před zavařením zbavit hlav, nasolit, upéct a poté naložit do speciálního nálevu, ve kterém se ponechají zhruba hodinu. Poté se nechají okapat a naloží se do sklenic k zavařování.

Houby

Houby můžete zavařovat celé nebo nakrájené. Ideální je vybírat mladé lesní houby menších rozměrů, jako jsou letní hřiby, václavky, lišky, smrže nebo klouzky. Oblíbenou českou pochoutku představují houby naložené s octem.

Hotová jídla

Ty se vám mohou hodit například na dovolené nebo někde, kde nebudete mít čas nebo možnost si uvařit, a tak sáhnete po již hotovém zavařeném jídle. Většinou se jedná o omáčky, polévky, guláše a podobně. Hotová jídla se zavařují ihned po uvaření, kdy jsou ještě teplá. Důležité je, aby pokrm neobsahoval mouku a jiná potravinářská pojiva. V průběhu skladování by totiž mohly zkysnout.

Druh zavařované potraviny Doporučená teplota Doporučená doba
Houby 90 °C 80 min
Zelenina 90 °C 30 až 90 min
Ovoce 80 °C 20 až 30 min
Maso 95 °C 90 min a druhý den ještě 60 min
Ryby 95 °C 90 min
Uzeniny 100 °C 90 min
Hotová jídla 95 °C 45 až 60 min
Polévky 95 °C 60 min

Často kladené otázky k zaváracím hrncom

Ako a aký zavárací hrniec vybrať?

V prvom rade sa rozhodnite, či je pre vás dostatočný klasický zavárací hrniec, alebo dáte prednosť automatizovanému elektrickému variantu. Postrážte si kvalitu a materiál opláštenia hrnca – najlepšou voľbou je nerez. Hrniec by mal mať taktiež dostatočne vysoký príkon a ideálny objem. Pozornosť venujte aj možnostiam nastavenia času a teploty a dodatočným funkciám. K plynulému chodu zavárania sa hodia aj niektoré pomôcky, ako kliešte alebo zaváracia hlava.

Prečo je elektrický hrniec praktickejší než klasický?

Klasický hrniec vyžaduje vašu neustálou pozornosť a celý proces zavárania trvá dlhšie. Kvalitný elektrický hrniec sa dokáže rýchlo zohriať, sám si postráži teplotu a vďaka časovaču sa po uplynutí zvoleného času sám vypne. Navyše má väčší objem, takže v ňom môžete zavárať väčšie množstvo pohárov, a praktickú výpustku, z ktorej môžete rozlievať horúce nápoje. Elektrický hrniec tak môžete využiť viacerými spôsobmi.

Čo všetko sa môže v zaváracom hrnci pripravovať?

Pokiaľ sa zaváraním nemáte mnoho skúseností, napadnú vám v prvom rade džemy a kompóty. S výkonným hrncom však môžete zavárať aj mäso, huby a hotové jedlá, ako guľáš, omáčky a rôzne zmesi. Hrniec s výpustkou potom poslúži aj ako ohrievacia nádoba na čaj, grog či varené víno v chladných zimných dňoch.

Dana Široká fascinujú moderné kuchynské prístroje, ktoré dokážu človeku uľahčiť život a prebudiť tak lásku k vareniu v každom. Preto sa ujala témy zaváracích hrncov, ktorou vás prevedie krok za krokom. Objasní, aké sú rozdiely medzi klasickými a elektrickými hrncami, prečo je dôležité zamerať sa na príkon a objem, a načo sa používa výpustný ventil. Nájdete ju podpísanú aj pod ďalšími kuchynskými témami, ako sú prekvapkávače kávy a šunkovary.
Redaktorka

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 5 z 6 hlasov

Ďalšie obľúbené testy a recenzie